Aantal nascholingen door beroepschauffeurs in 2013 gedaald

Beroepschauffeurs hebben in het afgelopen jaar 3,3 procent minder nascholingsuren gevolgd dan in 2012. Waar het twee jaar geleden nog om 133.712 uren ging, werden vorig jaar 129.320 uren gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. Het aantal praktijkdagen steeg daarentegen van 23.011 in 2012 naar 24.911 vorig jaar.  

In 2013 hebben 14.391 chauffeurs bij één van de CCV-gecertificeerde opleidingsinstituten de complete 35 uur nascholing afgerond. De teller van het totale aantal chauffeurs dat aan de nascholingsplicht voldaan heeft, staat daarmee op 33.361.

Nascholing

Beroepschauffeurs en werkgevers moeten volgens het CBR alert blijven op de naderende nascholings-deadlines. Voor buschauffeurs ligt die datum op 10 september 2015, voor vrachtautochauffeurs op 10 september 2016. “Praktijktrainingen kunnen maar met een beperkt aantal deelnemers gedaan worden. Er kan daardoor een tekort in opleidingscapaciteit ontstaan”, zo waarschuwt het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen.

Tot 1 januari 2014 volgden in het totaal 153.663 chauffeurs één of meerdere nascholingsdagen. In 2013 hebben meer dan 14.000 aan de gestelde nascholingseisen voldaan.

Training

Bij zowel de praktijk als de theorie werden in het eerste en laatste kwartaal van 2013 de meeste trainingen gegeven, zo blijkt uit de gegevens van het CBR. Dat het totale aantal nascholingen in 2013 in die twee kwartalen het hoogst was, komt overeen met voorgaande jaren. Ook toen waren het eerste en laatste kwartaal van het jaar goed voor de meeste trainingen.

De Code 95 voor beroepschauffeurs kan alleen verlengd worden als aan de nascholingsverplichting is voldaan. Zonder geldige Code 95 mogen chauffeurs niet langer als beroepschauffeur werkzaam zijn. Iedere beroepschauffeur moet per vijf jaar dan ook 35 uren verplichte nascholing volgen. Dat is inclusief zeven uur praktijktraining. Op de website van het CBR kunnen chauffeurs met hun DigiD onder andere bekijken wanneer hun bevoegdheid verloopt en hoeveel cursussen ze inmiddels hebben gevolgd.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal nascholingen door beroepschauffeurs in 2013 gedaald | RijschoolPro

Aantal nascholingen door beroepschauffeurs in 2013 gedaald

Beroepschauffeurs hebben in het afgelopen jaar 3,3 procent minder nascholingsuren gevolgd dan in 2012. Waar het twee jaar geleden nog om 133.712 uren ging, werden vorig jaar 129.320 uren gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. Het aantal praktijkdagen steeg daarentegen van 23.011 in 2012 naar 24.911 vorig jaar.  

In 2013 hebben 14.391 chauffeurs bij één van de CCV-gecertificeerde opleidingsinstituten de complete 35 uur nascholing afgerond. De teller van het totale aantal chauffeurs dat aan de nascholingsplicht voldaan heeft, staat daarmee op 33.361.

Nascholing

Beroepschauffeurs en werkgevers moeten volgens het CBR alert blijven op de naderende nascholings-deadlines. Voor buschauffeurs ligt die datum op 10 september 2015, voor vrachtautochauffeurs op 10 september 2016. “Praktijktrainingen kunnen maar met een beperkt aantal deelnemers gedaan worden. Er kan daardoor een tekort in opleidingscapaciteit ontstaan”, zo waarschuwt het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen.

Tot 1 januari 2014 volgden in het totaal 153.663 chauffeurs één of meerdere nascholingsdagen. In 2013 hebben meer dan 14.000 aan de gestelde nascholingseisen voldaan.

Training

Bij zowel de praktijk als de theorie werden in het eerste en laatste kwartaal van 2013 de meeste trainingen gegeven, zo blijkt uit de gegevens van het CBR. Dat het totale aantal nascholingen in 2013 in die twee kwartalen het hoogst was, komt overeen met voorgaande jaren. Ook toen waren het eerste en laatste kwartaal van het jaar goed voor de meeste trainingen.

De Code 95 voor beroepschauffeurs kan alleen verlengd worden als aan de nascholingsverplichting is voldaan. Zonder geldige Code 95 mogen chauffeurs niet langer als beroepschauffeur werkzaam zijn. Iedere beroepschauffeur moet per vijf jaar dan ook 35 uren verplichte nascholing volgen. Dat is inclusief zeven uur praktijktraining. Op de website van het CBR kunnen chauffeurs met hun DigiD onder andere bekijken wanneer hun bevoegdheid verloopt en hoeveel cursussen ze inmiddels hebben gevolgd.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.