Hoe voorkomt het CBR fraude bij het ITEC theorie-examen?

Het nieuwe ITEC-afnamesysteem voor de theorie-examens van het CBR is vanaf 1 januari 2015 een extra manier om fraude tegen te gaan. Door het individuele karakter van de methode en de verschillende vragenseries voor de kandidaten, heeft seinen of afkijken volgens het CBR geen zin meer. De examenzalen nieuwe-stijl worden daarnaast uitgerust met spiegels boven iedere examentafel en cameraatje bij alle leerlingen.

Het CBR heeft in de afgelopen jaren veel last gehad van pogingen tot examenfraude tijdens theorie-examens. Daarom zal het klassikale theorie-examen dat sinds 1984 gehanteerd wordt plaatsmaken voor ITEC. De vorm waarin het examen gegoten is, moet per volgend jaar veranderd zijn, zo stelt het CBR. Aan de inhoud van de examens verandert overigens nog niets.

Fraude

Voorzegfraude aan de hand van meegesmokkelde elektronica is nu al heel lastig door het gebruik van sweepers voor en tijdens de theorie-examens. En omdat bij het nieuwe ITEC-afnamesysteem niemand tegelijkertijd dezelfde examenvraag krijgt voorgeschoteld, wordt de mogelijkheid tot het plegen van examenfraude nog verder ingeperkt. Maar naast die maatregelen komt in de nieuwe lokalen boven iedere examentafel een spiegel te hangen. Op die manier kunnen de zaalmedewerkers precies zien wat de kandidaat oor zich heeft.

“Alsof dat niet genoeg is, is er voor elke kandidaat een cameraatje”, zo laat het CBR weten. De zaalmedewerker kan de beelden die via die camera’s binnenkomen op een monitor op zijn desk bekijken. Ook krijgt de surveillant een tablet, waar per examenkanidaat te zien is hoe lang hij of zij al bezig is hoe het examen vordert.

Varianten

Ook aan de voorspelbaarheid van het theorie-examen wordt gewerkt. Een snellere wisseling van examenvarianten wordt mogelijk, doordat de verschillende vraagbanken voor de diverse examencategorieën worden samengevoegd. Op die manier kunnen volledig geautomatiseerd nieuwe varianten worden samengesteld.

Bij het nieuwe afnamesysteem krijgt iedere examenvariant een eigen code. Het CBR weet van iedere kandidaat weke variant hij bij een eerder examen al heeft gehad. Het wordt op die manier onmogelijk om twee keer achter elkaar hetzelfde examen te doen. Als meerdere examenkanidaten in dezelfde categorie examen doen, zal het systeem de personen daarnaast zo veel mogelijk door de zaal heen verspreid indelen.

Voorbereidingen

Het CBR is op dit moment nog druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe theorie-afnamesysteem. Volgens de planning wordt in augustus een pilot gehouden, waarbij zo’n duizend echte examenkandidaten de nieuwe inrichting, apparatuur en het examenproces gaan doorlopen.

In september gaat in Eindhoven het eerste theoriecentrum nieuwe-stijl met de nieuwe afnamemethode van start. Het CBR laat weten dat de uitrol daarna snel verdergaat. CBR. Per 1 januari 2015 moet het klassikale afnamesysteem door de nieuwe methode overgenomen zijn.

Het CBR geeft verdere informatie over het nieuwe systeem tijdens aparte CBR-voorlichtingsbijeenkomsten. Opleiders ontvangen hiervoor een uitnodiging van het CBR.

Klik hier voor de ITEC-informatiefolder van het CBR

Lees ook: Het nieuwe theorie-afnamesysteem ITEC: hoe werkt het?

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Hoe voorkomt het CBR fraude bij het ITEC theorie-examen?”

Ali Demirci|21.05.14|00:34

Geachte CBR,Ik zeg nogmaals u kunt alles doen om fraude te voorkomen maar u vergeet een ging. U kunt de geheugen van de kandidaten niet wissen. De kandidaten onthouden de vragen en beschrijven de situaties en geven aan rijscholen door.
Mijn voorstel is, maak didactische vragen laat leerlingen gemotiveerd blijven. Geen domme vragen zo als: u rijd naast een gevaarlijke rivier; wat doet u?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hoe voorkomt het CBR fraude bij het ITEC theorie-examen? | RijschoolPro

Hoe voorkomt het CBR fraude bij het ITEC theorie-examen?

Het nieuwe ITEC-afnamesysteem voor de theorie-examens van het CBR is vanaf 1 januari 2015 een extra manier om fraude tegen te gaan. Door het individuele karakter van de methode en de verschillende vragenseries voor de kandidaten, heeft seinen of afkijken volgens het CBR geen zin meer. De examenzalen nieuwe-stijl worden daarnaast uitgerust met spiegels boven iedere examentafel en cameraatje bij alle leerlingen.

Het CBR heeft in de afgelopen jaren veel last gehad van pogingen tot examenfraude tijdens theorie-examens. Daarom zal het klassikale theorie-examen dat sinds 1984 gehanteerd wordt plaatsmaken voor ITEC. De vorm waarin het examen gegoten is, moet per volgend jaar veranderd zijn, zo stelt het CBR. Aan de inhoud van de examens verandert overigens nog niets.

Fraude

Voorzegfraude aan de hand van meegesmokkelde elektronica is nu al heel lastig door het gebruik van sweepers voor en tijdens de theorie-examens. En omdat bij het nieuwe ITEC-afnamesysteem niemand tegelijkertijd dezelfde examenvraag krijgt voorgeschoteld, wordt de mogelijkheid tot het plegen van examenfraude nog verder ingeperkt. Maar naast die maatregelen komt in de nieuwe lokalen boven iedere examentafel een spiegel te hangen. Op die manier kunnen de zaalmedewerkers precies zien wat de kandidaat oor zich heeft.

“Alsof dat niet genoeg is, is er voor elke kandidaat een cameraatje”, zo laat het CBR weten. De zaalmedewerker kan de beelden die via die camera’s binnenkomen op een monitor op zijn desk bekijken. Ook krijgt de surveillant een tablet, waar per examenkanidaat te zien is hoe lang hij of zij al bezig is hoe het examen vordert.

Varianten

Ook aan de voorspelbaarheid van het theorie-examen wordt gewerkt. Een snellere wisseling van examenvarianten wordt mogelijk, doordat de verschillende vraagbanken voor de diverse examencategorieën worden samengevoegd. Op die manier kunnen volledig geautomatiseerd nieuwe varianten worden samengesteld.

Bij het nieuwe afnamesysteem krijgt iedere examenvariant een eigen code. Het CBR weet van iedere kandidaat weke variant hij bij een eerder examen al heeft gehad. Het wordt op die manier onmogelijk om twee keer achter elkaar hetzelfde examen te doen. Als meerdere examenkanidaten in dezelfde categorie examen doen, zal het systeem de personen daarnaast zo veel mogelijk door de zaal heen verspreid indelen.

Voorbereidingen

Het CBR is op dit moment nog druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe theorie-afnamesysteem. Volgens de planning wordt in augustus een pilot gehouden, waarbij zo’n duizend echte examenkandidaten de nieuwe inrichting, apparatuur en het examenproces gaan doorlopen.

In september gaat in Eindhoven het eerste theoriecentrum nieuwe-stijl met de nieuwe afnamemethode van start. Het CBR laat weten dat de uitrol daarna snel verdergaat. CBR. Per 1 januari 2015 moet het klassikale afnamesysteem door de nieuwe methode overgenomen zijn.

Het CBR geeft verdere informatie over het nieuwe systeem tijdens aparte CBR-voorlichtingsbijeenkomsten. Opleiders ontvangen hiervoor een uitnodiging van het CBR.

Klik hier voor de ITEC-informatiefolder van het CBR

Lees ook: Het nieuwe theorie-afnamesysteem ITEC: hoe werkt het?

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Hoe voorkomt het CBR fraude bij het ITEC theorie-examen?”

Ali Demirci|21.05.14|00:34

Geachte CBR,Ik zeg nogmaals u kunt alles doen om fraude te voorkomen maar u vergeet een ging. U kunt de geheugen van de kandidaten niet wissen. De kandidaten onthouden de vragen en beschrijven de situaties en geven aan rijscholen door.
Mijn voorstel is, maak didactische vragen laat leerlingen gemotiveerd blijven. Geen domme vragen zo als: u rijd naast een gevaarlijke rivier; wat doet u?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.