Theorie-kandidaat Barendrecht betrapt op identiteitsfraude

Een theorie-kandidaat heeft vorige week bij het CBR-examencentrum in Barendrecht geprobeerd identiteitsfraude te plegen, maar liep tegen de lamp. Tijdens de ID-controle werd door een medewerker van het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen geconstateerd dat de examenkandidaat met een gemanipuleerd paspoort de boel probeerde op te lichten. “De kandidate bood aan een ander identiteitsbewijs uit de auto te halen, maar is vervolgens niet meer teruggekomen”, zo meldt het CBR. 

Het CBR schakelde politie in wegens poging tot identiteitsfraude. Die heeft het paspoort van de kandidate meegenomen, zo wordt aangegeven.

Fraude

Het CBR zet al enige tijd in op fraudebestrijding vóór en tijdens theorie-examens. Naast de sweepers om fraude met openstaande telefoonverbindingen op te sporen, zal ook het nieuwe theorie-afnamesysteem de mogelijkheid tot het plegen ervan terugdringen. Kandidaat in één theorie-lokaal maken immers allemaal een ander examen. Daarbij zijn de tafels van elkaar gescheiden door middel van tussenschotten.

Om specifiek identiteitsfraude tegen te gaan, worden CBR-medewerkers op het gebied van documentenherkenning en het opsporen van look-a-likes getraind. Dit gebeurt door middel van een training die bijvoorbeeld de marechaussee ook krijgt.

Politie

Bij het vermoeden van fraude doet het CBR altijd aangifte bij de politie. In de meeste gevallen komt de politie direct naar het examencentrum toe om de kandidaat te verhoren of mee te nemen naar het bureau.

Fraude bij CBR-examens heeft in het verleden meerdere keren geleid tot geldboetes tot 500 euro en veroordelingen tot taakstraffen voor fraudeurs. De fraudeur mag vervolgens drie maanden lang geen examen doen en moet voor het eerstvolgende theorie-examen op uitnodiging van het CBR een persoonlijk gesprek aangaan. Ook in de vernieuwde theoriezalen zullen de huidige detectiemethoden worden toegepast, zo liet het CBR eerder al weten. De gedragscode en sancties blijven dan ook ongewijzigd.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Theorie-kandidaat Barendrecht betrapt op identiteitsfraude”

André Meupelenberg|02.12.14|09:58

Pasfoto inscannen en toonbaar maken bovenin het scherm die gelinkt is aan het sofinummer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Theorie-kandidaat Barendrecht betrapt op identiteitsfraude | RijschoolPro

Theorie-kandidaat Barendrecht betrapt op identiteitsfraude

Een theorie-kandidaat heeft vorige week bij het CBR-examencentrum in Barendrecht geprobeerd identiteitsfraude te plegen, maar liep tegen de lamp. Tijdens de ID-controle werd door een medewerker van het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen geconstateerd dat de examenkandidaat met een gemanipuleerd paspoort de boel probeerde op te lichten. “De kandidate bood aan een ander identiteitsbewijs uit de auto te halen, maar is vervolgens niet meer teruggekomen”, zo meldt het CBR. 

Het CBR schakelde politie in wegens poging tot identiteitsfraude. Die heeft het paspoort van de kandidate meegenomen, zo wordt aangegeven.

Fraude

Het CBR zet al enige tijd in op fraudebestrijding vóór en tijdens theorie-examens. Naast de sweepers om fraude met openstaande telefoonverbindingen op te sporen, zal ook het nieuwe theorie-afnamesysteem de mogelijkheid tot het plegen ervan terugdringen. Kandidaat in één theorie-lokaal maken immers allemaal een ander examen. Daarbij zijn de tafels van elkaar gescheiden door middel van tussenschotten.

Om specifiek identiteitsfraude tegen te gaan, worden CBR-medewerkers op het gebied van documentenherkenning en het opsporen van look-a-likes getraind. Dit gebeurt door middel van een training die bijvoorbeeld de marechaussee ook krijgt.

Politie

Bij het vermoeden van fraude doet het CBR altijd aangifte bij de politie. In de meeste gevallen komt de politie direct naar het examencentrum toe om de kandidaat te verhoren of mee te nemen naar het bureau.

Fraude bij CBR-examens heeft in het verleden meerdere keren geleid tot geldboetes tot 500 euro en veroordelingen tot taakstraffen voor fraudeurs. De fraudeur mag vervolgens drie maanden lang geen examen doen en moet voor het eerstvolgende theorie-examen op uitnodiging van het CBR een persoonlijk gesprek aangaan. Ook in de vernieuwde theoriezalen zullen de huidige detectiemethoden worden toegepast, zo liet het CBR eerder al weten. De gedragscode en sancties blijven dan ook ongewijzigd.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Theorie-kandidaat Barendrecht betrapt op identiteitsfraude”

André Meupelenberg|02.12.14|09:58

Pasfoto inscannen en toonbaar maken bovenin het scherm die gelinkt is aan het sofinummer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.