CBR ‘voorzichtig positief’ over hervatten theorie-examens

Na een ICT-storing van drie dagen kunnen kandidaten voor het theorie-examen nieuwe stijl sinds donderdagochtend weer bij het CBR terecht. Het aantal afgezegde examens blijft daarmee vooralsnog op maar liefst 4.800 staan. “We denken dat we de oorzaak gevonden hebben en moeten nu langere tijd op grote schaal draaien om uitspraken voor de langere termijn te kunnen doen”, zo laat CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein weten. Zekerheid is er dus nog niet. “We blijven kandidaten adviseren om voor vertrek naar het examencentrum op onze website te kijken. Maar we hebben er vertrouwen in. Anders zouden we vandaag niet weer beginnen met de afname van de examens.”

Drie dagen lang konden duizenden kandidaten voor het theorie-examen nieuwe stijl niet bij het CBR terecht voor het maken van hun geplande toets. Bij de voorbereidingen voor de 24-uurs openstelling van Mijn CBR traden ICT-problemen op, waardoor examens op touchscreen moesten worden afgelast. Bijna 5.000 kandidaten kregen voor vertrek naar hun examenlocatie van het CBR bericht dat hun theorie-examen geen doorgang kon vinden of gingen al aangekomen op locatie onverrichter zaken weer naar huis.

Examen

Nadat experts een mogelijke oplossing vonden voor het probleem, werden woensdagmiddag in Rijswijk en Arnhem weer op kleine schaal examens afgenomen. “Over de oplossing kan ik niets zeggen, maar het is op de testlocaties goed gegaan. We hebben er op basis van die ervaringen genoeg vertrouwen in om de theorie-examens nieuwe stijl te hervatten”, aldus Dingeldein. “We zijn dan ook voorzichtig positief.”

Na zo’n 5.000 afgezegde theorietoetsen zijn de geplande examens nieuwe stijl van donderdagochtend allemaal volgens schema van start gegaan, zo laat de woordvoerster weten. De 3.000 geplande klassikale theorie-examens zijn in de afgelopen dagen overigens wel gewoon doorgegaan en hebben geen hinder van de storing ondervonden, zo voegt Dingeldein toe.

CBR

“Voor de kandidaten die met de storing te maken hebben gehad, is de situatie onwijs vervelend”, zo stelt de CBR-woordvoerster. “We hebben er dan ook alles aan gedaan om te voorkomen dat ze voor niets naar het examencentrum zouden komen. Er wordt ook extra capaciteit ingezet op de oude locaties om te zorgen we dat de gedupeerde kandidaten binnen twee weken examen kunnen laten doen. En diegenen die binnenkort praktijkexamen doen, helpen we met een passende oplossing.”

Dat gedupeerde kandidaten de keuze hebben tussen met voorrang een nieuw examenmoment of het examengeld terugkrijgen, is volgens Bovag Rijscholen echter niet voldoende. “Het CBR zegt er alles aan te doen om het probleem op te lossen. Maar als je kandidaten óf met voorrang een nieuw examenmoment biedt óf het examengeld teruggeeft, dan blijven ze gedupeerd. Ze moeten opnieuw vrij nemen, reizen en een examen boeken. Een storing kan gebeuren, maar wees dan een grote vent als CBR zijnde en doe er dan écht alles aan om te helpen waar nodig”, zo laat woordvoerder Tom Huyskens namens de brancheorganisatie weten. “Nu zullen het vaak de rijschoolhouders zijn die scheve gezichten krijgen. Dit terwijl zij niets aan deze situatie kunnen doen.”

Directie

Bovag heeft in een brief aan de CBR-directie inmiddels een concrete oproep gedaan tot het met spoed opnieuw inplannen van de afgelaste examens én teruggave van het examengeld voor kandidaten. “Schadeloosstellen is wel het minste wat gedaan kan worden om te compenseren.”

Nathalie Dingeldein stelt als reactie op de brief de getroffen kandidaten wel tegemoet te kunnen komen wat betref de reiskosten. “Maar totaal schadeloos stellen, dat kunnen we helaas niet. We zijn een publieke dienst, dus om dat te bekostigen zouden de examenprijzen omhoog moeten gaan.”

Storing

Nu de theorie-examens nieuwe stijl weer volop gaan draaien, moet duidelijk worden of de oplossing voor het probleem van structurele aard is of dat het aantal afgelaste examens nog verder op zal lopen. Kandidaten hebben direct een nieuw examenmoment aangeboden gekregen en kunnen dat desgewenst zelf via Mijn CBR verplaatsen.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “CBR ‘voorzichtig positief’ over hervatten theorie-examens”

Rij School|29.01.15|13:33

Totaal schadeloos stellen, dat kunnen we helaas niet. We zijn een publieke dienst, dus om dat te bekostigen zouden de examenprijzen omhoog moeten gaan! Een falend systeem door belasten aan de consument? Het theorie-examen is per 01-01-2015 met € 3,00 per examen gestegen dat is 12%!!
Voor een order van rond de 9 miljoen, mag je toch aannemen dat het CBR in het contract met de makers een clausule heeft opgenomen waarin de schade veroorzaakt door technisch falen aan hun zal worden doorberekend!

Ton de Haan|30.01.15|13:30

Kandidaten kunnen nog steeds hun datum niet wijzigen van een uitgesteld examen. Als ze dan bellen met de klantenservice krijgen ze te horen;
Probeer het na 4-en nog maar een keer.
Zeer slechte service CBR !!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR ‘voorzichtig positief’ over hervatten theorie-examens | RijschoolPro

CBR ‘voorzichtig positief’ over hervatten theorie-examens

Na een ICT-storing van drie dagen kunnen kandidaten voor het theorie-examen nieuwe stijl sinds donderdagochtend weer bij het CBR terecht. Het aantal afgezegde examens blijft daarmee vooralsnog op maar liefst 4.800 staan. “We denken dat we de oorzaak gevonden hebben en moeten nu langere tijd op grote schaal draaien om uitspraken voor de langere termijn te kunnen doen”, zo laat CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein weten. Zekerheid is er dus nog niet. “We blijven kandidaten adviseren om voor vertrek naar het examencentrum op onze website te kijken. Maar we hebben er vertrouwen in. Anders zouden we vandaag niet weer beginnen met de afname van de examens.”

Drie dagen lang konden duizenden kandidaten voor het theorie-examen nieuwe stijl niet bij het CBR terecht voor het maken van hun geplande toets. Bij de voorbereidingen voor de 24-uurs openstelling van Mijn CBR traden ICT-problemen op, waardoor examens op touchscreen moesten worden afgelast. Bijna 5.000 kandidaten kregen voor vertrek naar hun examenlocatie van het CBR bericht dat hun theorie-examen geen doorgang kon vinden of gingen al aangekomen op locatie onverrichter zaken weer naar huis.

Examen

Nadat experts een mogelijke oplossing vonden voor het probleem, werden woensdagmiddag in Rijswijk en Arnhem weer op kleine schaal examens afgenomen. “Over de oplossing kan ik niets zeggen, maar het is op de testlocaties goed gegaan. We hebben er op basis van die ervaringen genoeg vertrouwen in om de theorie-examens nieuwe stijl te hervatten”, aldus Dingeldein. “We zijn dan ook voorzichtig positief.”

Na zo’n 5.000 afgezegde theorietoetsen zijn de geplande examens nieuwe stijl van donderdagochtend allemaal volgens schema van start gegaan, zo laat de woordvoerster weten. De 3.000 geplande klassikale theorie-examens zijn in de afgelopen dagen overigens wel gewoon doorgegaan en hebben geen hinder van de storing ondervonden, zo voegt Dingeldein toe.

CBR

“Voor de kandidaten die met de storing te maken hebben gehad, is de situatie onwijs vervelend”, zo stelt de CBR-woordvoerster. “We hebben er dan ook alles aan gedaan om te voorkomen dat ze voor niets naar het examencentrum zouden komen. Er wordt ook extra capaciteit ingezet op de oude locaties om te zorgen we dat de gedupeerde kandidaten binnen twee weken examen kunnen laten doen. En diegenen die binnenkort praktijkexamen doen, helpen we met een passende oplossing.”

Dat gedupeerde kandidaten de keuze hebben tussen met voorrang een nieuw examenmoment of het examengeld terugkrijgen, is volgens Bovag Rijscholen echter niet voldoende. “Het CBR zegt er alles aan te doen om het probleem op te lossen. Maar als je kandidaten óf met voorrang een nieuw examenmoment biedt óf het examengeld teruggeeft, dan blijven ze gedupeerd. Ze moeten opnieuw vrij nemen, reizen en een examen boeken. Een storing kan gebeuren, maar wees dan een grote vent als CBR zijnde en doe er dan écht alles aan om te helpen waar nodig”, zo laat woordvoerder Tom Huyskens namens de brancheorganisatie weten. “Nu zullen het vaak de rijschoolhouders zijn die scheve gezichten krijgen. Dit terwijl zij niets aan deze situatie kunnen doen.”

Directie

Bovag heeft in een brief aan de CBR-directie inmiddels een concrete oproep gedaan tot het met spoed opnieuw inplannen van de afgelaste examens én teruggave van het examengeld voor kandidaten. “Schadeloosstellen is wel het minste wat gedaan kan worden om te compenseren.”

Nathalie Dingeldein stelt als reactie op de brief de getroffen kandidaten wel tegemoet te kunnen komen wat betref de reiskosten. “Maar totaal schadeloos stellen, dat kunnen we helaas niet. We zijn een publieke dienst, dus om dat te bekostigen zouden de examenprijzen omhoog moeten gaan.”

Storing

Nu de theorie-examens nieuwe stijl weer volop gaan draaien, moet duidelijk worden of de oplossing voor het probleem van structurele aard is of dat het aantal afgelaste examens nog verder op zal lopen. Kandidaten hebben direct een nieuw examenmoment aangeboden gekregen en kunnen dat desgewenst zelf via Mijn CBR verplaatsen.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “CBR ‘voorzichtig positief’ over hervatten theorie-examens”

Rij School|29.01.15|13:33

Totaal schadeloos stellen, dat kunnen we helaas niet. We zijn een publieke dienst, dus om dat te bekostigen zouden de examenprijzen omhoog moeten gaan! Een falend systeem door belasten aan de consument? Het theorie-examen is per 01-01-2015 met € 3,00 per examen gestegen dat is 12%!!
Voor een order van rond de 9 miljoen, mag je toch aannemen dat het CBR in het contract met de makers een clausule heeft opgenomen waarin de schade veroorzaakt door technisch falen aan hun zal worden doorberekend!

Ton de Haan|30.01.15|13:30

Kandidaten kunnen nog steeds hun datum niet wijzigen van een uitgesteld examen. Als ze dan bellen met de klantenservice krijgen ze te horen;
Probeer het na 4-en nog maar een keer.
Zeer slechte service CBR !!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.