rijles, lesauto, rijschool

CBR schorst vijf verdachte rijscholen om examinator-fraude

Het CBR heeft de toegang van vijf rijscholen tot het CBR-examenreserveringssysteem voorlopig geblokkeerd. Dit in verband met hun mogelijke betrokkenheid bij fraude met rijexamens. De rijschoolhouders werden recent aangehouden, omdat ze ervan worden verdacht een examinator uit Purmerend herhaaldelijk te hebben betaald om hun kandidaten te laten slagen voor het praktijk-examen. Om welke rijscholen het precies gaat, dat heeft het CBR niet bekendgemaakt. 

“Wij hechten veel belang aan integere examinering en vinden hierbij iedere vorm van fraude of onregelmatigheden onacceptabel. Daarom schorten wij onze verplichtingen tegenover de vijf betreffende rijscholen op”, zo bevestigt CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein.

De opschorting houdt in dat de toegang van de rijscholen tot het reserveringssysteem van het CBR tot nader orde wordt geblokkeerd. “De al gereserveerde praktijkexamens van de betreffende rijscholen gaan gewoon door. We willen de kandidaten namelijk niet de dupe laten worden”, aldus het CBR. Als in de strafzaak de verdenkingen worden bevestigd, zal het CBR de inschrijfovereenkomst met de vijf rijscholen beëindigen, zo laat Dingeldein weten.

Examinator

De politie hield begin oktober een 62-jarige CBR-examinator uit Purmerend aan op verdenking van grootschalige fraude met rijexamens. Hij zou in ruil voor geld kandidaten voor het praktijkexamen hebben laten slagen, zo meldde de politie. “Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald”, zo werd gesteld.

Enkele dagen later werden twee Helderse rijschoolhouders opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de fraude. De rijschoolhouders van 46 en 70 jaar zouden de Purmerendse examinator betaald hebben voor een positief praktijk-examenresultaat van hun leerlingen. Naast de examinator en de rijschoolhouders uit Den Helder, hield de politie recent ook drie rijschoolhouders van 45, 47 en 66 jaar en een 29-jarige rijinstructeur uit de omgeving Amsterdam aan.

Rijschoolhouder

Op welke manier de fraude precies gepleegd werd, is vooralsnog onduidelijk. Zo stellen bronnen dat het onder andere ging om fraude bij leerlingen die als probleemgevallen werden gezien of bijna geen Nederlands spraken. Als ze elders al een paar keer waren gezakt, kwamen ze uit bij nader onderzoeken rijvaardigheid. Omdat de groep examinatoren voor de nader onderzoeken in een bepaalde regio beperkt is, was de kans groot dat ze bij de inmiddels opgepakte examinator terecht kwamen. Het CBR stelt tien examinatoren in de regio Noord-Holland aan zich verbonden te hebben die nader onderzoeken afnemen.

De CBR-examinator werd meteen na zijn aanhouding op non-actief gesteld. Omdat de rijschoolhouders niet in dienst zijn van het CBR, kunnen zij daarentegen in afwachting van het onderzoek hun beroep nog wel gewoon uitoefenen. Pas tijdens de daadwerkelijke zitting kan een beroepsverbod worden bepleit.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR schorst vijf verdachte rijscholen om examinator-fraude | RijschoolPro
rijles, lesauto, rijschool

CBR schorst vijf verdachte rijscholen om examinator-fraude

Het CBR heeft de toegang van vijf rijscholen tot het CBR-examenreserveringssysteem voorlopig geblokkeerd. Dit in verband met hun mogelijke betrokkenheid bij fraude met rijexamens. De rijschoolhouders werden recent aangehouden, omdat ze ervan worden verdacht een examinator uit Purmerend herhaaldelijk te hebben betaald om hun kandidaten te laten slagen voor het praktijk-examen. Om welke rijscholen het precies gaat, dat heeft het CBR niet bekendgemaakt. 

“Wij hechten veel belang aan integere examinering en vinden hierbij iedere vorm van fraude of onregelmatigheden onacceptabel. Daarom schorten wij onze verplichtingen tegenover de vijf betreffende rijscholen op”, zo bevestigt CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein.

De opschorting houdt in dat de toegang van de rijscholen tot het reserveringssysteem van het CBR tot nader orde wordt geblokkeerd. “De al gereserveerde praktijkexamens van de betreffende rijscholen gaan gewoon door. We willen de kandidaten namelijk niet de dupe laten worden”, aldus het CBR. Als in de strafzaak de verdenkingen worden bevestigd, zal het CBR de inschrijfovereenkomst met de vijf rijscholen beëindigen, zo laat Dingeldein weten.

Examinator

De politie hield begin oktober een 62-jarige CBR-examinator uit Purmerend aan op verdenking van grootschalige fraude met rijexamens. Hij zou in ruil voor geld kandidaten voor het praktijkexamen hebben laten slagen, zo meldde de politie. “Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald”, zo werd gesteld.

Enkele dagen later werden twee Helderse rijschoolhouders opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de fraude. De rijschoolhouders van 46 en 70 jaar zouden de Purmerendse examinator betaald hebben voor een positief praktijk-examenresultaat van hun leerlingen. Naast de examinator en de rijschoolhouders uit Den Helder, hield de politie recent ook drie rijschoolhouders van 45, 47 en 66 jaar en een 29-jarige rijinstructeur uit de omgeving Amsterdam aan.

Rijschoolhouder

Op welke manier de fraude precies gepleegd werd, is vooralsnog onduidelijk. Zo stellen bronnen dat het onder andere ging om fraude bij leerlingen die als probleemgevallen werden gezien of bijna geen Nederlands spraken. Als ze elders al een paar keer waren gezakt, kwamen ze uit bij nader onderzoeken rijvaardigheid. Omdat de groep examinatoren voor de nader onderzoeken in een bepaalde regio beperkt is, was de kans groot dat ze bij de inmiddels opgepakte examinator terecht kwamen. Het CBR stelt tien examinatoren in de regio Noord-Holland aan zich verbonden te hebben die nader onderzoeken afnemen.

De CBR-examinator werd meteen na zijn aanhouding op non-actief gesteld. Omdat de rijschoolhouders niet in dienst zijn van het CBR, kunnen zij daarentegen in afwachting van het onderzoek hun beroep nog wel gewoon uitoefenen. Pas tijdens de daadwerkelijke zitting kan een beroepsverbod worden bepleit.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.