CBR maakt examen- en voertuigeisen T-rijbewijs openbaar

tractor

Het CBR heeft de exameneisen en de eisen aan de examenvoertuigen voor het T-rijbewijs naar buiten gebracht. Ze zijn vastgesteld door het College van Deskundigen en een Adviesplatform. Zowel de toetsmatrijzen voor theorie en praktijk als de examenvoertuigeisen inclusief de tweede zitplaats en de Rijprocedure zijn online geplaatst. 

Met de vaststelling van de eisen kunnen de theorie-examenvragen opgesteld worden en worden de praktijkexamens ingericht. Het CBR heeft de eisen op internet gepubliceerd om opleiders inzicht te geven in het op handen zijnde T-examen. “Opleiders kunnen daarmee de kandidaten gerichter opleiden”, aldus het CBR. “Opleiders en kandidaten weten nu op welke onderdelen de kandidaten worden getoetst.”

Exameneisen

“Daarnaast is er voor opleiders meer duidelijkheid wat betreft de eisen aan de examenvoertuigen zodat zij zich kunnen oriënteren op het aanschaffen van de voertuigen”, zo wordt gesteld. ‘Bij twijfel over de voertuigeisen is het verstandig om vóór de aanschaf van een examenvoertuig CCV om advies te vragen. Opleiders kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende examenmanager, praktijkbegeleider of klantenservice CCV.”

Klik hier voor de toetsmatrijs theorie

Klik hier voor de toetsmatrijs praktijk

Klik hier voor de examenvoertuigeisen (inclusief de tweede zitplaats)

Klik hier voor de rijprocedure

T-rijbewijs

Aspirant-bestuurders moeten vanaf 1 januari 2015 een theorie- en een praktijkexamen afleggen om in aanmerking te komen voor het T-rijbewijs. Het theorie-examen, dat zo’n vijftig vragen telt, zal het CBR afnemen op één van de eigen theoriecentra. Het praktijkexamen duurt 85 minuten, waarvan 60 minuten rijtijd. De duur van het examen komt dus overeen met die van het C-examen. Inmiddels heeft de divisie CCV de eerste pilots gehouden met de examens voor het T-rijbewijs. In de tweede helft van dit jaar volgen nog meer pilots, mede op basis waarvan CCV de slaagnorm vastgesteld kan worden.

De examens worden afgenomen door zo’n dertig CDE-examinatoren, die speciaal zijn opgeleid voor het T-examen. De locaties zijn nog niet vastgesteld, maar het CBR laat weten dat CCV zal zorgen voor een goede landelijke spreiding. Het bureau verwacht op jaarbasis zo’n 3.000 tot 3.500 examens voor het trekker-rijbewijs af te kunnen nemen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR maakt examen- en voertuigeisen T-rijbewijs openbaar | RijschoolPro

CBR maakt examen- en voertuigeisen T-rijbewijs openbaar

tractor

Het CBR heeft de exameneisen en de eisen aan de examenvoertuigen voor het T-rijbewijs naar buiten gebracht. Ze zijn vastgesteld door het College van Deskundigen en een Adviesplatform. Zowel de toetsmatrijzen voor theorie en praktijk als de examenvoertuigeisen inclusief de tweede zitplaats en de Rijprocedure zijn online geplaatst. 

Met de vaststelling van de eisen kunnen de theorie-examenvragen opgesteld worden en worden de praktijkexamens ingericht. Het CBR heeft de eisen op internet gepubliceerd om opleiders inzicht te geven in het op handen zijnde T-examen. “Opleiders kunnen daarmee de kandidaten gerichter opleiden”, aldus het CBR. “Opleiders en kandidaten weten nu op welke onderdelen de kandidaten worden getoetst.”

Exameneisen

“Daarnaast is er voor opleiders meer duidelijkheid wat betreft de eisen aan de examenvoertuigen zodat zij zich kunnen oriënteren op het aanschaffen van de voertuigen”, zo wordt gesteld. ‘Bij twijfel over de voertuigeisen is het verstandig om vóór de aanschaf van een examenvoertuig CCV om advies te vragen. Opleiders kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende examenmanager, praktijkbegeleider of klantenservice CCV.”

Klik hier voor de toetsmatrijs theorie

Klik hier voor de toetsmatrijs praktijk

Klik hier voor de examenvoertuigeisen (inclusief de tweede zitplaats)

Klik hier voor de rijprocedure

T-rijbewijs

Aspirant-bestuurders moeten vanaf 1 januari 2015 een theorie- en een praktijkexamen afleggen om in aanmerking te komen voor het T-rijbewijs. Het theorie-examen, dat zo’n vijftig vragen telt, zal het CBR afnemen op één van de eigen theoriecentra. Het praktijkexamen duurt 85 minuten, waarvan 60 minuten rijtijd. De duur van het examen komt dus overeen met die van het C-examen. Inmiddels heeft de divisie CCV de eerste pilots gehouden met de examens voor het T-rijbewijs. In de tweede helft van dit jaar volgen nog meer pilots, mede op basis waarvan CCV de slaagnorm vastgesteld kan worden.

De examens worden afgenomen door zo’n dertig CDE-examinatoren, die speciaal zijn opgeleid voor het T-examen. De locaties zijn nog niet vastgesteld, maar het CBR laat weten dat CCV zal zorgen voor een goede landelijke spreiding. Het bureau verwacht op jaarbasis zo’n 3.000 tot 3.500 examens voor het trekker-rijbewijs af te kunnen nemen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.