CBR, sneeuw

Wachttijden voor B-praktijk lopen op wegens uitstelexamens

De wachttijden bij het CBR voor reservering van B-examens lopen weer op. Dat komt vooral omdat uitstelexamens van de afgelopen 5 weken opnieuw ingepland worden. Landelijk lag de termijn voor de eerste examens in de week van 11 t/m 16 februari op gemiddeld 4,8 weken. Voor de herexamens was dat 3,4 weken. De examenreserveringstermijn is het aantal weken vanaf de huidige week tot de eerste week met minimaal nog 5% beschikbare examenplekken.

Op de CBR-website staat een tekst dat zij uitstel-examens binnen twee weken proberen in te plannen. “Dat is in normale omstandigheden zo, maar met langdurige uitstel bij sneeuw of vorst gaat dat niet lukken”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering. “We nemen dat mee in onze evaluatie van de winterperiode.”

Lege examenplekken

De termijnen zijn continu in beweging, afhankelijk van de vraag. De ene dag kan de termijn op 4 weken liggen en een dag later op 3 of 5 weken. Op kortere termijn kan dan opeens nog een beperkt aantal lege examenplekken beschikbaar komen.

Voor de rijschoolhouder kan deze beweging in termijnen soms best lastig zijn. Zo kan het voorkomen dat een uitstel-examen gereserveerd wordt over enkele weken, terwijl een half uur later opeens capaciteit beschikbaar is over enkele dagen (bijvoorbeeld door afmeldingen of beschikbaar komend extra overwerk bij CBR). De rijschool heeft dan al zijn agenda vol zitten en kan dus niet meer schuiven.

Reserveringssysteem

“Een rijschool heeft de bevoegdheid om een kandidaat kosteloos naar voren te schuiven. Maar de rijschoolhouder moet dan gaan schuiven in zijn agenda en dat is natuurlijk niet altijd makkelijk”, beseft Sleddering. “Wat je ook ziet in de wat kleinere locaties dat de inhaalcapaciteit op zaterdagen niet heel erg in trek is. Dat komt mede ook omdat dit de opleidingsdag bij uitstek is.”

“Het reserveringssysteem heeft de afgelopen jaren steeds goed gewerkt, met uitzondering tijdens en vlak na stevige sneeuw- of een vorstperiode”, licht Sleddering toe. “Dat is ook dit jaar het geval en we nemen dat mee in onze winterevaluatie.”

Norm

Overigens blijft het CBR nog altijd in 99% van de gevallen binnen de gestelde norm die geldt voor reserveringstermijnen. In week 7 waren er volgens het CBR geen examenlocaties die deze norm van zeven weken voor een regulier B-praktijkexamen overschreden.

Wel overschreed locatie Barendrecht het maximale aantal van 5 weken voor reservering van een herexamen B met 1 week. Ook hierbij is de reserveringstermijn het aantal weken vanaf de huidige week tot de eerste week met minimaal nog 5% beschikbare examens

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Wachttijden voor B-praktijk lopen op wegens uitstelexamens”

Mariska Meijers|21.02.13|19:29

Hebben we gemerkt :(

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wachttijden voor B-praktijk lopen op wegens uitstelexamens | RijschoolPro
CBR, sneeuw

Wachttijden voor B-praktijk lopen op wegens uitstelexamens

De wachttijden bij het CBR voor reservering van B-examens lopen weer op. Dat komt vooral omdat uitstelexamens van de afgelopen 5 weken opnieuw ingepland worden. Landelijk lag de termijn voor de eerste examens in de week van 11 t/m 16 februari op gemiddeld 4,8 weken. Voor de herexamens was dat 3,4 weken. De examenreserveringstermijn is het aantal weken vanaf de huidige week tot de eerste week met minimaal nog 5% beschikbare examenplekken.

Op de CBR-website staat een tekst dat zij uitstel-examens binnen twee weken proberen in te plannen. “Dat is in normale omstandigheden zo, maar met langdurige uitstel bij sneeuw of vorst gaat dat niet lukken”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering. “We nemen dat mee in onze evaluatie van de winterperiode.”

Lege examenplekken

De termijnen zijn continu in beweging, afhankelijk van de vraag. De ene dag kan de termijn op 4 weken liggen en een dag later op 3 of 5 weken. Op kortere termijn kan dan opeens nog een beperkt aantal lege examenplekken beschikbaar komen.

Voor de rijschoolhouder kan deze beweging in termijnen soms best lastig zijn. Zo kan het voorkomen dat een uitstel-examen gereserveerd wordt over enkele weken, terwijl een half uur later opeens capaciteit beschikbaar is over enkele dagen (bijvoorbeeld door afmeldingen of beschikbaar komend extra overwerk bij CBR). De rijschool heeft dan al zijn agenda vol zitten en kan dus niet meer schuiven.

Reserveringssysteem

“Een rijschool heeft de bevoegdheid om een kandidaat kosteloos naar voren te schuiven. Maar de rijschoolhouder moet dan gaan schuiven in zijn agenda en dat is natuurlijk niet altijd makkelijk”, beseft Sleddering. “Wat je ook ziet in de wat kleinere locaties dat de inhaalcapaciteit op zaterdagen niet heel erg in trek is. Dat komt mede ook omdat dit de opleidingsdag bij uitstek is.”

“Het reserveringssysteem heeft de afgelopen jaren steeds goed gewerkt, met uitzondering tijdens en vlak na stevige sneeuw- of een vorstperiode”, licht Sleddering toe. “Dat is ook dit jaar het geval en we nemen dat mee in onze winterevaluatie.”

Norm

Overigens blijft het CBR nog altijd in 99% van de gevallen binnen de gestelde norm die geldt voor reserveringstermijnen. In week 7 waren er volgens het CBR geen examenlocaties die deze norm van zeven weken voor een regulier B-praktijkexamen overschreden.

Wel overschreed locatie Barendrecht het maximale aantal van 5 weken voor reservering van een herexamen B met 1 week. Ook hierbij is de reserveringstermijn het aantal weken vanaf de huidige week tot de eerste week met minimaal nog 5% beschikbare examens

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Wachttijden voor B-praktijk lopen op wegens uitstelexamens”

Mariska Meijers|21.02.13|19:29

Hebben we gemerkt :(

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.