financien, waardebepaling, bedrijf, administratie

65.000 handtekeningen tegen versobering zelfstandigenaftrek

Ruim 65.000 zzp’ers hebben hun handtekening gezet onder de petitie tegen de aangekondigde bezuinigingen op de zelfstandigenaftrek. Het bezwaarschrift wordt op 1 oktober aangeboden aan D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. De oppositiepartijen willen zich inzetten om de lastenverzwaring voor zelfstandigen terug te draaien.

De kabinetsplannen brengen voor de kleine zelfstandigen een lastenverzwaring van 300 miljoen euro met zich mee. Ook rijschoolhouders krijgen met deze bezuiniging te maken. Initiatiefnemers FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers hebben vanaf half augustus handtekeningen verzameld onder de 1,2 miljoen zelfstandigen die Nederland telt.

Prinsjesdag

Waar de zelfstandigenaftrek eerder nog in het geheel afgeschaft leek te worden, bleek op Prinsjesdag dat de aftrekpost overeind blijft. Wel werd er een bezuiniging van 300 miljoen euro per 2015 aangekondigd. FNV Zelfstandigen gaf in een reactie aan blij te zijn met het behoud van de aftrekpost, maar de bezuiniging nog steeds te hoog te vinden. De bond noemde het ‘een zware slag voor zelfstandigen’.

Momenteel mogen zzp’ers 7.280 euro van hun winst aftrekken. Over dat bedrag hoeft dus geen belasting te worden betaald. Maar omdat het werkgevers te veel zou verleiden om zelfstandigen in dienst te nemen, besloot politiek Den Haag tot een versobering. In de belastingheffing moet op die manier meer evenwicht tussen ondernemers en werknemers komen.

Schijnconstructies

Tijdens de Algemene Beschouwingen liet premier Rutte weten dat niet alle zelfstandigen met de op handen zijnde maatregel worden gepakt. Hij stelde dat hij schijnconstructies aan wil pakken en doelde daarmee onder meer op bedrijven die personeelsleden ontslaan om ze vervolgens als zzp’er weer in dienst te nemen.

Rutte zei daarnaast te willen praten over vele onderwerpen, zo ook over de zelfstandigenaftrek. “Maar de bezuinigingen van 6 miljard moeten wel worden gehaald”, voegde hij eraan toe.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen kabinet en oppositiepartijen zijn inmiddels begonnen. Het kabinet wil met de gesprekken steun vinden om haar grootste bezuinigingen door de Eerste Kamer te krijgen. Volgende week vinden de algemene financiële beschouwingen plaats en moet er meer duidelijkheid komen over de samenwerking tussen kabinet en delen van de oppositie.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

65.000 handtekeningen tegen versobering zelfstandigenaftrek | RijschoolPro
financien, waardebepaling, bedrijf, administratie

65.000 handtekeningen tegen versobering zelfstandigenaftrek

Ruim 65.000 zzp’ers hebben hun handtekening gezet onder de petitie tegen de aangekondigde bezuinigingen op de zelfstandigenaftrek. Het bezwaarschrift wordt op 1 oktober aangeboden aan D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. De oppositiepartijen willen zich inzetten om de lastenverzwaring voor zelfstandigen terug te draaien.

De kabinetsplannen brengen voor de kleine zelfstandigen een lastenverzwaring van 300 miljoen euro met zich mee. Ook rijschoolhouders krijgen met deze bezuiniging te maken. Initiatiefnemers FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers hebben vanaf half augustus handtekeningen verzameld onder de 1,2 miljoen zelfstandigen die Nederland telt.

Prinsjesdag

Waar de zelfstandigenaftrek eerder nog in het geheel afgeschaft leek te worden, bleek op Prinsjesdag dat de aftrekpost overeind blijft. Wel werd er een bezuiniging van 300 miljoen euro per 2015 aangekondigd. FNV Zelfstandigen gaf in een reactie aan blij te zijn met het behoud van de aftrekpost, maar de bezuiniging nog steeds te hoog te vinden. De bond noemde het ‘een zware slag voor zelfstandigen’.

Momenteel mogen zzp’ers 7.280 euro van hun winst aftrekken. Over dat bedrag hoeft dus geen belasting te worden betaald. Maar omdat het werkgevers te veel zou verleiden om zelfstandigen in dienst te nemen, besloot politiek Den Haag tot een versobering. In de belastingheffing moet op die manier meer evenwicht tussen ondernemers en werknemers komen.

Schijnconstructies

Tijdens de Algemene Beschouwingen liet premier Rutte weten dat niet alle zelfstandigen met de op handen zijnde maatregel worden gepakt. Hij stelde dat hij schijnconstructies aan wil pakken en doelde daarmee onder meer op bedrijven die personeelsleden ontslaan om ze vervolgens als zzp’er weer in dienst te nemen.

Rutte zei daarnaast te willen praten over vele onderwerpen, zo ook over de zelfstandigenaftrek. “Maar de bezuinigingen van 6 miljard moeten wel worden gehaald”, voegde hij eraan toe.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen kabinet en oppositiepartijen zijn inmiddels begonnen. Het kabinet wil met de gesprekken steun vinden om haar grootste bezuinigingen door de Eerste Kamer te krijgen. Volgende week vinden de algemene financiële beschouwingen plaats en moet er meer duidelijkheid komen over de samenwerking tussen kabinet en delen van de oppositie.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.