OM eist rijontzegging rijschoolhouder na dodelijk ongeval

Tegen de rijschoolhouder die in februari van dit jaar in Beneden-Leeuwen in zijn lesauto een dodelijk ongeval veroorzaakte, is in de rechtbank van Arnhem een rijontzegging van 18 maanden geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tijdens de zitting die vrijdag plaatsvond verzocht de officier van justitie daarnaast de ondernemer een werkstraf van 240 uur op te leggen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Bij het ongeval kwam een 16-jarige scooterrijdster om het leven. Haar bijrijdster hield aan het ongeval een blijvende hersenbeschadiging over.

Eind februari kwam de rijschoolhouder tijdens een privé-rit in het Gelderse dorp op de linker weghelft terecht en raakte daarbij de scooter. De rijschoolhouder is als rijinstructeur actief, maar verzorgde op het moment van het ongeval geen rijles, zo bevestigt een woordvoerder van de rechtbank desgevraagd.

Rechtbank

Tijdens de zitting op 5 december liet de rijschoolhouder weten niet te kunnen verklaren waarom hij op de verkeerde kant van de weg terechtkwam. Uit onderzoek bleek dat de man niet onder invloed was, te hard reed of afgeleid was door bijvoorbeeld zijn telefoon.

De officier van justitie stelde dat er desondanks sprake is van ‘aanmerkelijke schuld’ en pleitte dan ook voor een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van 18 maanden. Zes daarvan zouden voorwaardelijk moeten gelden met een proeftijd van drie jaar, zo wordt in de strafeis vermeld.

Verkeersstrafrecht

In het verkeersstrafrecht worden diverse gradaties van schuld gehanteerd. ‘Aanmerkelijke schuld’ is de laagste gradatie. De Hoge Raad deed in 2012 de uitspraak dat het feit dat een verkeersdeelnemer op de verkeerde weghelft rijdt, de gradatie ‘aanmerkelijke schuld’ oplevert. “Bij de strafeis is aangesloten op richtlijnen die het Openbaar Ministerie in vergelijkbare zaken hanteert”, zo meldt het OM.

Tijdens de zitting werd door de officier van justitie overigens benadrukt dat, ook met de strafeis die is uitgesproken, het leed van de nabestaanden en de bijrijdster die het ongeval overleefde, niet kan worden teruggedraaid. “Zij blijven achter met enorm veel verdriet en ongeloof”, zo werd gesteld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OM eist rijontzegging rijschoolhouder na dodelijk ongeval | RijschoolPro

OM eist rijontzegging rijschoolhouder na dodelijk ongeval

Tegen de rijschoolhouder die in februari van dit jaar in Beneden-Leeuwen in zijn lesauto een dodelijk ongeval veroorzaakte, is in de rechtbank van Arnhem een rijontzegging van 18 maanden geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tijdens de zitting die vrijdag plaatsvond verzocht de officier van justitie daarnaast de ondernemer een werkstraf van 240 uur op te leggen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Bij het ongeval kwam een 16-jarige scooterrijdster om het leven. Haar bijrijdster hield aan het ongeval een blijvende hersenbeschadiging over.

Eind februari kwam de rijschoolhouder tijdens een privé-rit in het Gelderse dorp op de linker weghelft terecht en raakte daarbij de scooter. De rijschoolhouder is als rijinstructeur actief, maar verzorgde op het moment van het ongeval geen rijles, zo bevestigt een woordvoerder van de rechtbank desgevraagd.

Rechtbank

Tijdens de zitting op 5 december liet de rijschoolhouder weten niet te kunnen verklaren waarom hij op de verkeerde kant van de weg terechtkwam. Uit onderzoek bleek dat de man niet onder invloed was, te hard reed of afgeleid was door bijvoorbeeld zijn telefoon.

De officier van justitie stelde dat er desondanks sprake is van ‘aanmerkelijke schuld’ en pleitte dan ook voor een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van 18 maanden. Zes daarvan zouden voorwaardelijk moeten gelden met een proeftijd van drie jaar, zo wordt in de strafeis vermeld.

Verkeersstrafrecht

In het verkeersstrafrecht worden diverse gradaties van schuld gehanteerd. ‘Aanmerkelijke schuld’ is de laagste gradatie. De Hoge Raad deed in 2012 de uitspraak dat het feit dat een verkeersdeelnemer op de verkeerde weghelft rijdt, de gradatie ‘aanmerkelijke schuld’ oplevert. “Bij de strafeis is aangesloten op richtlijnen die het Openbaar Ministerie in vergelijkbare zaken hanteert”, zo meldt het OM.

Tijdens de zitting werd door de officier van justitie overigens benadrukt dat, ook met de strafeis die is uitgesproken, het leed van de nabestaanden en de bijrijdster die het ongeval overleefde, niet kan worden teruggedraaid. “Zij blijven achter met enorm veel verdriet en ongeloof”, zo werd gesteld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.