rijles, lesauto, rijschool

CBR-examinator liet praktijk-kandidaten slagen in ruil voor geld

De politie heeft een 62-jarige CBR-examinator uit Purmerend aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met rijexamens. Hij zou in ruil voor geld kandidaten voor het praktijkexamen hebben laten slagen, zo meldt de politie. “Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald”, zo wordt gesteld. 

Naast de examinator hield de politie recent ook drie rijschoolhouders van 47, 45 en 66 jaar en een 29-jarige rijinstructeur aan.

Examinator

Agenten kwamen de examinator uit Purmerend op het spoor na een aangifte van het CBR. Uit onderzoek van het CBR bleek dat opvallend veel kandidaten voor het praktijkexamen slaagden als de verdachte verantwoordelijk was voor hun examen. De examinator nam via de verdachte rijschoolhouders geld van kandidaten aan, waarna deze het praktijkexamen behaalden, ongeacht hun prestaties tijdens het examen.

De recherche startte na de aangifte een onderzoek onder leiding van een officier van justitie. Dit onderzoek leidde naar de rijschoolhouders en de rijinstructeur, zo meldt de politie. De recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Fraude

De examinator werd maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de hechtenis van de verdachte met veertien dagen moest worden verlengd. Op de woning van de examinator is beslag gelegd. Ook werd een grote hoeveelheid geld in beslag genomen.

Het CBR zegt de zaak hoog op te nemen. Een woordvoerder laat weten: “De examinator is meteen na aanhouding op non-actief gesteld. Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag. En wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen. Maar daarvoor hebben we wel namen en rugnummers nodig.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

7 reacties op “CBR-examinator liet praktijk-kandidaten slagen in ruil voor geld”

Peter van Berge|06.10.14|23:04

En jij maar je best blijven doen om te zorgen voor een hoger slagingspercentage zodat leerlingen veilig de weg op kunnen :(. Enige jaren geleden was er ook al een geval van omkoping tussen rijschool en examinator! Zeer vervelend voor de instructeurs en examninators die het verkeer wel serieus nemen. MVG Peter

rij bewijs|07.10.14|09:45

Dus naast een cursus met de antwoorden van het theorie examen, hebben deze mensen dus ook het rijbewijs letterlijk gekocht. Leuk als zo’n onwetende verkeersdeelnemer je dochter van haar fiets rijd. Dit moet keihard bestraft worden om een voorbeeld te stellen. Ik zeg gevangenis straf voor de examinator en betrokken rijscholen!

Jan ten Brinke|07.10.14|10:25

Sorry, en de mensen die het rijbewijs hebben gekocht?
Ook die aanpakken!!!!
Kennelijk worden wij steeds Fraudegevoeliger.

StopFraude.nu|07.10.14|11:14

Dit is inderdaad zeer onwenselijk, naast het risico op gevaarlijke situaties op de weg door onkundigen is dit maatschappelijk niet best. Ook voor de rijschoolhouders niet, er ontstaat zo een verkeerd beeld van welke rijscholen goed opleiden en welke niet.
Vermoedt u ook fraude bij een rijschool? Meldt het dan op http://www.stopfraude.nu
Professionele onderzoekers pakken uw zaak op.

Gerrit Grevengoed|08.10.14|22:36

Wat wordt de volgende truuk, eerst een aantal goede kandidaten
op vage gronden laten zakken en dan een evenredig aantal goed betalende fraudeurs laten slagen zodat het qua gemiddelde
niet zo begint op te vallen.. ?

Jos Kuijper|19.10.14|14:56

Het vervelende van dit is,
buitenom dat hij gewoon heel erg fout zit, Jij met je welwillende kandidaat na diverse pogingen gedaan te hebben bij hem komt (is namelijk de BNOR) en deze zakt om een lullig dingetje, want deze mijnheer moet wel zijn resultaten in evenwicht houden.

Frank van Rijswijk|20.10.14|18:06

Dat, Jos, is ook mijn gedachte. Hij heeft dit spelletje alleen kunnen volhouden als hij bewust kandidaten onverdiend liet zakken. Ik vind dit een reden voor het CBR om rijschoolhouders, die gedurende de geconstateerde periode examens hebben laten afnemen door dit stuk schorem, hiervan in kennis te stellen, opdat zij `twijfelgevallen` kunnen melden. Een gratis `her`lijkt me voor de hand liggen. Een feitelijk te geringe compensatie natuurlijk, maar wel een poging tot streven naar gerechtigheid.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR-examinator liet praktijk-kandidaten slagen in ruil voor geld | RijschoolPro
rijles, lesauto, rijschool

CBR-examinator liet praktijk-kandidaten slagen in ruil voor geld

De politie heeft een 62-jarige CBR-examinator uit Purmerend aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met rijexamens. Hij zou in ruil voor geld kandidaten voor het praktijkexamen hebben laten slagen, zo meldt de politie. “Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald”, zo wordt gesteld. 

Naast de examinator hield de politie recent ook drie rijschoolhouders van 47, 45 en 66 jaar en een 29-jarige rijinstructeur aan.

Examinator

Agenten kwamen de examinator uit Purmerend op het spoor na een aangifte van het CBR. Uit onderzoek van het CBR bleek dat opvallend veel kandidaten voor het praktijkexamen slaagden als de verdachte verantwoordelijk was voor hun examen. De examinator nam via de verdachte rijschoolhouders geld van kandidaten aan, waarna deze het praktijkexamen behaalden, ongeacht hun prestaties tijdens het examen.

De recherche startte na de aangifte een onderzoek onder leiding van een officier van justitie. Dit onderzoek leidde naar de rijschoolhouders en de rijinstructeur, zo meldt de politie. De recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Fraude

De examinator werd maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de hechtenis van de verdachte met veertien dagen moest worden verlengd. Op de woning van de examinator is beslag gelegd. Ook werd een grote hoeveelheid geld in beslag genomen.

Het CBR zegt de zaak hoog op te nemen. Een woordvoerder laat weten: “De examinator is meteen na aanhouding op non-actief gesteld. Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag. En wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen. Maar daarvoor hebben we wel namen en rugnummers nodig.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

7 reacties op “CBR-examinator liet praktijk-kandidaten slagen in ruil voor geld”

Peter van Berge|06.10.14|23:04

En jij maar je best blijven doen om te zorgen voor een hoger slagingspercentage zodat leerlingen veilig de weg op kunnen :(. Enige jaren geleden was er ook al een geval van omkoping tussen rijschool en examinator! Zeer vervelend voor de instructeurs en examninators die het verkeer wel serieus nemen. MVG Peter

rij bewijs|07.10.14|09:45

Dus naast een cursus met de antwoorden van het theorie examen, hebben deze mensen dus ook het rijbewijs letterlijk gekocht. Leuk als zo’n onwetende verkeersdeelnemer je dochter van haar fiets rijd. Dit moet keihard bestraft worden om een voorbeeld te stellen. Ik zeg gevangenis straf voor de examinator en betrokken rijscholen!

Jan ten Brinke|07.10.14|10:25

Sorry, en de mensen die het rijbewijs hebben gekocht?
Ook die aanpakken!!!!
Kennelijk worden wij steeds Fraudegevoeliger.

StopFraude.nu|07.10.14|11:14

Dit is inderdaad zeer onwenselijk, naast het risico op gevaarlijke situaties op de weg door onkundigen is dit maatschappelijk niet best. Ook voor de rijschoolhouders niet, er ontstaat zo een verkeerd beeld van welke rijscholen goed opleiden en welke niet.
Vermoedt u ook fraude bij een rijschool? Meldt het dan op http://www.stopfraude.nu
Professionele onderzoekers pakken uw zaak op.

Gerrit Grevengoed|08.10.14|22:36

Wat wordt de volgende truuk, eerst een aantal goede kandidaten
op vage gronden laten zakken en dan een evenredig aantal goed betalende fraudeurs laten slagen zodat het qua gemiddelde
niet zo begint op te vallen.. ?

Jos Kuijper|19.10.14|14:56

Het vervelende van dit is,
buitenom dat hij gewoon heel erg fout zit, Jij met je welwillende kandidaat na diverse pogingen gedaan te hebben bij hem komt (is namelijk de BNOR) en deze zakt om een lullig dingetje, want deze mijnheer moet wel zijn resultaten in evenwicht houden.

Frank van Rijswijk|20.10.14|18:06

Dat, Jos, is ook mijn gedachte. Hij heeft dit spelletje alleen kunnen volhouden als hij bewust kandidaten onverdiend liet zakken. Ik vind dit een reden voor het CBR om rijschoolhouders, die gedurende de geconstateerde periode examens hebben laten afnemen door dit stuk schorem, hiervan in kennis te stellen, opdat zij `twijfelgevallen` kunnen melden. Een gratis `her`lijkt me voor de hand liggen. Een feitelijk te geringe compensatie natuurlijk, maar wel een poging tot streven naar gerechtigheid.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.