Groupon, DRS Rijopleidingen, Breda, rijschool, aanbieding

Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot

Rijscholen die in zee gaan met Groupon verkopen rijlespakketten voor afbraakprijzen. Als de BTW en inkoopkosten bij het CBR betaald zijn, maakt de rijschoolhouder soms al verlies. Vervolgens moet hij bovendien nog tientallen rijlessen in het pakket gratis geven. Helaas is er tegenwoordig in iedere stad wel een rijschool te vinden, die de plaatselijke rijschoolbranche op deze manier kapot maakt. Het is voor professionele rijscholen die zich netjes aan de regels houden vrijwel onmogelijk om hiertegen te concurreren. Groupon is de lachende derde, want die verdient duizenden euro’s per rijschoolhouder.

Bovendien krijgt de consument een volledig verkeerd beeld van de normale rijlesprijzen. Daarmee is de schade die Groupon-aanbiedingen teweegbrengen, nog vele malen groter dan alleen de verkochte pakketten. Want een normale rijschoolhouder heeft ongeveer 50 euro per uur nodig (dat is inclusief 21% BTW) om zijn vak op een professionele wijze te kunnen uitoefenen en alle kosten te kunnen betalen. Probeer dan maar eens aan de consument uit te leggen waarom je buurman vrijwel gratis rijdt. De rijschoolbranche, die toch al zwaar onder druk staat, gaat zo steeds verder kapot.

Rijlespakketten

Zo is een veelvoorkomende aanbieding: 199 euro voor 10 rijlessen, Eigen Verklaring én een praktijkexamen. Of 399 euro voor 20 rijlessen, EV en een praktijkexamen. De deelnemende rijscholen maken hier zwaar verlies op, want vaak gaat de helft van de omzet naar Groupon. De rijschool kan vaak hiervan precies inkoop van het praktijkexamen, EV en BTW betalen (Groupon is BTW-plichtig over de voucher, maar rekent het bedrag vaak door aan de rijscholen). Dan blijft er niets meer over om kosten voor diesel, lesauto, arbeid, etc., te dekken.

Bijvoorbeeld DRS Rijopleidingen uit Spijkenisse heeft op dit moment een dergelijke aanbieding lopen bij Groupon. Stel iemand koopt het pakket van 20 rijlessen voor 399 euro bij DRS Rijopleidingen. De rijschool krijgt van Groupon 199,50 euro. Hij moet de BTW a 69,25 euro betalen, inkoop CBR a 90,90 euro, EV a 23,80 euro. Dat betekent dat hij 199,50 – 69,25 – 90.90 – 23,80 = 15,55 euro marge heeft op het Groupon-pakket om zijn eigen kosten te betalen voor 20 rijlessen en een uur praktijkexamen. Dat is een schamele 0,75 euro per rijles.

Nieuwe klanten

Volgens Groupon dient de aanbieding in dit geval vooral als marketingtool om aan nieuwe klanten te komen. “Daarnaast zit de meerwaarde hem in het verkopen van extra lessen en mond-tot-mond reclame. Snelle leerlingen hebben minimaal 30 lessen nodig om te slagen. Leerlingen stappen niet over naar een andere rijschool als ze eenmaal binnen zijn”, laat de woordvoerder van Groupon weten.

Met dit soort argumenten worden rijscholen over de streep getrokken om deel te nemen aan de actie. Maar klopt dat wel? Stel dat een leerling 35 rijlessen nodig heeft tot het examen. Mocht hij tevreden zijn en die losse rijlessen bijkopen; dat kost bij deze rijschool 37,50 incl. BTW (30,99 euro excl. BTW). Met verkoop van 15 rijlessen a 30,99 haalt de rijschoolhouder dus nog een omzet van 15 x 30,99 + 15,05 marge Groupon-pakket = 479,90 euro. Dat is voor de hele rijopleiding van 35 lessen plus examen een gemiddelde lesprijs 13,33 euro excl BTW.

Gratis lesuren

Als we daar de kosten van diesel (3 liter per uur = 3,60 euro) vanaf halen, houdt hij 9,73 euro per uur over. Daarmee moeten alle essentiële bedrijfskosten nog betaald worden, zoals diverse verzekeringen, aanschaf en onderhoud lesauto, wegenbelasting, overige bedrijfskosten, etc. Dat betekent dat hij zelf vrijwel niets aan salaris overhoudt voor volle werkweek. De eigenaar van DRS wil geen uitleg geven. Maar iedereen snapt dat dat gewoonweg niet kan bij een onderneming. Althans, niet als de rijschoolhouder alles ‘wit’ doet. En geen aanvullende uitkering of ‘overige inkomsten’ heeft.

En dan gaan we er vanuit dat 100% van de aangemelde leerlingen losse lessen bijkoopt. Dat zal niet altijd het geval zijn. De leerling kan ook zeggen na 20 lessen: “Ik wil nu op praktijkexamen. Als ik zak, dan ga ik naar de volgende rijschool.” Al zal dat ongetwijfeld tot ruzie leiden, wegens de Groupon-voorwaarden dat de rijschool bepaalt wanneer de leerling op examen mag. En dat het pakket alleen geldig is bij een volledige rijopleiding. Maar de leerling heeft natuurlijk wel een compleet pakket gekocht van bijvoorbeeld 20 lessen + examen. Dus de rijschool is verplicht dat dan ook aan te bieden.

Contant afrekenen

Op maandag 14 januari staat de teller bij DRS al op maar liefst 29 verkochte rijlespakketten. Als de leerlingen gemiddeld het pakket van 15 lessen plus examen kopen, betekent het dat hij de komende maanden minimaal 450 gratis lesuren moet geven. Want de groupon is te gebruiken tot 10 juli 2013. Bij een werkweek van 40 lesuren, zit hij dus de komende drie maanden zonder inkomen. Saillant is overigens dat deze rijschoolhouder op zijn website vermeldt: “Losse lessen dienen contant in de auto te worden voldaan, tenzij anders afgesproken met instructeur”.

Nog een voorbeeld. Verkeersschool Sens uit Amsterdam heeft op dit moment een aanbieding dat leerlingen kunnen kiezen uit het volgende pakket: € 299 voor 10 motorrijlessen, examen AVD en Eigen Verklaring, € 349 voor 12 motorrijlessen, examen AVB & AVD en Eigen Verklaring, € 399 voor 14 motorrijlessen, examen AVB & AVD en Eigen Verklaring. Er zijn al 26 pakketten verkocht.

Zwaar verlies

De eigenaar van Autorijschool Sens bevestigt dat de helft van de verkoopprijs naar Groupon gaat en hij de zelf de volledige BTW moet afdragen. Als leerlingen dus na 14 rijlessen slagen (wat niet ongebruikelijk is bij categorie A), lijdt hij zwaar verlies. Zijn opbrengst is dan 399 euro – 199,50 Groupon – 69,25 BTW – 101 AVD – 52 AVB – 23,80 EV = 46,55 euro negatief! De rijschool betaalt dus tientallen euro’s, om iemand een rijopleiding te geven. Maar ook als iemand nog wat extra rijlessen nodig heeft, kan hij dat met een lesprijs van 45 euro nooit terugverdienen.

“De Groupon-aanbieding doe ik voor de naamsbekendheid”, zegt de Sens-rijschoolhouder, die naar eigen zeggen drie instructeurs in dienst heeft die de rijlessen verzorgen. “Ik heb deze rijschool niet voor het geld. Daarvan heb ik al genoeg privé. Deze rijschool heb ik voor mijn plezier. Ik houd van motorrijden.”

Afbraakprijzen

De rijschool-acties zijn schering en inslag. Dit soort aanbiedingen maken de professionele rijschoolbranche kapot, want hier valt op normale wijze niet tegenop te concurreren. Bekijk hieronder enkele andere Groupon-acties van rijscholen met afbraakprijzen, die op dit moment lopen.

Bart Pals

Groupon, aanbieding, rijschool, Sens

Groupon, aanbieding, rijschool, Motorway

Groupon, aanbieding, rijschool, Daphne

Groupon, aanbieding, rijschool, Correct

Groupon, aanbieding, rijschool, Bron

 

Auteur: Bart Pals

91 reacties op “Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot”

Rijschool Ganseman|15.01.13|16:31

Mijn nek haren gaan overeind staan van die grouponacties. Toch levert het ons ook leerlingen op die via vrienden horen dat ze na bv 5 lessen al veel meer doen in de auto. Of dat ze nog minimaal een pakket van 30 uur erbij moeten nemen en dan voor de hoofdprijs. Ik heb zelf gebeld naar zo,n rijschool of ik het niet rechtstreeks via hun kon kopen ipv via groupon. Dat kon natuurlijk maar dan wel zonder factuur. Ik ben blij dat we groupon niet nodig hebben voor naamsbekendheid of leerlingen.

Bert Oudman|15.01.13|16:41

Helemaal eens met het artikel. Van de 199,- euro van Groupon, krijg je zelf maar 80,-!!! Daar ga ik echt niet voor rijden. Dan kan ik beter in een supermarkt gaan werken…………….

Autorijschool Europa|15.01.13|18:09

Quote: Saillant is overigens dat deze rijschoolhouder op zijn website vermeldt: “Losse lessen dienen contant in de auto te worden voldaan”
Deze rijschool zal dus ook wel een bezoek van de fiscus krijgen?!

Autorijschool Europa|15.01.13|18:51

Zelfs de ANWB doet mee aan dit soort ongeloofelijke praktijken: http://www.wowdeal.nl/venlo-venray/Een-ANWB-rijopleiding-1

Autorijschool Altena|15.01.13|19:09

Een ieder mag zelf weten hoe hij het doet. Deze aanbiedingen geven wel een verkeerd beeld van de rijschoolbranche.
Wij varen al een tijdje onze eigen koers, zonder veel te kijken naar anderen. Ervaring leert dat kwaliteit zichzelf vanzelf terugbetaald.
Eerlijk duurt het langst, ook richting de fiscus.

Jasper Truijens|15.01.13|21:08

Zulke ondernemers of mag ik ze zo niet noemen doen zichzelf wel de das om :)

Ben Bridel|15.01.13|22:23

Het kan haast niet anders dat een rijschool die meedoet met de Groupon aanbieding en ook personeel in dienst heeft subsidie krijgt van de gemeente om werkelozen in dienst te nemen.
Het UWV is weliswaar gestopt met het volpompen van de markt met omgeschoolde instructeurs, maar de gemeenten kunnen dit nog wel doen op eigen initiatief.
Dan zit je natuurlijk niet met hoge loonkosten.
Valse concurrentie dus.

Gert van Roekel|16.01.13|09:40

Rijscholen die met Groupon in zee gaan, kunnen dit zelf ook uit rekenen wat ze overhouden.
De meeste van deze rijscholen zitten zwaar onder het kringgemiddelde van het CBR en dat zegt genoeg over de kwaliteit welke deze rijscholen leveren.
Ik ben het volledig eens met collega Altena!

klinkt hard misschien, maar laat maar omvallen deze scholen die kunnen we missen als kiespijn.

Autorijschool Bert|16.01.13|09:48

Klopt Gert. Een handje helpen kan geen kwaad. Prima at er hier aandacht aan wordt gegeven!

Bison Ramautar|16.01.13|11:52

De WRM kan op een aantal punten worden aangemerkt als zeer discriminatoir omdat er geen enkele beroepsgroep in Nederland, op een vergelijkende wijze door wet en regel-geving, zo zwaar wordt getroffen door sancties als onze beroepsgroep. Tot slot wijs ik u er op dat de vragenlijst voor de enquête onder rijschoolhouders en rijinstructeurs, zoals die wordt uitgevoerd door het bedrijf Royal Haskoning DHV, ook kan worden ingevuld door anderen, waardoor de enquête devalueert. .
Velen hebben ook niet

ClarienXL Hoogvliet|16.01.13|14:44

10 lessen voor € 199,-??? Er zijn rijschoolhouders in Rotterdam die dit bedrag standaard vragen voor hun lessen …..
Kijk gerust op rijschoolgegevens.nl en zie hoe goed deze beunen scoren….

ClarienXL Hoogvliet|16.01.13|14:48

Zou het niet leuk zijn als Verkeerspro een artikel schrijft over een rijschool in Rotterdam die VER onder de lesprijs werkt en ook een heel laag slagingspercentage heeft? Waarom gaan leerlingen daar heen? Gaat een leerling voor de lage prijs en is de kwaliteit daar ondergeschikt aan?

Gert van Roekel|16.01.13|15:15

Bison, ik weet niet wat je nu over het WRM begint te mekkeren maar dat heeft niets met bovenstaande te maken.

En Clarien, die beunen scoren slecht.
En omdat meer dan 50% van de Rotterdamse kandidaten van origine geen NL nationaliteit heeft, laat staan goed NL spreekt, men al snel bij een rijschool terecht komt die wel zijn taal spreekt.

Crue, maar een feit!

Bison Ramautar|16.01.13|17:50

Mijnheer Gert,Bedankt voor uw reactie,ik snap uw onrust,maar dat saneer vanzelf wel,in het verleden zijn er zulke gevallen geweest me jong, heb zelf vertrouwen in eigen kunnen.Een fries spreekwoord:
In bulte y ,e bek en neat yn e sek= Veel in de bek en niet in de zak
Mijnheer Gert, u dwaalt ook van onderwerp,heeft niets met nationaliteit of taal te maken.
U zal ook zo’n kandidaat hebben,en dan?
Ik ben Fries en woont leuk in Friesland en heb mijn eigen bedrijfje met personeel.
WRM is aandacht

Gert van Roekel|16.01.13|19:02

Ach Bison, u wilt aandacht…. tja..
Ook u zit onder het kringgemiddelde….

Verder zal ik de wijste wezen… hopend op goed voorbeeld doet goed volgen.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:16

Ik lees hier verschillende reacties, overwegend negatief, over Groupon en de rijscholen die er aan meedoen.
Dan vraag ik: een rijschool die honderden euro’s op jaarbasis investeert in marketing is dat ook iemand die de branche kapot maakt? Of de vele acties zoals gratis TTT bij afname pakket? Hoeveel kost een gemiddelde advertentie? Waar meestal helemaal niets uitkomt.

vervolg->

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:16

Ik zie Groupon dan ook als een investering, denk aan indexering door Google, naamsbekendheid negatief/positief, resultaat direct meetbaar. In het verleden diverse malen advertenties geplaatst of een link laten plaatsen en in google adwards geïnvesteerd, maar heb daar niks op terugverdiend.

vervolg->

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:16

Als je je alleen maar blind staart op het prijskaartje van Groupon en het directe verdienmodel, dan kan ik me voorstellen dat menig rijschoolhouder hiervan schrikt. Kijk je naar het grotere plaatje wat betreft naamsbekendheid, marketing, SEO/SEA en indirecte opbrengsten is het een zeer voordelige deal. Maar het is goed dat de meeste zich blindstaren anders zou het effect van Groupon ook terugvallen naar NUL.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:44

De rijscholen moeten zich niet tegen elkaar laten uitspelen door diverse media met artikelen als belastingcontroles om zogenaamde beunhazen eruit te filteren of zoals hierboven gesuggereerd wordt dat grouponrijscholen de branche kapot maken. Dat de rijscholen fout zijn en instructeurs niet deugen en er veel krullenbollen in het vakgebied zitten etc. dat is oud nieuws.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:49

Waar blijft een kritische kanttekening over het CBR, het CBR mag wel een keer aangepakt worden. Net zoals slagingspercentage helemaal niets zegt over desbetreffende rijschool, maar schijnbaar heel belangrijk is voor diverse collega’s, wil ik als rijschoolhouder heel graag zien wat het slagingspercentage van examinatoren is en een gezakte leerling ook!

Gert van Roekel|16.01.13|20:24

heer/vrouwverkeerspro-CBR CBR… Slagingspercentage zegt helemaal niets? Hmm toch vreemd dat ik die kreet altijd hoor van rijscholen die (ver) onder het kringgmiddelde zitten..

U kunt het mooi brengen maar die groupon acties recht praten, lukt helaas niet….

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|22:58

Daarom is het niet verstandig om elkaar te beoordelen op basis van artikelen die geplaatst worden in de media, zonder de intenties van de plaatser te weten. Persoonlijk hecht ik niet veel waarde aan het slagingspercentage, wel een leuke marketingtool btw. Wellicht dat jij mij kan uitleggen wat het zegt over de rijschool, gemiddeld aantal lessen, faalangstige leerlingen, leerlingen met stoornis zijn deze welkom bij een rijschool, verplicht TTT afname.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|23:10

Het is niet iets recht praten, maar een andere visie. Gelukkig wonen wij in een vrij land, alhoewel door moderne media gedwongen worden in een bepaalde stramien te denken, dus je kan jezelf afvragen hoe vrij we nu werkelijk zijn als mens en ondernemer.

Arie Kox|17.01.13|10:52

http://www.groupon.nl/deals/maastricht/4-rijlessen-60-minuten-vrachtwagen-bus-inclusief-praktijkexamen-verkeersschool-keijbeck-/459682 Toch wel jammer dat de voorzitter van de BOVAG het voorbeeld geeft. En dit is niet de enige deal zie google “(groupon keybeck)’

Ank Egmond van|17.01.13|11:13

helemaaal gelijk en mooi dat het aan de rijschoolhouders wordt mede gedeelt.
maar de leerlingen die toch genept wordt uiteindelijk is hier niet van op de hoogte,
waarom geen pubicatie in de kranten of zoiets, want deze manier van werken maakt ceel kleine rijscholen waar zo’n organisatie weken gaat er wel kapot aan.

bob antonisse|17.01.13|11:42

dit is een bericht aan die rijscholen, die normale prijzen ( € 45.- ) per les vragen. In het verleden zijn er ook rijscholen geweest die dachten met lage prijzen leerlingen te trekken en deze “rijscholen” zijn bijna allemaal weer verdwenen. Waarom ?. Omdat je jezelf de nek omdraait met de aanbiedingen die op dit moment aangeboden worden,tenzij je natuurlijk gaat knoeien met de belasting. Maar dan ben je gauw aan de beurt bij de belastingdienst en dat is maar goed ook.

[email protected]|17.01.13|12:11

“Ik heb deze rijschool niet voor het geld. Daarvan heb ik al genoeg privé. RIJSCHOOL SENS als jij genoeg hebt moet je dan een andere die het niet heeft kapot maken?

Henk Elsenaar|17.01.13|12:14

Het vervelende is alleen dat deze rijscholen, voordat ze over de kop zijn al weer een groot gedeelte van de markt hebben verpest. En vervolgens staan er weer tientalle rijscholen op, die ook weer denken dat ze het op deze manier kunnen gaan maken. En in Den Haag maar mopperen dat het niveau van de rijinstructeur zo laag zou zijn. Je blijft achter de feiten aanlopen.

bob antonisse|17.01.13|12:46

je hebt helemaal gelijk

bob antonisse|17.01.13|12:50

vicieuze cirkel, helaas

Rijschool Noordzee|17.01.13|13:08

Ik heb ook geen goed woord over voor Goupon! Na vele keren ze de deur gewezen te hebben, wilde ik het toch een keer proberen. Ik heb toen met de marketing consultant op de rijschool uitgerekend wat ik moest vragen om met 30 rijlessen quite te spelen, en op die prijs een overeenkomst gesloten. Krijg ik eerste instantie via groupon te horen dat het akkoord is, en 2 weken later wordt ik opgebeld dat het niet akkoord is en de consultant met wie ik de overeenkomst gesloten had ontslagen was.

Rijschool Noordzee|17.01.13|13:09

wat mij betreft kan heel dat Groupon van mij gestolen worden. onbetrouwbaar bedrijf.

Rijschool Alfa Almere|17.01.13|13:14

Groupon acties ogen erg goed voor de consument. Flitsend, kleurig en voordelig. En dus werkt het. De meerkosten van additionele lessen en her-examens blijven buiten beeld. Het zijn de slecht presterende bedrijven die zo voor Euro 200 hun klanten moeten kopen. En de koopjesjagers die achteraf het meeste geld kwijt zijn aan hun rijbewijs.

Frank Bloemberg|17.01.13|13:24

En zijn de rijscholen die aan een superaanbieding doen ook lid van de Bovag? En als ze dan omvallen kunnen de leerlingen bij het garantiefonds aankloppen. Branche organisaties, hier ligt een taak voor jullie. Zorg voor een stabiele markt. Rijscholen die door dit gestunt omvallen niet meer toelaten. Niet alleen de rijschool maar ook de eigenaar/rijschoolhouder en eventuele partner. Dit om een herhaling te voorkomen. Mijn mening dat is het CBR hier ook rekening mee moet houden.

Marc Sanderse|17.01.13|13:27

Mijn bescheiden mening is dat je vraagt wat je jezelf als rijschoolhouder waard vindt. Als rijscholen op die manier werken kan dat enkel uit extreem hoge nood geboren zijn en is op voorhand een doodlopende weg. Uiteraard zullen de gevolgen van de crisis ook aan onze beroepsgroep niet voorbijgaan en kan het wat minder worden, maar het zou mij de eer te na zijn om een organisatie als Groupon daar dan ook nogeens de zoete vruchten van te laten plukken……

Jack Salendang|17.01.13|13:29

Allemaal kritiek op Groupon maar degene die daarmee in zee gaan doen dat uit vrije wil en denken blijkbaar niet na,.Dus nu niet gaan lopen zeuren je bent er vrijwillig ingetrapt. Ieder weldenkende rijschoolhouder/instructeur weet dat het voor deze prijzen niet kan.Dus als je jezelf laat slaan moet je niet gaan huilen.

Jack Salendang|17.01.13|13:31

Ze gaan er zelf vrijwillig mee in zee dus niet huilen.Ieder weldenkende Rijschoolhouder/instructeur weet dat dit niet kan, dus als je je vrijwillig laat slaan moet je niet huilen dat je geslagen wordt.

Jos Poels|17.01.13|13:40

Hier in onze regio (midden Limburg) zijn ook enkele rijscholen die hier aan mee doen. Sterker nog, ANWB rijopleiding en Verkeersschool Keijbeck wiens eigenaar Roger Keijbeck, nota bene voorzitter is van BOVAG Autorijscholen! Ze wisselen elkaar via wowdeal.nl beurtelings af met de ene na de andere goedkope deal.

bob antonisse|17.01.13|13:47

de voorzitter van de Bovag doet ook mee om de rijschoolbranche kapot te maken. Dit is onvoorstelbaar en weten de bestuursleden van de Bovag hiervan, want dit is dus een super negatieve reclame voor de branchevereniging.

George Fennes|17.01.13|13:59

Laten deze rijscholen zichzelf maar helemaal volzetten met leerlingen van Groupon.
Geen probleem deze rijschool zal binnen het jaar failliet zijn.
Maar is wel vervelend voor die rijscholen die wel op een normale manier hun rijschool proberen te runnen tegen normale tarieven.
Zijn er al rijscholen die deze pakketten aanbieden en hieraan failliet zijn gegaan waar de klanten naar hun geld konden fluiten?
Misschien goed dat de bonden dit eens gaan uitzoeken en publiceren.

Bison Ramautar|17.01.13|13:59

Wij rijschoolhouders klagen maar door en door,maar ondernemen en bundelen en samen sterk neen geen tijd voor.Lid worden werk niet je betaal alleen tot dat je weer geen lid meer bent,maar klagen blijft door gaan.Wat kunnen we samen dan doen? Ga eens daar aandacht bij elkaar bundelen en iets goed gaan beginnen zonder vakbond.Ik sta er voorop wie is de tweede en waar kunnen we samen komen?

Ik ben ook meer dan 22 jaar actief in dit vak bezig.

Meneer Bob durf u , ik wil mijn tel.nummer doorgeven

VS Cees en Co|17.01.13|14:05

Hadden we maar een minimale adviesprijs dan verdiende iedereen een goede boterham en de consument komt toch wel. In veel branches worden de marktleiders opgevolgd (Shell verhoogd de prijzen en de rest gaat mee) Leuke branche om in te werken, maar geen “drol”te verdienen. En NEE in het Bovag garantiefonds is opgenomen dat dergelijke Groupon aanbiedingen zijn uitgesloten.

Jongens zorg voor een goede rijschool met goede service en resultaten en dan ook zullen de klanten je vinden.

Succes!

George Fennes|17.01.13|14:10

Rijscholen die ver onder de kostprijs zitten bepalen op deze manier op welk punt ze zitten van de kwaliteits ladder.
Ook de belastingdienst weet dat als je voor een laag tarief lesgeeft, je er niet van kan leven.
Je hebt dan automatisch de aandacht van de inspecteur.
Je zal dan heel wat uit te leggen hebben als er vragen komen vanuit de belastingdienst.

Autorijschool Haans|17.01.13|15:03

Elke mening die al gezegd is is wel juist. Maar het is en blijft een vrij land, waarin een ieder het aan mag pakken zoals hij of zij dat wilt positief of negatief. Deze aanbiedingen maken de markt uiteindelijk op lange duur schoon, want ze verdwijnen vanzelf. Wel kan het zeker marketing technisch een keer doen goed werken. Advertenties in plaatselijke krantjes levert dit internet tijdperk geen klant op. Jammer dat wel alles over een kam worden geschoren, want een startende rijschool die

Autorijschool Haans|17.01.13|15:05

ergens moet beginnen, daarvan mag hij of zij toch klanten werven? Dit wil niet per definitie zeggen dat het een slechte rijschool is. Wij zelf hebben een samenwerking met vakantieveilingen voor vier starterslessen. Een heel ander principe maar het is wel goede marketing. Voordeel van deze partner is wel dat het exclusief is en hun maar 1 in een hele regio willen en naar kwaliteit en exclusiviteit kijken.

Wij varen een eigen koers, kijken naar ons zelf en doen het heel goed! Jammer

Autorijschool Haans|17.01.13|15:10

dat iedereen die met internet marketing bezig is op een zelfde manier wordt afgeschilderd? Groupon is veel te extreem, mee eens, provisie te hoog en de ondernemens draaien zwaar verlies. Maar om gelijk allemaal vooroordelen erbij te plaatsen. Ik zelf vind adverteren in krantjes erg ouderwets en het levert niets op. En het is welk doel je voor ogen hebt, wil je groeien of juist niet? Maar voor 199,- valt zoveel absoluut niet te leveren. Van de week kwam ik via Groupon op een die voor 199,-

Roald Kamping|17.01.13|15:12

Er zouden meer publicaties zoals deze moeten komen, maar dan in de reguliere media.
Zoals bovag garages een paar jaar geleden ook in het nieuws kwamen omdat 70% van de bovag aangesloten garage bedrijven ondermaats presteerden.
We zullen zelf in actie moeten komen. bv door de link van deze pagina door te sturen naar de plaatselijke dagbladen, misschien dat zij er ook een leuk verhaal in zien en het oppakken.
(link gestuurd naar dagblad van het noorden)
mvg ronald

Autorijschool Haans|17.01.13|15:12

20 lessen inclusief een EV, en rijexamen leverde. Een bezoek op de site leerde dat een uur les hier 19,95 kost en een proefles 9,95. ik denk er nog over na, hoe dit bewerkstelligd kan worden.

Indien je alleen rijd en geen personeelskosten hebt, maak je nog verlies!

Maar, er worden hier wel vooroordelen rondgestrooid en dat is ook niet goed.

Wat betreft, bekend maken wat het slagingspercentage is per examinator lijk me een heel goed idee!

Autorijschool Haans|17.01.13|15:18

Ik vind het overigens een goed en terecht punt die Verkeerspro heeft, maar zeker niet correct hier collega’s met naam en toe naam te tonen en te benoemen en hun zo gezien de vooroordelen die hieruit voortkomen in diskrediet te brengen.

De Groupon van Rijschool Daphne kan heel goed iemand zijn die net begint en zo een bodem wil leggen. En nu wordt er achter haar rug om, zonder dat zij hiervan wellicht zelf op de hoogte van is, soms enigszins respectloos over hen geschreven.

Frank Bloemberg|17.01.13|15:28

Heeft de voorzitter van de Bovag niet ooit eens gezegd dat “kleine rijscholen ruis in de markt zijn”?
Wij kleine zelfstandigen hebben volgens mij wel het grootste deel van de markt want hoeveel grote rijscholen zijn er? Helaas lees ik nu dat de voorzitter zelf met Groupon werkt. Hoezo ruis in de markt!

George Fennes|17.01.13|15:45

Frank dat was Boudewijn Bruinsma die dit gezegd heeft, maar dat deed hij wel als voorzitter van de Bovag.
Dus de Bovag wil de kleine rijscholen inderdaad weg hebben.
En de huidige voorzitter eigenaar van een grote rijschool is schijnbaar een zelfde mening toegedaan.
Ik hoop dat hij deze slijtageslag verliest en in zijn neringsnijd zelf ten onder gaat.
Als grote rijschool hoef je niet aan zulke acties mee te doen, hij hoeft geen actie te voeren om naamsbekendheid te krijgen.

Arnold de Jong|17.01.13|19:07

Laat Den Haag nu eindelijk eens in grijpen. Kwaliteit , eerlijke lesprijzen i.p.v. je te moeten schamen dat je rijles geeft. Hoe kan het dat anno 2013 een groot gedeelte van de instructeurs een onvoldoende scoort ? Hoe rijden die leerlingen als ze het toneelstukje op het CBR na meerdere malen examen voldoende af leggen. Het lijkt me langzaam maar zeker een verkeersveiligheid probleem te worden waar van de rijscholen de wortels zijn.

Ronald Ramadhin|17.01.13|20:30

Verschrikkelijk wat deze rijscholen doen,er moet gewoon een richtlijn komen ,met een verplichtte prijs per uur ,anders gaan we allemaal kapot, doe dit al 25 jaar ben nooit onder de prijs gaan zitten,en ik leef nog steeds!! Deze mensen moeten gewoon bananen gaan verkopen,want ze zijn niet goed voor het vak rij leraar!!

Michael Sonderman|17.01.13|20:44

Bij ons is het da laatste tijd rustig met de telefoontjes van Groupon, na het lanceren van groupon hadden ze in 1e instantie de pijlen gericht op de serieuze rijscholen, toen deze te verstandig bleken benaderen ze nu de wanhopige rijschool met mooie verkooppraatjes. Het nadeel van van groupon is dat en je klanten en je collega’s je niet meer serieus nemen, en wachten op je volgende stunt. Hetzelfde soort als diegene die een hypotheek afsloten van 4 ton bij DSB voor een huis van 3 ton.

Jan de Groot|17.01.13|20:52

walgelijk wat er speelt on onze branche , goed voor programma wegmisbruikers , laat de Haag eens een voorbeeld nemen aan duitsland goed opgeleide inst; zakt je perc onder de 60% op cursus , we zmoeten toch 1 E E G zijn ? , hier gaan de zakkenvullers eerst hopelijk komen ze hun eigen ll niet tegen Jan de Groot

Arnold de Jong|17.01.13|22:34

Dwing elke leerling om te pinnen en elke rijschool om elke dag de km.stand door te geven en laat Den Haag het niveau van de instructeurs controleren die worden opgeleid en werkzaam zijn in de branche en kandidaten afleveren op het cbr. Er zijn in Rotterdam mensen bezig met geld verdienen die leerlingen met denk ik 10 lessen op examen sturen. Die zakken minimaal 4 maal maar slagen soms met heel veel geluk in 1 keer. Slecht voor de verkeersveiligheid in deze lijkt mij.

Dayafterday Tomorow|18.01.13|00:34

Ik weet niet of ik zonodig hier wil reageren. Gezien er personen zijn die direct gaan kijken wat de prestaties zijn van mijn rijschool. En hier op deze site zijn er personen die blijkbaar hun frustraties willen uiten. Maar toch zeg ik dat ik veel nieuwe leerlingen heb mogen ontvangen dankzij Groupon. De desbetreffende rijschool kon het niet meer aan en de vaste leerlingen kregen geen les meer omdat deze rijschool de weinig rij instructeurs in dienst had. Zijn leerlingen waren de dupe van Groupon

Dayafterday Tomorow|18.01.13|00:50

De rijschool was de dupe van Groupon. En de lachende winnaar is Groupon en ik! Maak van een nood een deugd. Ogen open houden en jezelf blijven. Gewoon 49 euro per 60 minuten rekenen zoals het hoort. Zorg er voor dat je speciaal bent en ga niet voor de slagingspercentage. Het zal niet lukken om hoog te scoren als je gespecialiceerd bent om jongeren met een stoornis in het autismespectrum te begeleiden. En veel leerlingen hebt die faalangst hebben. En blijf bij de BOVAG weg.

Youran van Ark|18.01.13|08:23

Ik heb al 2x aan zo een actie meegedaan en nergens spijt van.
Het staat je als ondernemer vrij om hieraan mee te doen.
Wie heeft dit artikel geschreven? Bart Pals?

Bison Ramautar|18.01.13|08:42

Mijnheer Arnold de Jong ziet geen verschil tussen een Instructeur en CBR.
Voorbeeld:Zwemmer met diploma verdrinkt,ligt het aan de zweminstructeur?
Sanctie word opgelegd aan iemand die een bewezen strafbaar feit heeft gepleegd.
En bovendien moet WRM vanaf 1992 WRV heten.
En wat mijnheer Youran schrijft,volledig terecht,niet alleen bij Bovag maar bij alle mooie naam branschorg.
Verder nog.er zijn velen instructeurs die de vragen lijst niet hebben ontvangen,ik heb ook niet en nog 4 collega’s.

Youran van Ark|18.01.13|08:50

http://haskoningdhv.survey.netq.nl/nq.cfm?q=3dee61e5-db0d-400d-bff1-b56ab868762f
Dit is een linkje naar de IBKI/WRM vragenlijst.
Valt me btw wel op dat de grootste azijn zeikerds nog geen 10 examens per jaar afnemen.
Jaloezie is een lelijke eigenschap heren.

George Smit|18.01.13|10:07

De werkwijze van Groupon mag inmiddels algemeen bekend zijn.
Waar ik mij veel meer zorgen over maak, is dat rijscholen als Sens praten over hun onderneming als ‘hobby’. Deze houding maakt dat de branche zichzelf niet serieus neemt. Denkt de eigenaar van Sens dat zijn 3 instructeurs het ook louter als hobby zien? Dat zij dus geen loon verwachten?

Het lijkt mij verstandig om als rijschoolwereld eens serieus naar onszelf te gaan kijken. Begin met transparant worden en daar hoort een CAO bij.

Autorijschool Altena|18.01.13|20:22

Het leeft nogal, aan de reacties te zien. Ik ben iets te druk met lesgeven om alles goed te lezen. Maar als je een goede rijschoolhouder bent, zul je je hier niet teveel aan hoeven storen,
Zorg voor eerlijke prijzen, transparantie naar de klant en de belastingdienst, en concentreer je op kwaliteit en klantgerichtheid.
Praat niet over je concurrenten, maar praat over jezelf. Sta achter je bedrijf en je product. Klanten die alleen de allerlaagste prijs willen? Die hoef ik niet als klant.

Peter de Jongh|27.01.13|14:40

Groupon is een marketeer organisatie die het alleen om de centen doet en geen rekening houdt wat de gevolgen zijn voor relevante bedrijven, je kan er alles aanschaffen, weer zo”n kortzichtig bedrijf die aan volumen denkt daar haal je wel winst mee is van korte duur tot iedereen weer afhaakt, maar wel hun zakken gevuld hebben.
Lever zelf kwaliteit en betrouwbaarheid. Er zijn altijd wel schoppers die voor de laagste prijs gaan, heb ik geen tijd voor, alles heeft zijn prijs.

Youran van Ark|29.01.13|09:04

Marketing kost nou eenmaal geld. Een advertentie in de krant is duurder dan groupon. Advertentie levert alleen geen enkele gegarandeerde lead op. Groupon wel. Je naam onder de aandacht brengen kost nou eenmaal geld. Hier is het alleen erg transparant wat het kost. Groupon hanteert ook no pain no gain. Verkopen ze niks kost t ook niks. Krantenadvertenties kosten zowieso geld zonder zekerheid of het wat opleverd. Het is gewoon slimme marketing die de leerling nog iets opleverd ook.

Michael Sonderman|30.01.13|08:08

Ik ben het niet eens met je Yoran, 1 klant van groupon kost je in beginsel al €500,- omzet (10 lessen met examen kost normaal 695,- minus de 95€ die je van groupon ontvangt en minus BTW)
Voor 10 klanten (5000,-) kan je hele mooie campagne voeren.
Bovendien zijn de koopjesjagers waar je naam te zien is zo trouw dat ze eerder groupon afwachten voor een volgende aanbieding bij je concurent dan dat ze bij jou instappen tegen normaal tarief.

Michael Sonderman|30.01.13|08:09

Ander nadeel is dat je kandidaten geen idee hebben wat een rijles zou moeten kosten, en met zo’n aanbieding de illusie geeft dat een rijles normaal veel te duur is ” het kan voor dat eraf dus ook”

Michael Sonderman|30.01.13|08:11

” het kan voor dat eraf dus ook” maakt mijn iPad ervan
Moet zijn ” het kan voor die prijs dus ook”

Youran van Ark|30.01.13|11:24

Dit is een vrij land.
We zijn het eens, dat we het niet eens zijn.
Top! Toch? Ieder zijn manier van zaken doen.

Jochem Vroom|25.03.13|12:46

Heren, het hoeft allemaal ook niet zo duur, waarom niet deals maken via sites waarvoor je veel minder grote kortingen hoeft in te leveren en gewoonweg samenwerkingen kan aangaan:

Bijvoorbeeld via een:
http://www.kortingscode.nl

5% korting op een nieuwe klant te werven maakt de branche niet kapot, tsja: 40 tot 70% is een ander verhaal.

Ton Derks|26.03.13|14:17

Ach wat is het duurste: 5% over al je verkopen of 20% over een beperkt aantal dagdeals?

Youran van Ark|28.03.13|21:44

Nou moet ik toegeven dat ik hier niets van begrijp.
Kijk deze aanbieding eens:

€ 199 voor 10 rijlessen, EV en een praktijkexamen (waarde € 669)
€ 299 voor 15 rijlessen, EV en een praktijk- en een theorie-examen (waarde € 930,50)
€ 399 voor 20 rijlessen, EV en een praktijk- en een theorie-examen (waarde € 1.122)

Youran van Ark|28.03.13|21:55

61 keer verkocht in Amsterdam door een Rijschool uit Rotterdam.
Deze opleider heeft in deze categorie examenresultaten in:
RIJSWIJK ROTTERDAM SPIJKENISSE BARENDRECHT
met een gemiddeld slagingspercentage eerste examens van 11 – 15%
en herexamens van 21 – 25%.

Ben bang dat hier weer een hoop gedupeerden aankomen.

Ger van den Berk|28.03.13|22:09

Ook in Eindhoven is Groupon actief en heeft kandidaten via rijschool Oisterwijk de belofte gedaan om 3 rijlessen en examen voor E achter B rijbewijs te geven.
Maar na betaling blijkt deze rijschool nooit bereikbaar te zijn en zijn adres is een veroudert magazijn met naambord waar geen rijschool actief is.
Ook hier weer slecht voor onze branche die de kandidaten dan binnen krijgen die hun geld kwijt zijn.
Reactie van Groupon : vreemd wij hebben wel contact met deze rijschool dus blijf proberen.

Michael Sonderman|28.03.13|22:26

Nu in Amsterdam ook aanbieding bij groupon bij vrij grote bekende (bovag) rijschool.
3 aanhanger rijlessen + examen voor € 199,-
Stel je hebt een leerling die aan 4 uur genoeg heeft (dat kan bij BE)
Dan ontvang je 79,- (groupon) + 54,50 = 134,50
Examen inkoop 90,90 blijft er 44,- over voor 4 uur lessen met BE

Ongelooflijk?

George Fennes|28.03.13|22:37

Daarom Bovag is et niet voor de rijscholen.
Ze is er alleen voor zichzelf.
Anders zou ze haar leden wel beperkingen opleggen m.b.t. zulke idiote acties.

Berry Bovenkamp|10.05.13|15:12

“Klanten die alleen de allerlaagste prijs willen? Die hoef ik niet als klant.”

Hij is al binnen zeker, hij wil geen klanten meer, Wake up mensen, consumenten willen ALTIJD de laagste prijs. Ben zelf ook actief als stukadoor, maar daar is het net zo. Collega’s zijn aan het werk tegen materiaal prijzen. Waarom? Omdat er in de bouw, rijschoolbranche en vele vele andere branches op het moment maar een ding belangrijk is; PRIJS IS ALLES, bah.

Laten we met z’n allen een oplossing bedenken………

Youran van Ark|12.05.13|13:36

En toch ga ik weer online met een nieuwe aktie bij ze.

Michel Hendriks|02.01.14|13:31

Wie het slim speelt kan aan Groupon zelfs veel verdienen. Een paar rijscholen zullen het mij mee eens zijn, die hier positief op hebben gereageerd en dezelfde ervaring hebben. Het recept krijgt men niet, dat is het leuke van creatief ondernemen.

Michael Sonderman|02.01.14|13:40

Het geheime recept!!
http://static.nl.groupon-content.net/74/37/1372322673774.png
Voor ons duidelijk, voor de consument niet, vooral het laatste zinnetje!

Michael Sonderman|02.01.14|13:42

http://static.nl.groupon-content.net/74/37/1372322673774.png

Daar staat het geheime recept, laatste zinnetje!

Bob Antonisse|02.01.14|13:43

mijnheer van Ark, heeft u een inzittendeverzekering in geval uw leerling iets ( ongeluk )overkomt, want dat kan tienduizende euro’s kosten voor u, want u bent verantwoordelijk. Heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als u ziek wordt? Hoe zit het met uw pensioenopbouw of heeft u daar nog nooit van gehoord.Heeft u ook een boekhouder die betaald moet worden of doet u dat maar zelf? En zo weet ik er nog wel een paar. Ik wens u veel voorspoed met uw “bedrijf”

thefreepooh pooh|02.01.14|14:13

Ik ben het eens met de stelling dat Groupon de branche kapot maakt. Maar je bent denk ik als rijschool soms wel verplicht mee te gaan. Ik hoor vaak dat rijscholen het wel moeten doen omdat potentiële leerlingen zeggen; ‘ dan ga ik liever een bon op groupon kopen scheelt me honderden euro’s.’ En zo krijg je als rijschool heel lastig leerlingen binnen die het normale tarief betalen!! Dit is met name heel lastig voor de startende rijscholen die nog niet kunnen terugvallen op naamsbekendheid!

Youran van Ark|02.01.14|15:05

Op alle vragen een ja of dat heb ik.
Ik weet dat je dat niet gelooft, aan je ondertoon te lezen.
Helaas heeft je sarcasme, dus geen effect op mij.
Ik wens u dan ook een voorspoedig ipv zuur 2014!

Cees Ravensbergen|02.01.14|17:07

Het zou beter zijn een minimumprijs van bijvoorbeeld 39 – 40 euro te hanteren. Je moet door de crisis wel meegaan met de prijs helaas, maar dit is een neerwaartse spiraal. Je moet als rijschool je opleiding bijhouden, 21% BTW afdragen en wegenbelasting brandstof en onderhoud, website auccountant enz betalen. Ziekteverzuim en pensioen zijn niet geregeld.
Acties als Groupon moeten eigenlijk geweigerd worden door rijscholen.

Michel Hendriks|03.01.14|09:37

@Michael Sonderman: dat zou een geheim recept kúnnen zijn, maar dat was niet het mijne. Er zijn tal van zaken te bedenken waardoor Groupon toch heel interessant kan worden. Gewoon smijten met gigantische kortingen die nergens op slaan is natuurlijk dwaas. Ik heb het een paar keer gedaan en ben er twee jaar heel druk mee geweest. Nu bedenk ik mijn eigen acties. Groupon ziet het geld wel binnenstromen, heren! Maar als ervaring ben ik er toch blij mee geweest, mijn boekhouder zei het zelfde.

Klaas Kok|05.01.14|19:39

Een advies…….als je met soort rijscholen in zee gaat..ben je niet goed bij je hoofd!!!!!!meer zeg ik niet!!

Melody Jong|19.02.17|23:27

Wat een oud huilie huilie artikel. Net de plaatselijke melkboer die vroeger de supermarkt wilde tegenhouden, of de traditionele winkel die vind dat webshops verboden moeten worden.

Rijschool van Ark|28.10.17|12:16

Haha. Echt he. Huilie huilie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot | RijschoolPro
Groupon, DRS Rijopleidingen, Breda, rijschool, aanbieding

Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot

Rijscholen die in zee gaan met Groupon verkopen rijlespakketten voor afbraakprijzen. Als de BTW en inkoopkosten bij het CBR betaald zijn, maakt de rijschoolhouder soms al verlies. Vervolgens moet hij bovendien nog tientallen rijlessen in het pakket gratis geven. Helaas is er tegenwoordig in iedere stad wel een rijschool te vinden, die de plaatselijke rijschoolbranche op deze manier kapot maakt. Het is voor professionele rijscholen die zich netjes aan de regels houden vrijwel onmogelijk om hiertegen te concurreren. Groupon is de lachende derde, want die verdient duizenden euro’s per rijschoolhouder.

Bovendien krijgt de consument een volledig verkeerd beeld van de normale rijlesprijzen. Daarmee is de schade die Groupon-aanbiedingen teweegbrengen, nog vele malen groter dan alleen de verkochte pakketten. Want een normale rijschoolhouder heeft ongeveer 50 euro per uur nodig (dat is inclusief 21% BTW) om zijn vak op een professionele wijze te kunnen uitoefenen en alle kosten te kunnen betalen. Probeer dan maar eens aan de consument uit te leggen waarom je buurman vrijwel gratis rijdt. De rijschoolbranche, die toch al zwaar onder druk staat, gaat zo steeds verder kapot.

Rijlespakketten

Zo is een veelvoorkomende aanbieding: 199 euro voor 10 rijlessen, Eigen Verklaring én een praktijkexamen. Of 399 euro voor 20 rijlessen, EV en een praktijkexamen. De deelnemende rijscholen maken hier zwaar verlies op, want vaak gaat de helft van de omzet naar Groupon. De rijschool kan vaak hiervan precies inkoop van het praktijkexamen, EV en BTW betalen (Groupon is BTW-plichtig over de voucher, maar rekent het bedrag vaak door aan de rijscholen). Dan blijft er niets meer over om kosten voor diesel, lesauto, arbeid, etc., te dekken.

Bijvoorbeeld DRS Rijopleidingen uit Spijkenisse heeft op dit moment een dergelijke aanbieding lopen bij Groupon. Stel iemand koopt het pakket van 20 rijlessen voor 399 euro bij DRS Rijopleidingen. De rijschool krijgt van Groupon 199,50 euro. Hij moet de BTW a 69,25 euro betalen, inkoop CBR a 90,90 euro, EV a 23,80 euro. Dat betekent dat hij 199,50 – 69,25 – 90.90 – 23,80 = 15,55 euro marge heeft op het Groupon-pakket om zijn eigen kosten te betalen voor 20 rijlessen en een uur praktijkexamen. Dat is een schamele 0,75 euro per rijles.

Nieuwe klanten

Volgens Groupon dient de aanbieding in dit geval vooral als marketingtool om aan nieuwe klanten te komen. “Daarnaast zit de meerwaarde hem in het verkopen van extra lessen en mond-tot-mond reclame. Snelle leerlingen hebben minimaal 30 lessen nodig om te slagen. Leerlingen stappen niet over naar een andere rijschool als ze eenmaal binnen zijn”, laat de woordvoerder van Groupon weten.

Met dit soort argumenten worden rijscholen over de streep getrokken om deel te nemen aan de actie. Maar klopt dat wel? Stel dat een leerling 35 rijlessen nodig heeft tot het examen. Mocht hij tevreden zijn en die losse rijlessen bijkopen; dat kost bij deze rijschool 37,50 incl. BTW (30,99 euro excl. BTW). Met verkoop van 15 rijlessen a 30,99 haalt de rijschoolhouder dus nog een omzet van 15 x 30,99 + 15,05 marge Groupon-pakket = 479,90 euro. Dat is voor de hele rijopleiding van 35 lessen plus examen een gemiddelde lesprijs 13,33 euro excl BTW.

Gratis lesuren

Als we daar de kosten van diesel (3 liter per uur = 3,60 euro) vanaf halen, houdt hij 9,73 euro per uur over. Daarmee moeten alle essentiële bedrijfskosten nog betaald worden, zoals diverse verzekeringen, aanschaf en onderhoud lesauto, wegenbelasting, overige bedrijfskosten, etc. Dat betekent dat hij zelf vrijwel niets aan salaris overhoudt voor volle werkweek. De eigenaar van DRS wil geen uitleg geven. Maar iedereen snapt dat dat gewoonweg niet kan bij een onderneming. Althans, niet als de rijschoolhouder alles ‘wit’ doet. En geen aanvullende uitkering of ‘overige inkomsten’ heeft.

En dan gaan we er vanuit dat 100% van de aangemelde leerlingen losse lessen bijkoopt. Dat zal niet altijd het geval zijn. De leerling kan ook zeggen na 20 lessen: “Ik wil nu op praktijkexamen. Als ik zak, dan ga ik naar de volgende rijschool.” Al zal dat ongetwijfeld tot ruzie leiden, wegens de Groupon-voorwaarden dat de rijschool bepaalt wanneer de leerling op examen mag. En dat het pakket alleen geldig is bij een volledige rijopleiding. Maar de leerling heeft natuurlijk wel een compleet pakket gekocht van bijvoorbeeld 20 lessen + examen. Dus de rijschool is verplicht dat dan ook aan te bieden.

Contant afrekenen

Op maandag 14 januari staat de teller bij DRS al op maar liefst 29 verkochte rijlespakketten. Als de leerlingen gemiddeld het pakket van 15 lessen plus examen kopen, betekent het dat hij de komende maanden minimaal 450 gratis lesuren moet geven. Want de groupon is te gebruiken tot 10 juli 2013. Bij een werkweek van 40 lesuren, zit hij dus de komende drie maanden zonder inkomen. Saillant is overigens dat deze rijschoolhouder op zijn website vermeldt: “Losse lessen dienen contant in de auto te worden voldaan, tenzij anders afgesproken met instructeur”.

Nog een voorbeeld. Verkeersschool Sens uit Amsterdam heeft op dit moment een aanbieding dat leerlingen kunnen kiezen uit het volgende pakket: € 299 voor 10 motorrijlessen, examen AVD en Eigen Verklaring, € 349 voor 12 motorrijlessen, examen AVB & AVD en Eigen Verklaring, € 399 voor 14 motorrijlessen, examen AVB & AVD en Eigen Verklaring. Er zijn al 26 pakketten verkocht.

Zwaar verlies

De eigenaar van Autorijschool Sens bevestigt dat de helft van de verkoopprijs naar Groupon gaat en hij de zelf de volledige BTW moet afdragen. Als leerlingen dus na 14 rijlessen slagen (wat niet ongebruikelijk is bij categorie A), lijdt hij zwaar verlies. Zijn opbrengst is dan 399 euro – 199,50 Groupon – 69,25 BTW – 101 AVD – 52 AVB – 23,80 EV = 46,55 euro negatief! De rijschool betaalt dus tientallen euro’s, om iemand een rijopleiding te geven. Maar ook als iemand nog wat extra rijlessen nodig heeft, kan hij dat met een lesprijs van 45 euro nooit terugverdienen.

“De Groupon-aanbieding doe ik voor de naamsbekendheid”, zegt de Sens-rijschoolhouder, die naar eigen zeggen drie instructeurs in dienst heeft die de rijlessen verzorgen. “Ik heb deze rijschool niet voor het geld. Daarvan heb ik al genoeg privé. Deze rijschool heb ik voor mijn plezier. Ik houd van motorrijden.”

Afbraakprijzen

De rijschool-acties zijn schering en inslag. Dit soort aanbiedingen maken de professionele rijschoolbranche kapot, want hier valt op normale wijze niet tegenop te concurreren. Bekijk hieronder enkele andere Groupon-acties van rijscholen met afbraakprijzen, die op dit moment lopen.

Bart Pals

Groupon, aanbieding, rijschool, Sens

Groupon, aanbieding, rijschool, Motorway

Groupon, aanbieding, rijschool, Daphne

Groupon, aanbieding, rijschool, Correct

Groupon, aanbieding, rijschool, Bron

 

Auteur: Bart Pals

91 reacties op “Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot”

Rijschool Ganseman|15.01.13|16:31

Mijn nek haren gaan overeind staan van die grouponacties. Toch levert het ons ook leerlingen op die via vrienden horen dat ze na bv 5 lessen al veel meer doen in de auto. Of dat ze nog minimaal een pakket van 30 uur erbij moeten nemen en dan voor de hoofdprijs. Ik heb zelf gebeld naar zo,n rijschool of ik het niet rechtstreeks via hun kon kopen ipv via groupon. Dat kon natuurlijk maar dan wel zonder factuur. Ik ben blij dat we groupon niet nodig hebben voor naamsbekendheid of leerlingen.

Bert Oudman|15.01.13|16:41

Helemaal eens met het artikel. Van de 199,- euro van Groupon, krijg je zelf maar 80,-!!! Daar ga ik echt niet voor rijden. Dan kan ik beter in een supermarkt gaan werken…………….

Autorijschool Europa|15.01.13|18:09

Quote: Saillant is overigens dat deze rijschoolhouder op zijn website vermeldt: “Losse lessen dienen contant in de auto te worden voldaan”
Deze rijschool zal dus ook wel een bezoek van de fiscus krijgen?!

Autorijschool Europa|15.01.13|18:51

Zelfs de ANWB doet mee aan dit soort ongeloofelijke praktijken: http://www.wowdeal.nl/venlo-venray/Een-ANWB-rijopleiding-1

Autorijschool Altena|15.01.13|19:09

Een ieder mag zelf weten hoe hij het doet. Deze aanbiedingen geven wel een verkeerd beeld van de rijschoolbranche.
Wij varen al een tijdje onze eigen koers, zonder veel te kijken naar anderen. Ervaring leert dat kwaliteit zichzelf vanzelf terugbetaald.
Eerlijk duurt het langst, ook richting de fiscus.

Jasper Truijens|15.01.13|21:08

Zulke ondernemers of mag ik ze zo niet noemen doen zichzelf wel de das om :)

Ben Bridel|15.01.13|22:23

Het kan haast niet anders dat een rijschool die meedoet met de Groupon aanbieding en ook personeel in dienst heeft subsidie krijgt van de gemeente om werkelozen in dienst te nemen.
Het UWV is weliswaar gestopt met het volpompen van de markt met omgeschoolde instructeurs, maar de gemeenten kunnen dit nog wel doen op eigen initiatief.
Dan zit je natuurlijk niet met hoge loonkosten.
Valse concurrentie dus.

Gert van Roekel|16.01.13|09:40

Rijscholen die met Groupon in zee gaan, kunnen dit zelf ook uit rekenen wat ze overhouden.
De meeste van deze rijscholen zitten zwaar onder het kringgemiddelde van het CBR en dat zegt genoeg over de kwaliteit welke deze rijscholen leveren.
Ik ben het volledig eens met collega Altena!

klinkt hard misschien, maar laat maar omvallen deze scholen die kunnen we missen als kiespijn.

Autorijschool Bert|16.01.13|09:48

Klopt Gert. Een handje helpen kan geen kwaad. Prima at er hier aandacht aan wordt gegeven!

Bison Ramautar|16.01.13|11:52

De WRM kan op een aantal punten worden aangemerkt als zeer discriminatoir omdat er geen enkele beroepsgroep in Nederland, op een vergelijkende wijze door wet en regel-geving, zo zwaar wordt getroffen door sancties als onze beroepsgroep. Tot slot wijs ik u er op dat de vragenlijst voor de enquête onder rijschoolhouders en rijinstructeurs, zoals die wordt uitgevoerd door het bedrijf Royal Haskoning DHV, ook kan worden ingevuld door anderen, waardoor de enquête devalueert. .
Velen hebben ook niet

ClarienXL Hoogvliet|16.01.13|14:44

10 lessen voor € 199,-??? Er zijn rijschoolhouders in Rotterdam die dit bedrag standaard vragen voor hun lessen …..
Kijk gerust op rijschoolgegevens.nl en zie hoe goed deze beunen scoren….

ClarienXL Hoogvliet|16.01.13|14:48

Zou het niet leuk zijn als Verkeerspro een artikel schrijft over een rijschool in Rotterdam die VER onder de lesprijs werkt en ook een heel laag slagingspercentage heeft? Waarom gaan leerlingen daar heen? Gaat een leerling voor de lage prijs en is de kwaliteit daar ondergeschikt aan?

Gert van Roekel|16.01.13|15:15

Bison, ik weet niet wat je nu over het WRM begint te mekkeren maar dat heeft niets met bovenstaande te maken.

En Clarien, die beunen scoren slecht.
En omdat meer dan 50% van de Rotterdamse kandidaten van origine geen NL nationaliteit heeft, laat staan goed NL spreekt, men al snel bij een rijschool terecht komt die wel zijn taal spreekt.

Crue, maar een feit!

Bison Ramautar|16.01.13|17:50

Mijnheer Gert,Bedankt voor uw reactie,ik snap uw onrust,maar dat saneer vanzelf wel,in het verleden zijn er zulke gevallen geweest me jong, heb zelf vertrouwen in eigen kunnen.Een fries spreekwoord:
In bulte y ,e bek en neat yn e sek= Veel in de bek en niet in de zak
Mijnheer Gert, u dwaalt ook van onderwerp,heeft niets met nationaliteit of taal te maken.
U zal ook zo’n kandidaat hebben,en dan?
Ik ben Fries en woont leuk in Friesland en heb mijn eigen bedrijfje met personeel.
WRM is aandacht

Gert van Roekel|16.01.13|19:02

Ach Bison, u wilt aandacht…. tja..
Ook u zit onder het kringgemiddelde….

Verder zal ik de wijste wezen… hopend op goed voorbeeld doet goed volgen.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:16

Ik lees hier verschillende reacties, overwegend negatief, over Groupon en de rijscholen die er aan meedoen.
Dan vraag ik: een rijschool die honderden euro’s op jaarbasis investeert in marketing is dat ook iemand die de branche kapot maakt? Of de vele acties zoals gratis TTT bij afname pakket? Hoeveel kost een gemiddelde advertentie? Waar meestal helemaal niets uitkomt.

vervolg->

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:16

Ik zie Groupon dan ook als een investering, denk aan indexering door Google, naamsbekendheid negatief/positief, resultaat direct meetbaar. In het verleden diverse malen advertenties geplaatst of een link laten plaatsen en in google adwards geïnvesteerd, maar heb daar niks op terugverdiend.

vervolg->

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:16

Als je je alleen maar blind staart op het prijskaartje van Groupon en het directe verdienmodel, dan kan ik me voorstellen dat menig rijschoolhouder hiervan schrikt. Kijk je naar het grotere plaatje wat betreft naamsbekendheid, marketing, SEO/SEA en indirecte opbrengsten is het een zeer voordelige deal. Maar het is goed dat de meeste zich blindstaren anders zou het effect van Groupon ook terugvallen naar NUL.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:44

De rijscholen moeten zich niet tegen elkaar laten uitspelen door diverse media met artikelen als belastingcontroles om zogenaamde beunhazen eruit te filteren of zoals hierboven gesuggereerd wordt dat grouponrijscholen de branche kapot maken. Dat de rijscholen fout zijn en instructeurs niet deugen en er veel krullenbollen in het vakgebied zitten etc. dat is oud nieuws.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|19:49

Waar blijft een kritische kanttekening over het CBR, het CBR mag wel een keer aangepakt worden. Net zoals slagingspercentage helemaal niets zegt over desbetreffende rijschool, maar schijnbaar heel belangrijk is voor diverse collega’s, wil ik als rijschoolhouder heel graag zien wat het slagingspercentage van examinatoren is en een gezakte leerling ook!

Gert van Roekel|16.01.13|20:24

heer/vrouwverkeerspro-CBR CBR… Slagingspercentage zegt helemaal niets? Hmm toch vreemd dat ik die kreet altijd hoor van rijscholen die (ver) onder het kringgmiddelde zitten..

U kunt het mooi brengen maar die groupon acties recht praten, lukt helaas niet….

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|22:58

Daarom is het niet verstandig om elkaar te beoordelen op basis van artikelen die geplaatst worden in de media, zonder de intenties van de plaatser te weten. Persoonlijk hecht ik niet veel waarde aan het slagingspercentage, wel een leuke marketingtool btw. Wellicht dat jij mij kan uitleggen wat het zegt over de rijschool, gemiddeld aantal lessen, faalangstige leerlingen, leerlingen met stoornis zijn deze welkom bij een rijschool, verplicht TTT afname.

Verkeerspro-cbr Cbr|16.01.13|23:10

Het is niet iets recht praten, maar een andere visie. Gelukkig wonen wij in een vrij land, alhoewel door moderne media gedwongen worden in een bepaalde stramien te denken, dus je kan jezelf afvragen hoe vrij we nu werkelijk zijn als mens en ondernemer.

Arie Kox|17.01.13|10:52

http://www.groupon.nl/deals/maastricht/4-rijlessen-60-minuten-vrachtwagen-bus-inclusief-praktijkexamen-verkeersschool-keijbeck-/459682 Toch wel jammer dat de voorzitter van de BOVAG het voorbeeld geeft. En dit is niet de enige deal zie google “(groupon keybeck)’

Ank Egmond van|17.01.13|11:13

helemaaal gelijk en mooi dat het aan de rijschoolhouders wordt mede gedeelt.
maar de leerlingen die toch genept wordt uiteindelijk is hier niet van op de hoogte,
waarom geen pubicatie in de kranten of zoiets, want deze manier van werken maakt ceel kleine rijscholen waar zo’n organisatie weken gaat er wel kapot aan.

bob antonisse|17.01.13|11:42

dit is een bericht aan die rijscholen, die normale prijzen ( € 45.- ) per les vragen. In het verleden zijn er ook rijscholen geweest die dachten met lage prijzen leerlingen te trekken en deze “rijscholen” zijn bijna allemaal weer verdwenen. Waarom ?. Omdat je jezelf de nek omdraait met de aanbiedingen die op dit moment aangeboden worden,tenzij je natuurlijk gaat knoeien met de belasting. Maar dan ben je gauw aan de beurt bij de belastingdienst en dat is maar goed ook.

[email protected]|17.01.13|12:11

“Ik heb deze rijschool niet voor het geld. Daarvan heb ik al genoeg privé. RIJSCHOOL SENS als jij genoeg hebt moet je dan een andere die het niet heeft kapot maken?

Henk Elsenaar|17.01.13|12:14

Het vervelende is alleen dat deze rijscholen, voordat ze over de kop zijn al weer een groot gedeelte van de markt hebben verpest. En vervolgens staan er weer tientalle rijscholen op, die ook weer denken dat ze het op deze manier kunnen gaan maken. En in Den Haag maar mopperen dat het niveau van de rijinstructeur zo laag zou zijn. Je blijft achter de feiten aanlopen.

bob antonisse|17.01.13|12:46

je hebt helemaal gelijk

bob antonisse|17.01.13|12:50

vicieuze cirkel, helaas

Rijschool Noordzee|17.01.13|13:08

Ik heb ook geen goed woord over voor Goupon! Na vele keren ze de deur gewezen te hebben, wilde ik het toch een keer proberen. Ik heb toen met de marketing consultant op de rijschool uitgerekend wat ik moest vragen om met 30 rijlessen quite te spelen, en op die prijs een overeenkomst gesloten. Krijg ik eerste instantie via groupon te horen dat het akkoord is, en 2 weken later wordt ik opgebeld dat het niet akkoord is en de consultant met wie ik de overeenkomst gesloten had ontslagen was.

Rijschool Noordzee|17.01.13|13:09

wat mij betreft kan heel dat Groupon van mij gestolen worden. onbetrouwbaar bedrijf.

Rijschool Alfa Almere|17.01.13|13:14

Groupon acties ogen erg goed voor de consument. Flitsend, kleurig en voordelig. En dus werkt het. De meerkosten van additionele lessen en her-examens blijven buiten beeld. Het zijn de slecht presterende bedrijven die zo voor Euro 200 hun klanten moeten kopen. En de koopjesjagers die achteraf het meeste geld kwijt zijn aan hun rijbewijs.

Frank Bloemberg|17.01.13|13:24

En zijn de rijscholen die aan een superaanbieding doen ook lid van de Bovag? En als ze dan omvallen kunnen de leerlingen bij het garantiefonds aankloppen. Branche organisaties, hier ligt een taak voor jullie. Zorg voor een stabiele markt. Rijscholen die door dit gestunt omvallen niet meer toelaten. Niet alleen de rijschool maar ook de eigenaar/rijschoolhouder en eventuele partner. Dit om een herhaling te voorkomen. Mijn mening dat is het CBR hier ook rekening mee moet houden.

Marc Sanderse|17.01.13|13:27

Mijn bescheiden mening is dat je vraagt wat je jezelf als rijschoolhouder waard vindt. Als rijscholen op die manier werken kan dat enkel uit extreem hoge nood geboren zijn en is op voorhand een doodlopende weg. Uiteraard zullen de gevolgen van de crisis ook aan onze beroepsgroep niet voorbijgaan en kan het wat minder worden, maar het zou mij de eer te na zijn om een organisatie als Groupon daar dan ook nogeens de zoete vruchten van te laten plukken……

Jack Salendang|17.01.13|13:29

Allemaal kritiek op Groupon maar degene die daarmee in zee gaan doen dat uit vrije wil en denken blijkbaar niet na,.Dus nu niet gaan lopen zeuren je bent er vrijwillig ingetrapt. Ieder weldenkende rijschoolhouder/instructeur weet dat het voor deze prijzen niet kan.Dus als je jezelf laat slaan moet je niet gaan huilen.

Jack Salendang|17.01.13|13:31

Ze gaan er zelf vrijwillig mee in zee dus niet huilen.Ieder weldenkende Rijschoolhouder/instructeur weet dat dit niet kan, dus als je je vrijwillig laat slaan moet je niet huilen dat je geslagen wordt.

Jos Poels|17.01.13|13:40

Hier in onze regio (midden Limburg) zijn ook enkele rijscholen die hier aan mee doen. Sterker nog, ANWB rijopleiding en Verkeersschool Keijbeck wiens eigenaar Roger Keijbeck, nota bene voorzitter is van BOVAG Autorijscholen! Ze wisselen elkaar via wowdeal.nl beurtelings af met de ene na de andere goedkope deal.

bob antonisse|17.01.13|13:47

de voorzitter van de Bovag doet ook mee om de rijschoolbranche kapot te maken. Dit is onvoorstelbaar en weten de bestuursleden van de Bovag hiervan, want dit is dus een super negatieve reclame voor de branchevereniging.

George Fennes|17.01.13|13:59

Laten deze rijscholen zichzelf maar helemaal volzetten met leerlingen van Groupon.
Geen probleem deze rijschool zal binnen het jaar failliet zijn.
Maar is wel vervelend voor die rijscholen die wel op een normale manier hun rijschool proberen te runnen tegen normale tarieven.
Zijn er al rijscholen die deze pakketten aanbieden en hieraan failliet zijn gegaan waar de klanten naar hun geld konden fluiten?
Misschien goed dat de bonden dit eens gaan uitzoeken en publiceren.

Bison Ramautar|17.01.13|13:59

Wij rijschoolhouders klagen maar door en door,maar ondernemen en bundelen en samen sterk neen geen tijd voor.Lid worden werk niet je betaal alleen tot dat je weer geen lid meer bent,maar klagen blijft door gaan.Wat kunnen we samen dan doen? Ga eens daar aandacht bij elkaar bundelen en iets goed gaan beginnen zonder vakbond.Ik sta er voorop wie is de tweede en waar kunnen we samen komen?

Ik ben ook meer dan 22 jaar actief in dit vak bezig.

Meneer Bob durf u , ik wil mijn tel.nummer doorgeven

VS Cees en Co|17.01.13|14:05

Hadden we maar een minimale adviesprijs dan verdiende iedereen een goede boterham en de consument komt toch wel. In veel branches worden de marktleiders opgevolgd (Shell verhoogd de prijzen en de rest gaat mee) Leuke branche om in te werken, maar geen “drol”te verdienen. En NEE in het Bovag garantiefonds is opgenomen dat dergelijke Groupon aanbiedingen zijn uitgesloten.

Jongens zorg voor een goede rijschool met goede service en resultaten en dan ook zullen de klanten je vinden.

Succes!

George Fennes|17.01.13|14:10

Rijscholen die ver onder de kostprijs zitten bepalen op deze manier op welk punt ze zitten van de kwaliteits ladder.
Ook de belastingdienst weet dat als je voor een laag tarief lesgeeft, je er niet van kan leven.
Je hebt dan automatisch de aandacht van de inspecteur.
Je zal dan heel wat uit te leggen hebben als er vragen komen vanuit de belastingdienst.

Autorijschool Haans|17.01.13|15:03

Elke mening die al gezegd is is wel juist. Maar het is en blijft een vrij land, waarin een ieder het aan mag pakken zoals hij of zij dat wilt positief of negatief. Deze aanbiedingen maken de markt uiteindelijk op lange duur schoon, want ze verdwijnen vanzelf. Wel kan het zeker marketing technisch een keer doen goed werken. Advertenties in plaatselijke krantjes levert dit internet tijdperk geen klant op. Jammer dat wel alles over een kam worden geschoren, want een startende rijschool die

Autorijschool Haans|17.01.13|15:05

ergens moet beginnen, daarvan mag hij of zij toch klanten werven? Dit wil niet per definitie zeggen dat het een slechte rijschool is. Wij zelf hebben een samenwerking met vakantieveilingen voor vier starterslessen. Een heel ander principe maar het is wel goede marketing. Voordeel van deze partner is wel dat het exclusief is en hun maar 1 in een hele regio willen en naar kwaliteit en exclusiviteit kijken.

Wij varen een eigen koers, kijken naar ons zelf en doen het heel goed! Jammer

Autorijschool Haans|17.01.13|15:10

dat iedereen die met internet marketing bezig is op een zelfde manier wordt afgeschilderd? Groupon is veel te extreem, mee eens, provisie te hoog en de ondernemens draaien zwaar verlies. Maar om gelijk allemaal vooroordelen erbij te plaatsen. Ik zelf vind adverteren in krantjes erg ouderwets en het levert niets op. En het is welk doel je voor ogen hebt, wil je groeien of juist niet? Maar voor 199,- valt zoveel absoluut niet te leveren. Van de week kwam ik via Groupon op een die voor 199,-

Roald Kamping|17.01.13|15:12

Er zouden meer publicaties zoals deze moeten komen, maar dan in de reguliere media.
Zoals bovag garages een paar jaar geleden ook in het nieuws kwamen omdat 70% van de bovag aangesloten garage bedrijven ondermaats presteerden.
We zullen zelf in actie moeten komen. bv door de link van deze pagina door te sturen naar de plaatselijke dagbladen, misschien dat zij er ook een leuk verhaal in zien en het oppakken.
(link gestuurd naar dagblad van het noorden)
mvg ronald

Autorijschool Haans|17.01.13|15:12

20 lessen inclusief een EV, en rijexamen leverde. Een bezoek op de site leerde dat een uur les hier 19,95 kost en een proefles 9,95. ik denk er nog over na, hoe dit bewerkstelligd kan worden.

Indien je alleen rijd en geen personeelskosten hebt, maak je nog verlies!

Maar, er worden hier wel vooroordelen rondgestrooid en dat is ook niet goed.

Wat betreft, bekend maken wat het slagingspercentage is per examinator lijk me een heel goed idee!

Autorijschool Haans|17.01.13|15:18

Ik vind het overigens een goed en terecht punt die Verkeerspro heeft, maar zeker niet correct hier collega’s met naam en toe naam te tonen en te benoemen en hun zo gezien de vooroordelen die hieruit voortkomen in diskrediet te brengen.

De Groupon van Rijschool Daphne kan heel goed iemand zijn die net begint en zo een bodem wil leggen. En nu wordt er achter haar rug om, zonder dat zij hiervan wellicht zelf op de hoogte van is, soms enigszins respectloos over hen geschreven.

Frank Bloemberg|17.01.13|15:28

Heeft de voorzitter van de Bovag niet ooit eens gezegd dat “kleine rijscholen ruis in de markt zijn”?
Wij kleine zelfstandigen hebben volgens mij wel het grootste deel van de markt want hoeveel grote rijscholen zijn er? Helaas lees ik nu dat de voorzitter zelf met Groupon werkt. Hoezo ruis in de markt!

George Fennes|17.01.13|15:45

Frank dat was Boudewijn Bruinsma die dit gezegd heeft, maar dat deed hij wel als voorzitter van de Bovag.
Dus de Bovag wil de kleine rijscholen inderdaad weg hebben.
En de huidige voorzitter eigenaar van een grote rijschool is schijnbaar een zelfde mening toegedaan.
Ik hoop dat hij deze slijtageslag verliest en in zijn neringsnijd zelf ten onder gaat.
Als grote rijschool hoef je niet aan zulke acties mee te doen, hij hoeft geen actie te voeren om naamsbekendheid te krijgen.

Arnold de Jong|17.01.13|19:07

Laat Den Haag nu eindelijk eens in grijpen. Kwaliteit , eerlijke lesprijzen i.p.v. je te moeten schamen dat je rijles geeft. Hoe kan het dat anno 2013 een groot gedeelte van de instructeurs een onvoldoende scoort ? Hoe rijden die leerlingen als ze het toneelstukje op het CBR na meerdere malen examen voldoende af leggen. Het lijkt me langzaam maar zeker een verkeersveiligheid probleem te worden waar van de rijscholen de wortels zijn.

Ronald Ramadhin|17.01.13|20:30

Verschrikkelijk wat deze rijscholen doen,er moet gewoon een richtlijn komen ,met een verplichtte prijs per uur ,anders gaan we allemaal kapot, doe dit al 25 jaar ben nooit onder de prijs gaan zitten,en ik leef nog steeds!! Deze mensen moeten gewoon bananen gaan verkopen,want ze zijn niet goed voor het vak rij leraar!!

Michael Sonderman|17.01.13|20:44

Bij ons is het da laatste tijd rustig met de telefoontjes van Groupon, na het lanceren van groupon hadden ze in 1e instantie de pijlen gericht op de serieuze rijscholen, toen deze te verstandig bleken benaderen ze nu de wanhopige rijschool met mooie verkooppraatjes. Het nadeel van van groupon is dat en je klanten en je collega’s je niet meer serieus nemen, en wachten op je volgende stunt. Hetzelfde soort als diegene die een hypotheek afsloten van 4 ton bij DSB voor een huis van 3 ton.

Jan de Groot|17.01.13|20:52

walgelijk wat er speelt on onze branche , goed voor programma wegmisbruikers , laat de Haag eens een voorbeeld nemen aan duitsland goed opgeleide inst; zakt je perc onder de 60% op cursus , we zmoeten toch 1 E E G zijn ? , hier gaan de zakkenvullers eerst hopelijk komen ze hun eigen ll niet tegen Jan de Groot

Arnold de Jong|17.01.13|22:34

Dwing elke leerling om te pinnen en elke rijschool om elke dag de km.stand door te geven en laat Den Haag het niveau van de instructeurs controleren die worden opgeleid en werkzaam zijn in de branche en kandidaten afleveren op het cbr. Er zijn in Rotterdam mensen bezig met geld verdienen die leerlingen met denk ik 10 lessen op examen sturen. Die zakken minimaal 4 maal maar slagen soms met heel veel geluk in 1 keer. Slecht voor de verkeersveiligheid in deze lijkt mij.

Dayafterday Tomorow|18.01.13|00:34

Ik weet niet of ik zonodig hier wil reageren. Gezien er personen zijn die direct gaan kijken wat de prestaties zijn van mijn rijschool. En hier op deze site zijn er personen die blijkbaar hun frustraties willen uiten. Maar toch zeg ik dat ik veel nieuwe leerlingen heb mogen ontvangen dankzij Groupon. De desbetreffende rijschool kon het niet meer aan en de vaste leerlingen kregen geen les meer omdat deze rijschool de weinig rij instructeurs in dienst had. Zijn leerlingen waren de dupe van Groupon

Dayafterday Tomorow|18.01.13|00:50

De rijschool was de dupe van Groupon. En de lachende winnaar is Groupon en ik! Maak van een nood een deugd. Ogen open houden en jezelf blijven. Gewoon 49 euro per 60 minuten rekenen zoals het hoort. Zorg er voor dat je speciaal bent en ga niet voor de slagingspercentage. Het zal niet lukken om hoog te scoren als je gespecialiceerd bent om jongeren met een stoornis in het autismespectrum te begeleiden. En veel leerlingen hebt die faalangst hebben. En blijf bij de BOVAG weg.

Youran van Ark|18.01.13|08:23

Ik heb al 2x aan zo een actie meegedaan en nergens spijt van.
Het staat je als ondernemer vrij om hieraan mee te doen.
Wie heeft dit artikel geschreven? Bart Pals?

Bison Ramautar|18.01.13|08:42

Mijnheer Arnold de Jong ziet geen verschil tussen een Instructeur en CBR.
Voorbeeld:Zwemmer met diploma verdrinkt,ligt het aan de zweminstructeur?
Sanctie word opgelegd aan iemand die een bewezen strafbaar feit heeft gepleegd.
En bovendien moet WRM vanaf 1992 WRV heten.
En wat mijnheer Youran schrijft,volledig terecht,niet alleen bij Bovag maar bij alle mooie naam branschorg.
Verder nog.er zijn velen instructeurs die de vragen lijst niet hebben ontvangen,ik heb ook niet en nog 4 collega’s.

Youran van Ark|18.01.13|08:50

http://haskoningdhv.survey.netq.nl/nq.cfm?q=3dee61e5-db0d-400d-bff1-b56ab868762f
Dit is een linkje naar de IBKI/WRM vragenlijst.
Valt me btw wel op dat de grootste azijn zeikerds nog geen 10 examens per jaar afnemen.
Jaloezie is een lelijke eigenschap heren.

George Smit|18.01.13|10:07

De werkwijze van Groupon mag inmiddels algemeen bekend zijn.
Waar ik mij veel meer zorgen over maak, is dat rijscholen als Sens praten over hun onderneming als ‘hobby’. Deze houding maakt dat de branche zichzelf niet serieus neemt. Denkt de eigenaar van Sens dat zijn 3 instructeurs het ook louter als hobby zien? Dat zij dus geen loon verwachten?

Het lijkt mij verstandig om als rijschoolwereld eens serieus naar onszelf te gaan kijken. Begin met transparant worden en daar hoort een CAO bij.

Autorijschool Altena|18.01.13|20:22

Het leeft nogal, aan de reacties te zien. Ik ben iets te druk met lesgeven om alles goed te lezen. Maar als je een goede rijschoolhouder bent, zul je je hier niet teveel aan hoeven storen,
Zorg voor eerlijke prijzen, transparantie naar de klant en de belastingdienst, en concentreer je op kwaliteit en klantgerichtheid.
Praat niet over je concurrenten, maar praat over jezelf. Sta achter je bedrijf en je product. Klanten die alleen de allerlaagste prijs willen? Die hoef ik niet als klant.

Peter de Jongh|27.01.13|14:40

Groupon is een marketeer organisatie die het alleen om de centen doet en geen rekening houdt wat de gevolgen zijn voor relevante bedrijven, je kan er alles aanschaffen, weer zo”n kortzichtig bedrijf die aan volumen denkt daar haal je wel winst mee is van korte duur tot iedereen weer afhaakt, maar wel hun zakken gevuld hebben.
Lever zelf kwaliteit en betrouwbaarheid. Er zijn altijd wel schoppers die voor de laagste prijs gaan, heb ik geen tijd voor, alles heeft zijn prijs.

Youran van Ark|29.01.13|09:04

Marketing kost nou eenmaal geld. Een advertentie in de krant is duurder dan groupon. Advertentie levert alleen geen enkele gegarandeerde lead op. Groupon wel. Je naam onder de aandacht brengen kost nou eenmaal geld. Hier is het alleen erg transparant wat het kost. Groupon hanteert ook no pain no gain. Verkopen ze niks kost t ook niks. Krantenadvertenties kosten zowieso geld zonder zekerheid of het wat opleverd. Het is gewoon slimme marketing die de leerling nog iets opleverd ook.

Michael Sonderman|30.01.13|08:08

Ik ben het niet eens met je Yoran, 1 klant van groupon kost je in beginsel al €500,- omzet (10 lessen met examen kost normaal 695,- minus de 95€ die je van groupon ontvangt en minus BTW)
Voor 10 klanten (5000,-) kan je hele mooie campagne voeren.
Bovendien zijn de koopjesjagers waar je naam te zien is zo trouw dat ze eerder groupon afwachten voor een volgende aanbieding bij je concurent dan dat ze bij jou instappen tegen normaal tarief.

Michael Sonderman|30.01.13|08:09

Ander nadeel is dat je kandidaten geen idee hebben wat een rijles zou moeten kosten, en met zo’n aanbieding de illusie geeft dat een rijles normaal veel te duur is ” het kan voor dat eraf dus ook”

Michael Sonderman|30.01.13|08:11

” het kan voor dat eraf dus ook” maakt mijn iPad ervan
Moet zijn ” het kan voor die prijs dus ook”

Youran van Ark|30.01.13|11:24

Dit is een vrij land.
We zijn het eens, dat we het niet eens zijn.
Top! Toch? Ieder zijn manier van zaken doen.

Jochem Vroom|25.03.13|12:46

Heren, het hoeft allemaal ook niet zo duur, waarom niet deals maken via sites waarvoor je veel minder grote kortingen hoeft in te leveren en gewoonweg samenwerkingen kan aangaan:

Bijvoorbeeld via een:
http://www.kortingscode.nl

5% korting op een nieuwe klant te werven maakt de branche niet kapot, tsja: 40 tot 70% is een ander verhaal.

Ton Derks|26.03.13|14:17

Ach wat is het duurste: 5% over al je verkopen of 20% over een beperkt aantal dagdeals?

Youran van Ark|28.03.13|21:44

Nou moet ik toegeven dat ik hier niets van begrijp.
Kijk deze aanbieding eens:

€ 199 voor 10 rijlessen, EV en een praktijkexamen (waarde € 669)
€ 299 voor 15 rijlessen, EV en een praktijk- en een theorie-examen (waarde € 930,50)
€ 399 voor 20 rijlessen, EV en een praktijk- en een theorie-examen (waarde € 1.122)

Youran van Ark|28.03.13|21:55

61 keer verkocht in Amsterdam door een Rijschool uit Rotterdam.
Deze opleider heeft in deze categorie examenresultaten in:
RIJSWIJK ROTTERDAM SPIJKENISSE BARENDRECHT
met een gemiddeld slagingspercentage eerste examens van 11 – 15%
en herexamens van 21 – 25%.

Ben bang dat hier weer een hoop gedupeerden aankomen.

Ger van den Berk|28.03.13|22:09

Ook in Eindhoven is Groupon actief en heeft kandidaten via rijschool Oisterwijk de belofte gedaan om 3 rijlessen en examen voor E achter B rijbewijs te geven.
Maar na betaling blijkt deze rijschool nooit bereikbaar te zijn en zijn adres is een veroudert magazijn met naambord waar geen rijschool actief is.
Ook hier weer slecht voor onze branche die de kandidaten dan binnen krijgen die hun geld kwijt zijn.
Reactie van Groupon : vreemd wij hebben wel contact met deze rijschool dus blijf proberen.

Michael Sonderman|28.03.13|22:26

Nu in Amsterdam ook aanbieding bij groupon bij vrij grote bekende (bovag) rijschool.
3 aanhanger rijlessen + examen voor € 199,-
Stel je hebt een leerling die aan 4 uur genoeg heeft (dat kan bij BE)
Dan ontvang je 79,- (groupon) + 54,50 = 134,50
Examen inkoop 90,90 blijft er 44,- over voor 4 uur lessen met BE

Ongelooflijk?

George Fennes|28.03.13|22:37

Daarom Bovag is et niet voor de rijscholen.
Ze is er alleen voor zichzelf.
Anders zou ze haar leden wel beperkingen opleggen m.b.t. zulke idiote acties.

Berry Bovenkamp|10.05.13|15:12

“Klanten die alleen de allerlaagste prijs willen? Die hoef ik niet als klant.”

Hij is al binnen zeker, hij wil geen klanten meer, Wake up mensen, consumenten willen ALTIJD de laagste prijs. Ben zelf ook actief als stukadoor, maar daar is het net zo. Collega’s zijn aan het werk tegen materiaal prijzen. Waarom? Omdat er in de bouw, rijschoolbranche en vele vele andere branches op het moment maar een ding belangrijk is; PRIJS IS ALLES, bah.

Laten we met z’n allen een oplossing bedenken………

Youran van Ark|12.05.13|13:36

En toch ga ik weer online met een nieuwe aktie bij ze.

Michel Hendriks|02.01.14|13:31

Wie het slim speelt kan aan Groupon zelfs veel verdienen. Een paar rijscholen zullen het mij mee eens zijn, die hier positief op hebben gereageerd en dezelfde ervaring hebben. Het recept krijgt men niet, dat is het leuke van creatief ondernemen.

Michael Sonderman|02.01.14|13:40

Het geheime recept!!
http://static.nl.groupon-content.net/74/37/1372322673774.png
Voor ons duidelijk, voor de consument niet, vooral het laatste zinnetje!

Michael Sonderman|02.01.14|13:42

http://static.nl.groupon-content.net/74/37/1372322673774.png

Daar staat het geheime recept, laatste zinnetje!

Bob Antonisse|02.01.14|13:43

mijnheer van Ark, heeft u een inzittendeverzekering in geval uw leerling iets ( ongeluk )overkomt, want dat kan tienduizende euro’s kosten voor u, want u bent verantwoordelijk. Heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als u ziek wordt? Hoe zit het met uw pensioenopbouw of heeft u daar nog nooit van gehoord.Heeft u ook een boekhouder die betaald moet worden of doet u dat maar zelf? En zo weet ik er nog wel een paar. Ik wens u veel voorspoed met uw “bedrijf”

thefreepooh pooh|02.01.14|14:13

Ik ben het eens met de stelling dat Groupon de branche kapot maakt. Maar je bent denk ik als rijschool soms wel verplicht mee te gaan. Ik hoor vaak dat rijscholen het wel moeten doen omdat potentiële leerlingen zeggen; ‘ dan ga ik liever een bon op groupon kopen scheelt me honderden euro’s.’ En zo krijg je als rijschool heel lastig leerlingen binnen die het normale tarief betalen!! Dit is met name heel lastig voor de startende rijscholen die nog niet kunnen terugvallen op naamsbekendheid!

Youran van Ark|02.01.14|15:05

Op alle vragen een ja of dat heb ik.
Ik weet dat je dat niet gelooft, aan je ondertoon te lezen.
Helaas heeft je sarcasme, dus geen effect op mij.
Ik wens u dan ook een voorspoedig ipv zuur 2014!

Cees Ravensbergen|02.01.14|17:07

Het zou beter zijn een minimumprijs van bijvoorbeeld 39 – 40 euro te hanteren. Je moet door de crisis wel meegaan met de prijs helaas, maar dit is een neerwaartse spiraal. Je moet als rijschool je opleiding bijhouden, 21% BTW afdragen en wegenbelasting brandstof en onderhoud, website auccountant enz betalen. Ziekteverzuim en pensioen zijn niet geregeld.
Acties als Groupon moeten eigenlijk geweigerd worden door rijscholen.

Michel Hendriks|03.01.14|09:37

@Michael Sonderman: dat zou een geheim recept kúnnen zijn, maar dat was niet het mijne. Er zijn tal van zaken te bedenken waardoor Groupon toch heel interessant kan worden. Gewoon smijten met gigantische kortingen die nergens op slaan is natuurlijk dwaas. Ik heb het een paar keer gedaan en ben er twee jaar heel druk mee geweest. Nu bedenk ik mijn eigen acties. Groupon ziet het geld wel binnenstromen, heren! Maar als ervaring ben ik er toch blij mee geweest, mijn boekhouder zei het zelfde.

Klaas Kok|05.01.14|19:39

Een advies…….als je met soort rijscholen in zee gaat..ben je niet goed bij je hoofd!!!!!!meer zeg ik niet!!

Melody Jong|19.02.17|23:27

Wat een oud huilie huilie artikel. Net de plaatselijke melkboer die vroeger de supermarkt wilde tegenhouden, of de traditionele winkel die vind dat webshops verboden moeten worden.

Rijschool van Ark|28.10.17|12:16

Haha. Echt he. Huilie huilie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.