‘Schaf herkeuringen bij stabiele chronische aandoening af’

Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP) wil dat de periodieke herkeuringen voor mensen met een stabiele chronische aandoening worden afgeschaft. “Ik zal de minister vragen om snel met veranderde wetten te komen”, zo kondigde hij maandag aan in televisieprogramma Radar. In de uitzending was uitgebreid aandacht voor rijbewijsbezitters die steeds opnieuw een keuring moeten ondergaan, terwijl hun chronische aandoening gedurende hun leven niet verandert en dus ook niet kan verslechteren. Maar volgens het CBR krijgen mensen met een stabiele aandoening die niet verergert al een Verklaring van Geschiktheid voor onbeperkte termijn.

“Wat mij betreft komt er snel een einde aan overbodige en onnodige keuringen en gaat het CBR meer waarde hechten aan de medische verklaring van de behandelend arts van de personen. Ik ga dit ook in de Tweede Kamer aan de orde stellen”, zo liet Tweede Kamerlid Bashir weten.

Keuring

Wanneer op de Eigen verklaring één of meer vragen met ‘ja’ beantwoord worden, is onderzoek van een arts nodig. Die arts moet op basis van een keuring vervolgens een aantekening op het document zetten. Naar aanleiding van de antwoorden op de vragen en de informatie van de arts, beoordeelt een medisch adviseur van het CBR op grond van de wettelijke ‘Regeling eisen geschiktheid’ of een kandidaat geschikt is voor het besturen van motorrijtuigen.

Maar naast diegenen die een aandoening hebben die in de loop der tijd verslechteren kan, worden ook personen met een stabiele klacht steeds opnieuw opgeroepen voor een herkeuring voor het rijbewijs, zo blijkt. In het televisieprogramma het voorbeeld van een dame die niet geheel beschikking heeft over haar arm: een aangeboren probleem dat gedurende haar leven niet verandert. “Het is vervelend dat je extra tijd en geld kwijt bent voor zo’n keuring. Maar vooral dat je de keuring steeds weer moet ondergaan, terwijl je toch al lang weet wat er aan de hand is en dat er niets aan mijn situatie veranderd is.”

CBR

Het CBR meldt op haar website: “Mensen met een stabiele aandoening die niet verergert, krijgen een Verklaring van Geschiktheid voor onbeperkte termijn. Dit betekent dat ze een rijbewijs met geldigheid van tien jaar krijgen en geen Eigen verklaring in hoeven vullen bij vernieuwing van het rijbewijs.”

“Het kan gebeuren dat de gemeente aangeeft dat u een Eigen verklaring moet invullen. De gemeente kijkt hiervoor in het rijbewijsregister van de RDW naar de zogenaamde ‘medische indicator’. Tot eind 2006 voerde de gemeente handmatig wijzigingen door in het rijbewijsregister op basis van de besluitbrieven van het CBR. Hierdoor kan het zijn dat de medische indicator in het verleden door de gemeente onterecht op ‘ja’ is gezet. Eind 2006 is deze werkwijze gedigitaliseerd en sindsdien geeft het CBR wijzigingen rechtstreeks aan het RDW door.”

Uitzending

Het CBR was niet aanwezig tijdens de uitzending van Radar, maar gaf schriftelijk aan dat personen met een stabiele medische aandoening die bij de gemeente een Eigen verklaring moeten kopen en denken dat dit niet klopt, contact op kunnen nemen met de klantenservice van het CBR. “Zo kunnen wij toetsen of u de juiste informatie heeft gekregen.”

Bekijk hieronder het item van Radar over de herkeuringen voor het rijbewijs:

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “‘Schaf herkeuringen bij stabiele chronische aandoening af’”

Jan Nonnekes|10.04.14|12:00

Keuringen zijn soms onnodig, denk ik. Ik ben al 22 jaar diabetes patient.Toen ik dit niet wist reed ik met een touringcar met 75 passagiers rond en had een nuchtere bloedsuiker van 22, deze moet tussen de 4 en 10 zijn.Toen was ik een gevaar en hoefde niet iedere 3 jaar gekeurd te worden. Nu is alles onder controle(2 of 3 keer per jaar door een arts en bloed onderzoek) en moet je ieder 3 jaar wel weer gekeurd worden. Eigenlijk vind ik dit vreemd, als of de arts die controleert niet wordt geloofd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Schaf herkeuringen bij stabiele chronische aandoening af’ | RijschoolPro

‘Schaf herkeuringen bij stabiele chronische aandoening af’

Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP) wil dat de periodieke herkeuringen voor mensen met een stabiele chronische aandoening worden afgeschaft. “Ik zal de minister vragen om snel met veranderde wetten te komen”, zo kondigde hij maandag aan in televisieprogramma Radar. In de uitzending was uitgebreid aandacht voor rijbewijsbezitters die steeds opnieuw een keuring moeten ondergaan, terwijl hun chronische aandoening gedurende hun leven niet verandert en dus ook niet kan verslechteren. Maar volgens het CBR krijgen mensen met een stabiele aandoening die niet verergert al een Verklaring van Geschiktheid voor onbeperkte termijn.

“Wat mij betreft komt er snel een einde aan overbodige en onnodige keuringen en gaat het CBR meer waarde hechten aan de medische verklaring van de behandelend arts van de personen. Ik ga dit ook in de Tweede Kamer aan de orde stellen”, zo liet Tweede Kamerlid Bashir weten.

Keuring

Wanneer op de Eigen verklaring één of meer vragen met ‘ja’ beantwoord worden, is onderzoek van een arts nodig. Die arts moet op basis van een keuring vervolgens een aantekening op het document zetten. Naar aanleiding van de antwoorden op de vragen en de informatie van de arts, beoordeelt een medisch adviseur van het CBR op grond van de wettelijke ‘Regeling eisen geschiktheid’ of een kandidaat geschikt is voor het besturen van motorrijtuigen.

Maar naast diegenen die een aandoening hebben die in de loop der tijd verslechteren kan, worden ook personen met een stabiele klacht steeds opnieuw opgeroepen voor een herkeuring voor het rijbewijs, zo blijkt. In het televisieprogramma het voorbeeld van een dame die niet geheel beschikking heeft over haar arm: een aangeboren probleem dat gedurende haar leven niet verandert. “Het is vervelend dat je extra tijd en geld kwijt bent voor zo’n keuring. Maar vooral dat je de keuring steeds weer moet ondergaan, terwijl je toch al lang weet wat er aan de hand is en dat er niets aan mijn situatie veranderd is.”

CBR

Het CBR meldt op haar website: “Mensen met een stabiele aandoening die niet verergert, krijgen een Verklaring van Geschiktheid voor onbeperkte termijn. Dit betekent dat ze een rijbewijs met geldigheid van tien jaar krijgen en geen Eigen verklaring in hoeven vullen bij vernieuwing van het rijbewijs.”

“Het kan gebeuren dat de gemeente aangeeft dat u een Eigen verklaring moet invullen. De gemeente kijkt hiervoor in het rijbewijsregister van de RDW naar de zogenaamde ‘medische indicator’. Tot eind 2006 voerde de gemeente handmatig wijzigingen door in het rijbewijsregister op basis van de besluitbrieven van het CBR. Hierdoor kan het zijn dat de medische indicator in het verleden door de gemeente onterecht op ‘ja’ is gezet. Eind 2006 is deze werkwijze gedigitaliseerd en sindsdien geeft het CBR wijzigingen rechtstreeks aan het RDW door.”

Uitzending

Het CBR was niet aanwezig tijdens de uitzending van Radar, maar gaf schriftelijk aan dat personen met een stabiele medische aandoening die bij de gemeente een Eigen verklaring moeten kopen en denken dat dit niet klopt, contact op kunnen nemen met de klantenservice van het CBR. “Zo kunnen wij toetsen of u de juiste informatie heeft gekregen.”

Bekijk hieronder het item van Radar over de herkeuringen voor het rijbewijs:

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “‘Schaf herkeuringen bij stabiele chronische aandoening af’”

Jan Nonnekes|10.04.14|12:00

Keuringen zijn soms onnodig, denk ik. Ik ben al 22 jaar diabetes patient.Toen ik dit niet wist reed ik met een touringcar met 75 passagiers rond en had een nuchtere bloedsuiker van 22, deze moet tussen de 4 en 10 zijn.Toen was ik een gevaar en hoefde niet iedere 3 jaar gekeurd te worden. Nu is alles onder controle(2 of 3 keer per jaar door een arts en bloed onderzoek) en moet je ieder 3 jaar wel weer gekeurd worden. Eigenlijk vind ik dit vreemd, als of de arts die controleert niet wordt geloofd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.