lesauto's, rijschool, rijles

VRB heeft geen plannen om lidmaatschapseisen te stellen

De Vereniging Rijschool Belang (VRB) zegt geen plannen te hebben om net als Bovag Rijscholen de ledeneisen voor toetreding tot de brancheorganisatie aan te scherpen. “Je hebt bij ons een KvK- en CBR-nummer nodig, maar daar houdt het ook mee op. Wij willen onze branchevereniging laagdrempelig houden. Zeker gezien het feit dat het aantal rijscholen dat is aangesloten bij een branchevereniging ook zonder strenge ledeneisen al schrikbarend laag is”, aldus VRB-voorzitter Peter van Neck.

“Minister Schultz van Haegen heeft het er steeds over dat zo’n 50 procent van de rijscholen is aangesloten bij een branchevereniging. Maar was het maar zo’n feest. Het gaat slechts om een ruime minderheid”, zo laat Van Neck weten. “Door strengere eisen te stellen zou dat aantal nog verder af kunnen nemen en verliest de branche aan zeggenschap.”

Ledeneisen

Volgens de voorzitter wordt er binnen de VRB wel met enige regelmaat gesproken over toetredingseisen voor nieuwe leden van de branchevereniging. “We hebben het erover, maar hebben geen plannen. Als dat in de toekomst wel aan de orde zou zijn, dan zou het pas bespreekbaar worden na overleg in de Algemene Ledenvergadering. Zoiets groots moet in goed overleg met de leden gebeuren en kan niet even snel via bijvoorbeeld een enquête worden geregeld.”

De VRB wil eenvoudig toegankelijk zijn voor alle rijscholen in Nederland, zo stelt de voorzitter. “Het is natuurlijk koffiedik kijken wat er na het invoeren van strengere ledeneisen met het aantal Bovag-leden gaat gebeuren. Maar het percentage rijscholen dat in de huidige situatie is aangesloten bij een van de brancheverenigingen is al bedroevend laag is. Dat aantal zal nu wellicht nog verder dalen.”

Vereniging

De VRB probeert de kwaliteit binnen de branche niet met strenge lidmaatschapseisen, maar met het aanbieden van cursussen te verbeteren, zo stelt Van Neck. “Dat is overigens ook een lastig verhaal. Zo organiseren we bijvoorbeeld informatie-avonden over het gebruik van registratiesoftware en social media. Een hele avond inclusief koffie en thee kost leden slecht 15 euro. Daar is ontzettend weinig animo voor. We zouden graag meer aandacht aan bijvoorbeeld ondernemerschap besteden, maar dan ga je over serieus geld praten. En als je al ziet hoe weinig leden 15 euro willen neertellen, dan gaan grotere bedragen zeker niet lukken.”

Bij de VRB zijn ruim 370 rijscholen aangesloten. “Bij ons is iedereen welkom. Mochten er nog Bovag-leden afvallen naar aanleiding van de aangescherpte eisen, dan juich ik het natuurlijk van harte toe als ze zich bij de VRB willen aansluiten. Maar ook dan is het probleem van het lage percentage verenigde rijscholen niet opgelost”, aldus Van Neck. “Dat is een probleem dat helaas niet zomaar zal worden opgelost.”

Lidmaatschap

Bovag Rijscholen heeft vorige week de voorlopige aanvullende lidmaatschapseisen voor toetreding tot de brancheorganisatie besproken met haar leden. Na de invoering van het extra eisenpakket op 1 juli van dit jaar moeten nieuwe leden zoals het er nu naar uitziet onder andere een slagingspercentage van minimaal het kringgemiddelde hebben, een kredietwaardigheidscheck ondergaan en hun WRM-pas op het dashboard van de lesauto voeren.

”We hebben ingezet op eisen die te maken hebben met ondernemerschap, lesinstructie en betrouwbaarheid. Want aan alle kanten moet je kwaliteit leveren”, zo stelde vicevoorzitter Frank Hoornenborg tijdens de ledenbijeenkomst in het Bovag-huis.

Eisen

De nieuwe eisen gelden vanaf juli voor nieuw toetredende leden. De al bestaande Bovag-leden zullen per 1 januari 2015 aan de gestelde eisen moeten voldoen. Dit omdat Bovag het belangrijk vindt transparant te zijn naar de consument toe, maar ook datgene wat beloofd wordt waar te maken, zo werd gesteld.

“Wij denken dat we met de invoering van de extra lidmaatschapseisen leden gaan kwijtraken, maar we geloven ook dat we er nieuwe leden mee trekken. In de nieuwe situatie raken we kwijt wie we kwijt willen raken en we trekken aan wie we aan willen trekken”, zo liet Hoornenborg tijdens de bijeenkomst weten.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VRB heeft geen plannen om lidmaatschapseisen te stellen | RijschoolPro
lesauto's, rijschool, rijles

VRB heeft geen plannen om lidmaatschapseisen te stellen

De Vereniging Rijschool Belang (VRB) zegt geen plannen te hebben om net als Bovag Rijscholen de ledeneisen voor toetreding tot de brancheorganisatie aan te scherpen. “Je hebt bij ons een KvK- en CBR-nummer nodig, maar daar houdt het ook mee op. Wij willen onze branchevereniging laagdrempelig houden. Zeker gezien het feit dat het aantal rijscholen dat is aangesloten bij een branchevereniging ook zonder strenge ledeneisen al schrikbarend laag is”, aldus VRB-voorzitter Peter van Neck.

“Minister Schultz van Haegen heeft het er steeds over dat zo’n 50 procent van de rijscholen is aangesloten bij een branchevereniging. Maar was het maar zo’n feest. Het gaat slechts om een ruime minderheid”, zo laat Van Neck weten. “Door strengere eisen te stellen zou dat aantal nog verder af kunnen nemen en verliest de branche aan zeggenschap.”

Ledeneisen

Volgens de voorzitter wordt er binnen de VRB wel met enige regelmaat gesproken over toetredingseisen voor nieuwe leden van de branchevereniging. “We hebben het erover, maar hebben geen plannen. Als dat in de toekomst wel aan de orde zou zijn, dan zou het pas bespreekbaar worden na overleg in de Algemene Ledenvergadering. Zoiets groots moet in goed overleg met de leden gebeuren en kan niet even snel via bijvoorbeeld een enquête worden geregeld.”

De VRB wil eenvoudig toegankelijk zijn voor alle rijscholen in Nederland, zo stelt de voorzitter. “Het is natuurlijk koffiedik kijken wat er na het invoeren van strengere ledeneisen met het aantal Bovag-leden gaat gebeuren. Maar het percentage rijscholen dat in de huidige situatie is aangesloten bij een van de brancheverenigingen is al bedroevend laag is. Dat aantal zal nu wellicht nog verder dalen.”

Vereniging

De VRB probeert de kwaliteit binnen de branche niet met strenge lidmaatschapseisen, maar met het aanbieden van cursussen te verbeteren, zo stelt Van Neck. “Dat is overigens ook een lastig verhaal. Zo organiseren we bijvoorbeeld informatie-avonden over het gebruik van registratiesoftware en social media. Een hele avond inclusief koffie en thee kost leden slecht 15 euro. Daar is ontzettend weinig animo voor. We zouden graag meer aandacht aan bijvoorbeeld ondernemerschap besteden, maar dan ga je over serieus geld praten. En als je al ziet hoe weinig leden 15 euro willen neertellen, dan gaan grotere bedragen zeker niet lukken.”

Bij de VRB zijn ruim 370 rijscholen aangesloten. “Bij ons is iedereen welkom. Mochten er nog Bovag-leden afvallen naar aanleiding van de aangescherpte eisen, dan juich ik het natuurlijk van harte toe als ze zich bij de VRB willen aansluiten. Maar ook dan is het probleem van het lage percentage verenigde rijscholen niet opgelost”, aldus Van Neck. “Dat is een probleem dat helaas niet zomaar zal worden opgelost.”

Lidmaatschap

Bovag Rijscholen heeft vorige week de voorlopige aanvullende lidmaatschapseisen voor toetreding tot de brancheorganisatie besproken met haar leden. Na de invoering van het extra eisenpakket op 1 juli van dit jaar moeten nieuwe leden zoals het er nu naar uitziet onder andere een slagingspercentage van minimaal het kringgemiddelde hebben, een kredietwaardigheidscheck ondergaan en hun WRM-pas op het dashboard van de lesauto voeren.

”We hebben ingezet op eisen die te maken hebben met ondernemerschap, lesinstructie en betrouwbaarheid. Want aan alle kanten moet je kwaliteit leveren”, zo stelde vicevoorzitter Frank Hoornenborg tijdens de ledenbijeenkomst in het Bovag-huis.

Eisen

De nieuwe eisen gelden vanaf juli voor nieuw toetredende leden. De al bestaande Bovag-leden zullen per 1 januari 2015 aan de gestelde eisen moeten voldoen. Dit omdat Bovag het belangrijk vindt transparant te zijn naar de consument toe, maar ook datgene wat beloofd wordt waar te maken, zo werd gesteld.

“Wij denken dat we met de invoering van de extra lidmaatschapseisen leden gaan kwijtraken, maar we geloven ook dat we er nieuwe leden mee trekken. In de nieuwe situatie raken we kwijt wie we kwijt willen raken en we trekken aan wie we aan willen trekken”, zo liet Hoornenborg tijdens de bijeenkomst weten.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.