rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Britse leerling aansprakelijk bij overtreding tijdens rijles

Een 17-jarige Britse rijbewijskandidate is voor 110 pond (ruim 130 euro) op de bon geslingerd en moet deelnemen aan een bewustzijnscursus voor automobilisten, omdat ze te hard reed tijdens haar rijles. Het meisje had op het moment van de overtreding twaalf lesuren op haar naam staan. De rijschool heeft aangeboden het boetebedrag te betalen.

De leerlinge uit het Engelse Weymouth reed zo’n 10 kilometer per uur te hard en werd geflitst. Omdat de wet daar bepaalt dat de feitelijke bestuurder van een voertuig aansprakelijk is voor het overtreden van de verkeersregels, kwam de boete bij háár en niet bij haar rijschool op de mat terecht, zo meldt Mail Online.

Boete

“We vinden het vervelend dat dit voorval onder ons toezicht heeft plaatsgevonden”, zo laat een woordvoerder van de rijschool in een reactie weten. “Maar de wet is duidelijk. Als een verkeersovertreding wordt begaan, dan is degene achter het stuur aansprakelijk voor een eventuele boete, ook al gaat het om een leerling. Als blijk van onze goede wil, hebben we overigens aangeboden om het boetebedrag te betalen.”

De 17-jarige zegt zich niet op de hoogte te zijn geweest van de wetgeving op dit gebied. “En ik dacht dat mijn instructeur in de gaten hield dat ik het snelheidslimiet niet overtrad. Dat is immers zijn werk.” Het meisje heeft haar rijlessen inmiddels bij een andere rijschool hervat.

Snelheidsboete

In Nederland staat vast dat een leerling die zonder rijbewijs achter het stuur van een lesauto zit, de feitelijke bestuurder van het voertuig is. De instructeur wordt volgens de weg als de juridische bestuurder aangeduid. Een verkeersboete voor bijvoorbeeld een snelheidsovertreding zal in ons land dus bij de rijschool terechtkomen, niet bij de leerling.

In het geval van een overtreding tijdens het praktijkexamen is het de examinator die verantwoordelijk wordt gehouden, zo blijkt uit het CBR-handboek. Omdat de examinator tijdens de rit als juridisch bestuurder optreedt, kunnen rijscholen de bekeuringen bij het CBR neerleggen.

Bezwaar

Bij kleine overschrijdingen van het snelheidslimiet zal door Juridische Zaken bij de Officier van Justitie bezwaar worden gemaakt tegen de bekeuring, zo staat in het document beschreven. Mocht de officier weigeren op het bezwaar in te gaan, dan wordt de boete door het CBR betaald. Dit vanuit de gedachte dat het om een werkgeversrisico gaat.

Bij aanzienlijke snelheidsovertredingen zal de examinator als juridische bestuurder in beginsel zelf verantwoordelijk worden gesteld voor de betaling van de bekeuring. “Hierbij gaan we uit van de gedachte dat bij de beoordeling van de rijvaardigheid van een kandidaat een onbedoelde marginale overschrijding van de maximumsnelheid kan plaatsvinden, maar dat dat de examinator niettemin duidelijke overtredingen moet voorkomen”, aldus het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Britse leerling aansprakelijk bij overtreding tijdens rijles”

rij bewijs|15.03.14|07:28

Toch wel vervelend soms die boetes, ik bedoel, je gaat niet gelijk zeuren of remmen als een leerling even 8 kilometer te hard rijd omdat hij te veel gas geeft. Ligt er dan toevallig de gewapende belastingdienst met een laser in de bosjes, heb je toch weer mooi een boete van een paar tientjes.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Britse leerling aansprakelijk bij overtreding tijdens rijles | RijschoolPro
rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Britse leerling aansprakelijk bij overtreding tijdens rijles

Een 17-jarige Britse rijbewijskandidate is voor 110 pond (ruim 130 euro) op de bon geslingerd en moet deelnemen aan een bewustzijnscursus voor automobilisten, omdat ze te hard reed tijdens haar rijles. Het meisje had op het moment van de overtreding twaalf lesuren op haar naam staan. De rijschool heeft aangeboden het boetebedrag te betalen.

De leerlinge uit het Engelse Weymouth reed zo’n 10 kilometer per uur te hard en werd geflitst. Omdat de wet daar bepaalt dat de feitelijke bestuurder van een voertuig aansprakelijk is voor het overtreden van de verkeersregels, kwam de boete bij háár en niet bij haar rijschool op de mat terecht, zo meldt Mail Online.

Boete

“We vinden het vervelend dat dit voorval onder ons toezicht heeft plaatsgevonden”, zo laat een woordvoerder van de rijschool in een reactie weten. “Maar de wet is duidelijk. Als een verkeersovertreding wordt begaan, dan is degene achter het stuur aansprakelijk voor een eventuele boete, ook al gaat het om een leerling. Als blijk van onze goede wil, hebben we overigens aangeboden om het boetebedrag te betalen.”

De 17-jarige zegt zich niet op de hoogte te zijn geweest van de wetgeving op dit gebied. “En ik dacht dat mijn instructeur in de gaten hield dat ik het snelheidslimiet niet overtrad. Dat is immers zijn werk.” Het meisje heeft haar rijlessen inmiddels bij een andere rijschool hervat.

Snelheidsboete

In Nederland staat vast dat een leerling die zonder rijbewijs achter het stuur van een lesauto zit, de feitelijke bestuurder van het voertuig is. De instructeur wordt volgens de weg als de juridische bestuurder aangeduid. Een verkeersboete voor bijvoorbeeld een snelheidsovertreding zal in ons land dus bij de rijschool terechtkomen, niet bij de leerling.

In het geval van een overtreding tijdens het praktijkexamen is het de examinator die verantwoordelijk wordt gehouden, zo blijkt uit het CBR-handboek. Omdat de examinator tijdens de rit als juridisch bestuurder optreedt, kunnen rijscholen de bekeuringen bij het CBR neerleggen.

Bezwaar

Bij kleine overschrijdingen van het snelheidslimiet zal door Juridische Zaken bij de Officier van Justitie bezwaar worden gemaakt tegen de bekeuring, zo staat in het document beschreven. Mocht de officier weigeren op het bezwaar in te gaan, dan wordt de boete door het CBR betaald. Dit vanuit de gedachte dat het om een werkgeversrisico gaat.

Bij aanzienlijke snelheidsovertredingen zal de examinator als juridische bestuurder in beginsel zelf verantwoordelijk worden gesteld voor de betaling van de bekeuring. “Hierbij gaan we uit van de gedachte dat bij de beoordeling van de rijvaardigheid van een kandidaat een onbedoelde marginale overschrijding van de maximumsnelheid kan plaatsvinden, maar dat dat de examinator niettemin duidelijke overtredingen moet voorkomen”, aldus het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Britse leerling aansprakelijk bij overtreding tijdens rijles”

rij bewijs|15.03.14|07:28

Toch wel vervelend soms die boetes, ik bedoel, je gaat niet gelijk zeuren of remmen als een leerling even 8 kilometer te hard rijd omdat hij te veel gas geeft. Ligt er dan toevallig de gewapende belastingdienst met een laser in de bosjes, heb je toch weer mooi een boete van een paar tientjes.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.