CBR-directeur biedt excuses aan voor hinder door ICT-storing

René Verstraeten, financieel directeur van het CBR, heeft per brief zijn excuses gemaakt aan rijschoolhouders die last hebben van de ICT-werkzaamheden bij het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen. “Dat is uiteraard nooit onze bedoeling geweest. Wij bieden u onze oprechte excuses aan voor het feit dat dit meer tijd vergt dan oorspronkelijk verwacht en dat u daar hinder in uw werkzaamheden van ondervindt”, zo laat hij weten.

Het CBR kampt al enige tijd met storingen. Zo konden kandidaten van het theorie-examen nieuwe stijl vorige week drie dagen lang geen examen maken. In totaal werden als gevolg van de ICT-problemen 4.800 examens afgelast. Top Internet heeft zo nu en dan nog steeds met problemen te kampen, zo onderkent de directeur. En ook de reserverigsmodule binnen Mijn CBR sluit deze maand dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur om werkzaamheden binnen de applicatie uit te kunnen blijven voeren, zo wordt aangegeven.

Storing

Ook Susi Zijderveld, algemeen directrice van het CBR, gaf donderdag te kennen het ‘afschuwelijk’ te vinden wat vorige week gebeurde als gevolg van de ICT-werkzaamheden. “Je kunt je voorstellen dat als je je voorbereid hebt op een examen en dan te horen krijgt dat het niet doorgaat, dat heel vervelend is. Maar ik kan verzekeren dat we er 24 uur per dag aan hebben gewerkt om het probleem op te lossen”, zo liet ze op BNR Nieuwsradio weten.

“We zijn erachter gekomen dat er een fout in de software zat. De software is sinds september eindeloos getest, maar met de grotere volumes die gedraaid werden en de softwarerelease is een probleem ontstaan. Gelukkig is het lek boven, hebben we een oplossing en draaien we nu weer normaal. Maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat het in de toekomst niet meer voor kan komen”, zo stelt ze.

ICT

De directrice zegt blij te zijn dat het probleem nu opgelost is en dat er weer examens gedraaid kunnen worden. “Maar je realiseert je wel dat je super kwetsbaar bent als alles digitaal gaat. Ik wil niets bagatelliseren of laconiek klinken, want het is natuurlijk vreselijk wat er is gebeurd. Maar ik denk dat we realistisch moeten zijn. Want we moeten ons realiseren dat het zo kan zijn dat bij grote ICT-verandertrajecten storingen kunnen optreden.”

Vanwege de storing van vorige week heeft het CBR extra capaciteit ingezet om gedupeerde theorie-kandidaten snel een nieuw examen aan te kunnen bieden. Er zijn ruim 7.000 examens ingezet om de 4.800 uitgestelde examens op te vangen, zo blijkt uit de brief van Verstraeten. Tijdens deze inhaaloperatie is er tijdelijk op de langere termijn minder capaciteit vrijgegeven, zo voegt hij toe. Woensdag is er ‘fors extra capaciteit’ ingezet. En ook donderdag is er naar zijn zeggen extra ingezet zodat opleiders op zowel de korte als lange termijn kunnen reserveren.

Capaciteit

Rondom examencentra in verbouwing biedt het CBR daarnaast in de omliggende centra zo veel mogelijk extra capaciteit, stelt de financieel directeur van het bureau. “Desondanks is het incidenteel voorgekomen dat er tijdelijk in een gebied minder capaciteit beschikbaar was.”

Bij verbouwde of nieuwe examenlocaties kan het CBR overigens pas capaciteit op korte termijn vrijgeven als de definitieve systeemtests van het theoriesysteem op locatie zijn gedaan. “Vandaar dat u op een later moment deze capaciteit ziet in Top Internet. In de mail die u van tevoren van ons ontvangt, staat wanneer wij verwachten van start te gaan. Daar kunt u in uw planning rekening mee houden.” Voor de langere termijn staat er eerder al capaciteit in, zo voegt hij toe.

Rijschoolhouder

Naast het probleem met de theorie-examens nieuwe stijl, is de afgelopen tijd op willekeurige momenten ook vertraging opgetreden in de werking van Top Internet, zo onderkent René Verstraeten. “Om de wijzigingen binnen het ICT-landschap van het CBR te realiseren, worden de rekencentra van het CBR anders ingericht en zijn de servers vervangen door nieuwe hardware. Dit is een complexe operatie die ondanks een intensieve en gedegen voorbereiding helaas geleid heeft tot een mindere performance van de applicaties.”

Het probleem met de vertraging in Top Internet is tijdelijk van aard, zo laat Verstraeten daarbij weten. “En het CBR is samen met de betrokken leveranciers met de hoogste prioriteit bezig om oplossingen door te voeren om het naar het gewenste niveau te herstellen. Om te zorgen dat de dienstverlening ook in de toekomst op het niveau is zoals u van ons mag verwachten, wordt er door het CBR niet naar pleisters gezocht maar naar het doorvoeren van structurele oplossingen die de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van ons ICT-landschap borgen.”

Excuses

“Wij bieden u onze oprechte excuses aan voor het feit dat dit meer tijd vergt dan oorspronkelijk verwacht en dat u daar hinder in uw werkzaamheden van ondervindt. Dat is uiteraard nooit onze bedoeling geweest”, zo stelt Verstraeten. “Zolang de performance van Top Internet nog niet volledig op orde is, zal het CBR de situatie nauwlettend blijven volgen en waar mogelijk actie ondernemen om de dienstverlening beschikbaar te houden.”

De financieel directeur vraagt rijschoolhouders dan ook contact op te nemen met de klantenservice van het CBR zodra geconstateerd wordt dat Top Internet niet bereikbaar is.

Systeem

Daarnaast sluit het CBR de reserverigsmodule binnen Mijn CBR dagelijk tussen 10.00 en 16.00 uur om werkzaamheden binnen de applicatie uit te kunnen blijven voeren. Gedurende de maand februari zal het CBR stapsgewijs verbeteringen doorvoeren om de performance en dienstverlening te herstellen, aldus Verstraeten. “Hierdoor zal de reserveringsmodule binnen Mijn CBR tot die tijd op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur gesloten blijven.”

Ook is er een tijdelijk limiet gesteld aan het maximaal aantal gelijktijdige gebruikers van Mijn CBR, zo laat hij weten. Dit tevens gedurende februari. Hierdoor kunnen gebruikers de melding ontvangen dat ze het op een later moment nog een keer moeten proberen. “Deze beperking zal in februari stapsgewijs worden opgeheven.”

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.