rijschool, lesauto, rijles, rijexamen

‘Instructeur moet nauwkeuriger aantal WRM-cursussen tellen’

Het IBKI roept rijinstructeurs op om nauwkeuriger te bekijken of ze voldoende WRM-bijscholing hebben gevolgd. “Het komt nog steeds voor dat er onbewust onvoldoende aan de theoriebijscholing wordt deelgenomen. Met name vervelend zijn de situaties waarin rijinstructeurs twee keer dezelfde module volgen en daarmee aan de verplichtingen voldaan denken te hebben. Want zelfs als die module bij verschillende opleiders wordt doorlopen, telt de tweede keer niet mee”, zo laat de organisatie weten.

Het IBKI stelt dat de waarschuwingen die ze uitgeeft 6 maanden én 6 weken voor het einde van de bevoegdheid niet in alle gevallen het gewenste effect hebben. Ook voor opleiders ligt wat de organisatie betreft een belangrijke taak weggelegd. “Wij verzoeken ze om na te gaan wat ze kunnen doen om dit soort situaties te voorkomen.” De uiteindelijke verantwoordelijkheid blijft echter bij de instructeurs zelf liggen, zo wordt gesteld.

Bijscholing

Het IBKI wijst erop dat de WRM-opleiders verschillende mogelijkheden hebben om verwarring te voorkomen. “Bij het aanbod zowel online als op papier dient u altijd exact de vastgestelde naam van de bijscholingscursus te gebruiken. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld twee onderwerpen over autisme en AD(H)D. Het is dan van groot belang dat voor iedereen duidelijk is wanneer het gaat om de basiscursus en wanneer om de cursus voor gevorderden.”

De organisatie raadt opleiders daarnaast aan om bij het aanbod van de bijscholingen altijd het nummer van het onderwerp volgens het IBKI-overzicht te vermelden en instructeurs bij aanmelding voor de theoriebijscholing expliciet te vragen of ze de betreffende module al eerder hebben gevolgd.

Onderwerpen

Cursisten kunnen via ‘Mijn IBKI’ altijd nagaan welke bijscholingsonderwerpen geregistreerd zijn. Daar is ook te zien of er verschillende bijscholingscursussen rond één thema worden aangeboden. Daarnaast benadrukt het IBKI dat cursisten ook de einddatum van de WRM-lesbevoegdheid via ‘Mijn IBKI’ kunnen inzien.

Belangrijk is het ook te weten dat er in dit soort gevallen geen mogelijkheden zijn om de WRM-lesbevoegdheid te verlengen, zo stelt het IBKI in haar oproep. “We hebben dat in 2012 onderzocht, maar wet- en regelgeving bieden die ruimte niet. Uiteraard is en blijft het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de rijinstructeur om de verplichte bijscholing te volgen. We kunnen daar wel bij helpen, maar opleiders of IBKI nemen daarmee die verantwoordelijk niet over.”

Boek nu uw WRM-bijscholing via VerkeersPro Academy: www.verkeerspro.nl/academy/opleidingen/

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Instructeur moet nauwkeuriger aantal WRM-cursussen tellen’ | RijschoolPro
rijschool, lesauto, rijles, rijexamen

‘Instructeur moet nauwkeuriger aantal WRM-cursussen tellen’

Het IBKI roept rijinstructeurs op om nauwkeuriger te bekijken of ze voldoende WRM-bijscholing hebben gevolgd. “Het komt nog steeds voor dat er onbewust onvoldoende aan de theoriebijscholing wordt deelgenomen. Met name vervelend zijn de situaties waarin rijinstructeurs twee keer dezelfde module volgen en daarmee aan de verplichtingen voldaan denken te hebben. Want zelfs als die module bij verschillende opleiders wordt doorlopen, telt de tweede keer niet mee”, zo laat de organisatie weten.

Het IBKI stelt dat de waarschuwingen die ze uitgeeft 6 maanden én 6 weken voor het einde van de bevoegdheid niet in alle gevallen het gewenste effect hebben. Ook voor opleiders ligt wat de organisatie betreft een belangrijke taak weggelegd. “Wij verzoeken ze om na te gaan wat ze kunnen doen om dit soort situaties te voorkomen.” De uiteindelijke verantwoordelijkheid blijft echter bij de instructeurs zelf liggen, zo wordt gesteld.

Bijscholing

Het IBKI wijst erop dat de WRM-opleiders verschillende mogelijkheden hebben om verwarring te voorkomen. “Bij het aanbod zowel online als op papier dient u altijd exact de vastgestelde naam van de bijscholingscursus te gebruiken. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld twee onderwerpen over autisme en AD(H)D. Het is dan van groot belang dat voor iedereen duidelijk is wanneer het gaat om de basiscursus en wanneer om de cursus voor gevorderden.”

De organisatie raadt opleiders daarnaast aan om bij het aanbod van de bijscholingen altijd het nummer van het onderwerp volgens het IBKI-overzicht te vermelden en instructeurs bij aanmelding voor de theoriebijscholing expliciet te vragen of ze de betreffende module al eerder hebben gevolgd.

Onderwerpen

Cursisten kunnen via ‘Mijn IBKI’ altijd nagaan welke bijscholingsonderwerpen geregistreerd zijn. Daar is ook te zien of er verschillende bijscholingscursussen rond één thema worden aangeboden. Daarnaast benadrukt het IBKI dat cursisten ook de einddatum van de WRM-lesbevoegdheid via ‘Mijn IBKI’ kunnen inzien.

Belangrijk is het ook te weten dat er in dit soort gevallen geen mogelijkheden zijn om de WRM-lesbevoegdheid te verlengen, zo stelt het IBKI in haar oproep. “We hebben dat in 2012 onderzocht, maar wet- en regelgeving bieden die ruimte niet. Uiteraard is en blijft het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de rijinstructeur om de verplichte bijscholing te volgen. We kunnen daar wel bij helpen, maar opleiders of IBKI nemen daarmee die verantwoordelijk niet over.”

Boek nu uw WRM-bijscholing via VerkeersPro Academy: www.verkeerspro.nl/academy/opleidingen/

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.