2todrive, leerling, rijles, lesauto, rijschool

Nog altijd veel onduidelijkheden over 2toDrive onder jongeren

Jongeren zijn nog altijd niet goed op de hoogte van alle regels bij 2toDrive. Projectteam 2toDrive van TeamAlert krijgt via de website, e-mail en de social mediakanalen Twitter en Facebook nog steeds veel berichten van jongeren, hun (toekomstige) coaches en rijscholen binnen. Daarom heeft TeamAlert een aantal veelgestelde vragen nog eens op een rijtje gezet.

Begeleiderspas

Jongeren moeten hun begeleiderspas aanvragen voordat ze hun rijbewijs kunnen aanvragen op het gemeentehuis nadat ze geslaagd zijn voor het praktijkexamen. Het blijkt uit de vele reacties die 2toDrive van jongeren krijgt, dat jongeren niet goed voorgelicht worden door hun rijschool. Dit resulteert erin dat jongeren slagen voor hun praktijkexamen en daarna naar het gemeentehuis gaan om het rijbewijs aanvragen en ze op het gemeentehuis te horen krijgen dat ze een begeleiderspas nodig hebben.

Hierdoor moeten jongeren langer wachten voordat ze daadwerkelijk de weg op kunnen aangezien het aanvragen van de begeleiderspas ongeveer 10 werkdagen duurt. 2toDrive geeft via de website, Facebook en Twitter dan ook regelmatig de tip om de begeleiderspas een maand voor je praktijkexamen aan te vragen. Zo komen jongeren niet voor verrassingen te staan.

Procedure

De procedure rondom de begeleiderspas is als volgt:

  • Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar hun begeleiderspas aanvragen.
  • ongeren benaderen hiervoor eerst potentiële coaches met de vraag of ze willen coachen in het kader van 2toDrive. Jongeren kunnen minimaal één en maximaal vijf coaches op hun begeleiderspas zetten.
  • De coaches melden zich eerst digitaal aan via www.2toDrive.nl, ze worden hier geregistreerd bij de RDW. De RDW checkt of alle coaches aan de eisen van een 2toDrive coach voldoet, bijvoorbeeld dat de coach minimaal 27 jaar oud moet zijn en minimaal vijf jaar in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. Het digitaal aanmelden gaat via DigiD. Heeft een coach geen DigiD account, dan kan het schriftelijke aanmeldformulier van de 2toDrive website worden gedownload.
  • Het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat alle coaches geregistreerd zijn. Als een coach niet aan de eisen voldoet, krijgt deze er persoonlijk bericht over.
  • Nu kan de jongere zijn/haar begeleiderspas digitaal aanvragen via www.2toDrive.nl, hij/zij selecteert in het systeem de coaches. Het aanvragen van de begeleiderspas kost eenmalig €35,-. Als jongeren al een begeleiderspas hebben en ze willen later nieuwe coaches toevoegen, moeten ze een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Het aanvragen van de begeleiderspas gaat via DigiD. Wanneer de jonge bestuurder geen DigiD account heeft, kan de aanvraag schriftelijk worden gedaan. Het schriftelijke aanvraagformulier kan van de 2toDrive website worden gedownload.
  • Na het aanvragen duurt het ongeveer tien werkdagen voordat de jongere de begeleiderspas in huis heeft.

Gemeente

Naast dat jongeren zeggen dat ze niet goed geïnstrueerd zijn door hun rijschool, komen ze ook nog wel eens voor verrassingen te staan bij de gemeente wanneer ze hun rijbewijs aan komen vragen. Bij de gemeentes werken ze met een digitaal systeem waarin ze kunnen zien of de jongere zijn/haar begeleiderspas al heeft aangevraagd. Wanneer jongeren hun begeleiderspas al hebben aangevraagd en deze aanvraag is goedgekeurd door de RDW, is dit voldoende bewijs voor de gemeente om het rijbewijs aan te vragen voor de 17-jarige.

Blijkbaar is niet iedere gemeente bekend met 2toDrive of niet voldoende bekend met het digitale systeem. Jongeren worden bij sommige gemeentes weer terug naar huis gestuurd omdat ze nog geen 18 jaar oud zijn. Een paar voorbeelden:

Groupon

Sinds een aantal maanden worden er regelmatig lespakketten van verschillende rijscholen aangeboden via Groupon. Rijscholen vermelden hier vaak bij dat jongeren vanaf 16,5 jaar al mogen beginnen met rijlessen en zetten daar een link naar de website www.2toDrive.nl bij, met als gevolg dat veel afnemers denken dat wij de rijschool zijn waar ze een lespakket hebben afgenomen.

Tractor/Quad

Veel jongeren denken dat het rijbewijs B een vrijbrief is om ook een tractor of quad te besturen. Dit is helaas niet zo.. Om een tractor te besturen heeft men geen rijbewijs nodig. Jongeren van 16 of 17 jaar die betaalde arbeid verrichten hebben het zogenaamde trekkercertificaat nodig. Het besturen van een tractor staat dus helemaal los van het rijbewijs B. Ook ontstaan er veel vragen over het besturen van een quad als 17-jarige.

Een (motor)quad mag men besturen met het rijbewijs B. Een 17-jarige mag deze daarentegen niet besturen omdat zij verplicht zijn om naast de coach te zitten als zij in het 2toDrive traject zitten. Een coach kan niet plaatsnemen naast de jongere op een quad, en mag daarom niet bestuurd worden door een 17-jarige. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is momenteel bezig met de invoering van het trekkerrijbewijs (rijbewijs T) wat naar verwachting januari 2014 ingevoerd gaat worden.

Rijbewijs AM

Wanneer het rijbewijs B wordt behaald, krijgt iedereen daar ook nog steeds rijbewijs AM bij. Dit is nog steeds zo. Hier is soms verwarring over.

Via de website www.2toDrive.nl wordt altijd het laatste nieuws rondom 2toDrive gegeven. Populaire vragen zijn te vinden in de FAQ op de website en overige vragen kunnen gesteld worden middels het contactformulier, maar ook via Twitter en Facebook.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.