SP, Tweede Kamerlid, Farshad Bashir.

SP wil af van sanctie WRM-praktijkbijscholing rijinstructeurs

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat de praktijkbegeleiding voor rijschoolhouders op de schop gaat. De huidige praktijkbegeleiding draagt niet bij aan kwaliteitsverbetering van de rijschoolbranche. Bashir stelt een praktijkgerichte bijscholing voor waarbij de instructeurs kennis met elkaar delen. Het volgen van de bijscholing moet verplicht blijven zonder hier een verplicht examen aan te koppelen.

Bashir: “Nu is de bijscholing het opvoeren van een toneelstukje waarbij een rij-instructeur zijn bevoegdheid alleen maar kwijt kan raken. Het toneelstukje zegt verder weinig over de prestaties van de instructeur in de praktijk.”

Bevoegdheid

Nu is het nog zo dat rijinstructeurs die meerdere malen zakken voor de WRM-praktijkbijscholing hun bevoegdheid kwijtraken. Zij moeten het herintrederstraject volgen om opnieuw hun rijles-bevoegdheid te krijgen. Daardoor kunnen ze vaak enkele maanden geen lesgeven, waardoor ze geen inkomsten hebben.

Bashir is ook van mening dat er meer eisen gesteld moeten voordat iemand een rijschool kan beginnen. “Nu kan iemand die net zijn rijbewijs heeft op zijn 18de al lesgeven. Dat is absurd, dan heb je nog geen enkele ervaring. Daarnaast is er bij veel rijscholen geen kennis over ondernemen waardoor ze dusdanig goedkoop lessen aanbieden dat ze ook snel weer failliet zijn. Dat zorgt voor onverwacht hoge kosten voor leerlingen.”

Tweede Kamer

Donderdag vergadert de Kamer over rijvaardigheid en Wet rijonderricht motorrijtuigen (WRM). Bashir zal zijn voorstellen dan inbrengen. “Rijschoolhouders verdienen de aandacht van de politiek. Het kabinet moet werk maken van de problemen waar ze mee te kampen hebben.”

Auteur: Bart Pals

22 reacties op “SP wil af van sanctie WRM-praktijkbijscholing rijinstructeurs”

Hennie Budding|13.02.15|12:35

Maakt het cbr niet uit als een examinator maar aan zijn percentage komt.
hoe vaak zijn wij mee gereden, dat je ziet dat een examinator loop te zoeken naar een klein foutje en daar na gelijk terug gaan.
gr Hennie Budding

Hennie Budding|13.02.15|12:36

Sp Kamerlid, helemaal mee eens.

Sjaak Zwiers|13.02.15|13:24

He He Eindelijk iemand die deze problematiek echt aan wilt gaan pakken.

Bert de Weerd|13.02.15|14:09

@Redactie, Is de vergadering a.s. donderdag?

John Posthumus|13.02.15|15:14

@Bert, De vergadering is gisteren geweest. Verslag is te vinden op de overheid site.

Jan Nonnekes|14.02.15|10:16

kan de heer Bashir dan ook zijn licht eens laten schijnen over het fijt dat er in 2015 nog een volledige beroepsgroep is zonder CAO wat ook inhoudt dat deze groep b.v.b. ook geen pensioen regeling kent.
Afschaffen van de sanctie is uiteraard voor alle betrokkenen een goede zaak.
Examen doen met het zicht op het zwaard van Damocles is voor niemand fijn.

Ik zie een goede vervanger voor onze huidige minister.

Rij School|14.02.15|16:27

Waarom moet ik bij het lezen van dit artikel denken aan de provinciale staten verkiezingen op 18 maart?
Ik hoop van harte dat de heer Farshad Bashir het een en ander voor elkaar krijgt, maar iets zegt mij dat de huidige minister van I&M mevrouw Schultz van Haegen niet bereid, laat staan open staat voor veranderingen! Zolang de BOVAG deze VVD minister kan blijven overtuigen van hun gelijk zal er helemaal niets veranderen voor de rijscholen in Nederland! Denk daar eens aan als je gaat stemmen!

Diredj Baldew|14.02.15|20:55

op debatgemist.tweedekamer.nl is niets terug te vinden over een WRM debat van 12.02.2015.Ook in de planning van komende week niet. De heer Bashirper twitter verzocht naar datum/tijd of eventueel verslag van dit debat, maar een reactie?? ho maar…

Bert de Weerd|15.02.15|14:20

Geduld??

Youran van Ark|18.02.15|09:04

De zoveelste die komt vertellen hoe het moet.
Ik doe toch waar ik zin in heb.
Met toneelstuk of zonder. Wat de bovag ook źegt.
Schijt aan hebben en gewoon lesgeven op jouw manier.
F☆ck de regering en het hele systeem.

rijschool twice|18.02.15|17:04

Bovenstaande reactie getuigen van de diversiteit in rijinstructeurs. Sommige zijn positief met de invulling van hun vak bezig en zien de noodzaak in van iets anders of beters. Sommige zetten zich tegen alles af en zijn bezig met hun eigen haantjes gedrag. Jammer dat positieve invloeden vergeten worden en zulke negatieve reacties in de beeldvorming over instructeurs de boventoon blijven voeren. De huidige sanctie filtert dit soort figuren niet omdat ze het toneelstukje gewoon kunnen opvoeren.

Zo lang doelstellingen gehaald worden, moet er gewoon niet gezeurd of gezogen worden door CBR of IBKI.
Er zijn ook realistische examinatoren die het wel snappen.
Zo lang er examinatoren zich eerlijk en praktisch opstellen en ook out of the box durven te denken moeten wij deze dames en heren niet in de wielen rijden. Er blijven altijd mensen waar je niet door heen kan komen.

Annette Lingers|19.02.15|13:32

misschien kan Farshad Bashir ook meteen de onbevoegde instructeurs aan pakken of er voor zorgen dat men tijdig de pas inlevert als men niet meer bevoegd is of wil zijn

Geert Ridderbos|19.02.15|14:10

Laat de rijscholen die langere tijd 10% of lager scoren dan het kringgemiddelde over b.v 2jaar een praktijdtoets ondergaan en reduceer hun aantal examenaanvragen met 10 %. Dan ben je van die rijscholen af die ze maar laat aanvragen onder het motto =dan lopen ze tenminste niet weg = Want je bent een goede rijschool als je maar mag afrijden. De praktijdtoets nu is inderdaad een toneelspel en ik ben er mee gestopt mede om het feit, stel ze kunnen nog wat van mij leren. Geert

Youran van Ark|19.02.15|20:06

Figuren doe je met een zaag.
twice keer gezakt zeker.

Lenie van Driel|20.02.15|11:15

Dhr. Bashir , helemaal mee eens! Het is een toneelstukje. En dat op je 62ste. Helene

rijschool twice|20.02.15|20:44

Ik ken de uitdrukking figuurzagen. Figuren zagen zichzelf tot directeuren van een eenmanszaak. Wat is een directeur van een eenmanszaak? Mag hopen dat een “directeur” voor het welzijn van zijn leerlingen staat en niet uit angst een ander topic hier “sjoemelen met slagingspercentages” andere mensen gaat afbranden die het beste met,ook zijn branche, voorhebben.

Ewout Wijnveldt|21.02.15|12:11

Ze kunnen beter een periodiek theorie-examen voor rijbewijshouders instellen. (1x per 10 jaar of zo) Het is erbarmelijk hoe slecht het met de theoriekennis is gesteld bij weggebruikers.

Nicole Buijze|22.02.15|23:54

@rijschool Ik snap waar u heen wilt. Een SP zal mogelijk misschien meer open staan voor de roep van de instructeur, nu ingezet door dhr. Bashir, terwijl bv. de VVD meer op marktwerking inzet. Beide zullen echter niks kunnen betekenen als er geen hervormingen plaats vinden binnen de rijinstructie. Alles wat er nu binnen en ten gevolge van een verouderde rijinstructie plaats vind, kan nooit veranderen, het zit namelijk aan het plafond.

Nicole Buijze|22.02.15|23:55

Hervormingen kunnen alleen plaats vinden als er innovaties doorgevoerd worden en die zijn cruciaal om aan het belang van de consument te kunnen voldoen. Pas als instructeurs en andere belanghebbende de noodzaak inzien van hervormingen kunnen innovaties doorgevoerd worden. Tot dan zal iedereen het moeten doen met het huidige systeem met al zijn beperkingen en negatieve invloeden. Wel of geen verkiezingen maakt daarbij geen verschil.

Jan En Carmen Tomas|23.02.15|23:36

Praatjes vullen geen gaatjes.
Als rijschoolhouder sta je altijd alleen niemand durft wat te ondernemen.
Daarom kan zo’n minister doen en laten wat ze wil en ons haar dictatuur opleggen. waarom kunnen wij het niet een keer eens zijn met elkaar en actie ondernemen en zo’n tuthola laten zien dat we geen makke schapen zijn die ze zomaar naar de slachtbank kan voeren. stelletje watjes.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

SP wil af van sanctie WRM-praktijkbijscholing rijinstructeurs | RijschoolPro
SP, Tweede Kamerlid, Farshad Bashir.

SP wil af van sanctie WRM-praktijkbijscholing rijinstructeurs

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat de praktijkbegeleiding voor rijschoolhouders op de schop gaat. De huidige praktijkbegeleiding draagt niet bij aan kwaliteitsverbetering van de rijschoolbranche. Bashir stelt een praktijkgerichte bijscholing voor waarbij de instructeurs kennis met elkaar delen. Het volgen van de bijscholing moet verplicht blijven zonder hier een verplicht examen aan te koppelen.

Bashir: “Nu is de bijscholing het opvoeren van een toneelstukje waarbij een rij-instructeur zijn bevoegdheid alleen maar kwijt kan raken. Het toneelstukje zegt verder weinig over de prestaties van de instructeur in de praktijk.”

Bevoegdheid

Nu is het nog zo dat rijinstructeurs die meerdere malen zakken voor de WRM-praktijkbijscholing hun bevoegdheid kwijtraken. Zij moeten het herintrederstraject volgen om opnieuw hun rijles-bevoegdheid te krijgen. Daardoor kunnen ze vaak enkele maanden geen lesgeven, waardoor ze geen inkomsten hebben.

Bashir is ook van mening dat er meer eisen gesteld moeten voordat iemand een rijschool kan beginnen. “Nu kan iemand die net zijn rijbewijs heeft op zijn 18de al lesgeven. Dat is absurd, dan heb je nog geen enkele ervaring. Daarnaast is er bij veel rijscholen geen kennis over ondernemen waardoor ze dusdanig goedkoop lessen aanbieden dat ze ook snel weer failliet zijn. Dat zorgt voor onverwacht hoge kosten voor leerlingen.”

Tweede Kamer

Donderdag vergadert de Kamer over rijvaardigheid en Wet rijonderricht motorrijtuigen (WRM). Bashir zal zijn voorstellen dan inbrengen. “Rijschoolhouders verdienen de aandacht van de politiek. Het kabinet moet werk maken van de problemen waar ze mee te kampen hebben.”

Auteur: Bart Pals

22 reacties op “SP wil af van sanctie WRM-praktijkbijscholing rijinstructeurs”

Hennie Budding|13.02.15|12:35

Maakt het cbr niet uit als een examinator maar aan zijn percentage komt.
hoe vaak zijn wij mee gereden, dat je ziet dat een examinator loop te zoeken naar een klein foutje en daar na gelijk terug gaan.
gr Hennie Budding

Hennie Budding|13.02.15|12:36

Sp Kamerlid, helemaal mee eens.

Sjaak Zwiers|13.02.15|13:24

He He Eindelijk iemand die deze problematiek echt aan wilt gaan pakken.

Bert de Weerd|13.02.15|14:09

@Redactie, Is de vergadering a.s. donderdag?

John Posthumus|13.02.15|15:14

@Bert, De vergadering is gisteren geweest. Verslag is te vinden op de overheid site.

Jan Nonnekes|14.02.15|10:16

kan de heer Bashir dan ook zijn licht eens laten schijnen over het fijt dat er in 2015 nog een volledige beroepsgroep is zonder CAO wat ook inhoudt dat deze groep b.v.b. ook geen pensioen regeling kent.
Afschaffen van de sanctie is uiteraard voor alle betrokkenen een goede zaak.
Examen doen met het zicht op het zwaard van Damocles is voor niemand fijn.

Ik zie een goede vervanger voor onze huidige minister.

Rij School|14.02.15|16:27

Waarom moet ik bij het lezen van dit artikel denken aan de provinciale staten verkiezingen op 18 maart?
Ik hoop van harte dat de heer Farshad Bashir het een en ander voor elkaar krijgt, maar iets zegt mij dat de huidige minister van I&M mevrouw Schultz van Haegen niet bereid, laat staan open staat voor veranderingen! Zolang de BOVAG deze VVD minister kan blijven overtuigen van hun gelijk zal er helemaal niets veranderen voor de rijscholen in Nederland! Denk daar eens aan als je gaat stemmen!

Diredj Baldew|14.02.15|20:55

op debatgemist.tweedekamer.nl is niets terug te vinden over een WRM debat van 12.02.2015.Ook in de planning van komende week niet. De heer Bashirper twitter verzocht naar datum/tijd of eventueel verslag van dit debat, maar een reactie?? ho maar…

Bert de Weerd|15.02.15|14:20

Geduld??

Youran van Ark|18.02.15|09:04

De zoveelste die komt vertellen hoe het moet.
Ik doe toch waar ik zin in heb.
Met toneelstuk of zonder. Wat de bovag ook źegt.
Schijt aan hebben en gewoon lesgeven op jouw manier.
F☆ck de regering en het hele systeem.

rijschool twice|18.02.15|17:04

Bovenstaande reactie getuigen van de diversiteit in rijinstructeurs. Sommige zijn positief met de invulling van hun vak bezig en zien de noodzaak in van iets anders of beters. Sommige zetten zich tegen alles af en zijn bezig met hun eigen haantjes gedrag. Jammer dat positieve invloeden vergeten worden en zulke negatieve reacties in de beeldvorming over instructeurs de boventoon blijven voeren. De huidige sanctie filtert dit soort figuren niet omdat ze het toneelstukje gewoon kunnen opvoeren.

Zo lang doelstellingen gehaald worden, moet er gewoon niet gezeurd of gezogen worden door CBR of IBKI.
Er zijn ook realistische examinatoren die het wel snappen.
Zo lang er examinatoren zich eerlijk en praktisch opstellen en ook out of the box durven te denken moeten wij deze dames en heren niet in de wielen rijden. Er blijven altijd mensen waar je niet door heen kan komen.

Annette Lingers|19.02.15|13:32

misschien kan Farshad Bashir ook meteen de onbevoegde instructeurs aan pakken of er voor zorgen dat men tijdig de pas inlevert als men niet meer bevoegd is of wil zijn

Geert Ridderbos|19.02.15|14:10

Laat de rijscholen die langere tijd 10% of lager scoren dan het kringgemiddelde over b.v 2jaar een praktijdtoets ondergaan en reduceer hun aantal examenaanvragen met 10 %. Dan ben je van die rijscholen af die ze maar laat aanvragen onder het motto =dan lopen ze tenminste niet weg = Want je bent een goede rijschool als je maar mag afrijden. De praktijdtoets nu is inderdaad een toneelspel en ik ben er mee gestopt mede om het feit, stel ze kunnen nog wat van mij leren. Geert

Youran van Ark|19.02.15|20:06

Figuren doe je met een zaag.
twice keer gezakt zeker.

Lenie van Driel|20.02.15|11:15

Dhr. Bashir , helemaal mee eens! Het is een toneelstukje. En dat op je 62ste. Helene

rijschool twice|20.02.15|20:44

Ik ken de uitdrukking figuurzagen. Figuren zagen zichzelf tot directeuren van een eenmanszaak. Wat is een directeur van een eenmanszaak? Mag hopen dat een “directeur” voor het welzijn van zijn leerlingen staat en niet uit angst een ander topic hier “sjoemelen met slagingspercentages” andere mensen gaat afbranden die het beste met,ook zijn branche, voorhebben.

Ewout Wijnveldt|21.02.15|12:11

Ze kunnen beter een periodiek theorie-examen voor rijbewijshouders instellen. (1x per 10 jaar of zo) Het is erbarmelijk hoe slecht het met de theoriekennis is gesteld bij weggebruikers.

Nicole Buijze|22.02.15|23:54

@rijschool Ik snap waar u heen wilt. Een SP zal mogelijk misschien meer open staan voor de roep van de instructeur, nu ingezet door dhr. Bashir, terwijl bv. de VVD meer op marktwerking inzet. Beide zullen echter niks kunnen betekenen als er geen hervormingen plaats vinden binnen de rijinstructie. Alles wat er nu binnen en ten gevolge van een verouderde rijinstructie plaats vind, kan nooit veranderen, het zit namelijk aan het plafond.

Nicole Buijze|22.02.15|23:55

Hervormingen kunnen alleen plaats vinden als er innovaties doorgevoerd worden en die zijn cruciaal om aan het belang van de consument te kunnen voldoen. Pas als instructeurs en andere belanghebbende de noodzaak inzien van hervormingen kunnen innovaties doorgevoerd worden. Tot dan zal iedereen het moeten doen met het huidige systeem met al zijn beperkingen en negatieve invloeden. Wel of geen verkiezingen maakt daarbij geen verschil.

Jan En Carmen Tomas|23.02.15|23:36

Praatjes vullen geen gaatjes.
Als rijschoolhouder sta je altijd alleen niemand durft wat te ondernemen.
Daarom kan zo’n minister doen en laten wat ze wil en ons haar dictatuur opleggen. waarom kunnen wij het niet een keer eens zijn met elkaar en actie ondernemen en zo’n tuthola laten zien dat we geen makke schapen zijn die ze zomaar naar de slachtbank kan voeren. stelletje watjes.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.