CBR, hoofdkantoor

CBR start na jaren het examenplaatsoverleg weer op

Het CBR heeft het algemene examenplaatsoverleg na een onderbreking van enkele jaren weer opgepakt. Dit op verzoek van de rijschoolbranche, zo wordt daarbij aangegeven. Volgens het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen hebben een hoge opkomst en enthousiaste reacties in Hoogeveen en Emmen in december vorig jaar en in Arnhem en Nijmegen in februari van dit jaar duidelijk gemaakt dat het overleg na jaren van afnemende belangstelling weer voorziet in een behoefte.

Onderwerpen van de examenplaatsoverleggen die al plaatsvonden, waren onder meer de samenwerking tussen het exameninstituut en de opleiders en het contact tussen examinator en opleider. In december kwamen vijftig opleiders in Hoogeveen bij elkaar en zeventig in Emmen. Afgelopen februari waren er in Arnhem en Nijmegen respectievelijk zeventig en negentig deelnemers aan het gesprek, zo meldt het CBR.

CBR

Volgens examenmanager Alwin Hoven toonden de aanwezige opleiders zich over de samenwerking met het CBR positief. “De aanwezige rijopleiders gaven aan dat het CBR transparanter en opener is geworden. En dat we de samenwerking met de opleiders en onze partners in business opzoeken.”

Wat het onderlinge begrip tussen examinator en opleider betreft, werd onder andere als volgt besproken: “Het kan best voorkomen dat je het als opleider niet eens bent met de gang van zaken tijdens het examen. Vraag je leerling dan na afloop van het examen om even plaats te nemen in de wachtruimte en bespreek je punt met de examinator. En kom je er een keer niet uit, neem dan contact op met de examenmanager.”

Examen

Ook de zogeheten ‘melding na examen of toets’ kwam ter sprake tijdens het examenplaatsoverleg. Hoven: “Als de examinator tijdens een examen of toets iets constateert waarvan hij vermoedt dat het mogelijk van invloed is op de rijgeschiktheid van de kandidaat, is hij wettelijk verplicht dat te melden aan de medisch adviseur van het CBR. Gevolg hiervan is dat een geslaagde kandidaat het rijbewijs nog niet kan aanvragen bij de gemeente waar hij staat ingeschreven. En voor een gezakte kandidaat kan dan nog geen herexamen worden aangevraagd.”

“Om deze vertraging te voorkomen, raden we opleiders aan om al in het begin van de opleiding te checken of een leerling gezond genoeg is om te rijden. Moet de leerling een van de vragen op de Eigen verklaring met ‘ja’ beantwoorden, laat hem dan meteen een Eigen verklaring indienen bij het CBR”, zo liet hij weten.

Overleg

Na de overleggen in december en februari, vinden ook deze maand twee examenplaats-overleggen plaats. In Groningen wordt op 11 maart in de avonduren bijeengekomen. Op 18 maart staat Winschoten op de planning, zo laat het CBR weten.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR start na jaren het examenplaatsoverleg weer op | RijschoolPro
CBR, hoofdkantoor

CBR start na jaren het examenplaatsoverleg weer op

Het CBR heeft het algemene examenplaatsoverleg na een onderbreking van enkele jaren weer opgepakt. Dit op verzoek van de rijschoolbranche, zo wordt daarbij aangegeven. Volgens het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen hebben een hoge opkomst en enthousiaste reacties in Hoogeveen en Emmen in december vorig jaar en in Arnhem en Nijmegen in februari van dit jaar duidelijk gemaakt dat het overleg na jaren van afnemende belangstelling weer voorziet in een behoefte.

Onderwerpen van de examenplaatsoverleggen die al plaatsvonden, waren onder meer de samenwerking tussen het exameninstituut en de opleiders en het contact tussen examinator en opleider. In december kwamen vijftig opleiders in Hoogeveen bij elkaar en zeventig in Emmen. Afgelopen februari waren er in Arnhem en Nijmegen respectievelijk zeventig en negentig deelnemers aan het gesprek, zo meldt het CBR.

CBR

Volgens examenmanager Alwin Hoven toonden de aanwezige opleiders zich over de samenwerking met het CBR positief. “De aanwezige rijopleiders gaven aan dat het CBR transparanter en opener is geworden. En dat we de samenwerking met de opleiders en onze partners in business opzoeken.”

Wat het onderlinge begrip tussen examinator en opleider betreft, werd onder andere als volgt besproken: “Het kan best voorkomen dat je het als opleider niet eens bent met de gang van zaken tijdens het examen. Vraag je leerling dan na afloop van het examen om even plaats te nemen in de wachtruimte en bespreek je punt met de examinator. En kom je er een keer niet uit, neem dan contact op met de examenmanager.”

Examen

Ook de zogeheten ‘melding na examen of toets’ kwam ter sprake tijdens het examenplaatsoverleg. Hoven: “Als de examinator tijdens een examen of toets iets constateert waarvan hij vermoedt dat het mogelijk van invloed is op de rijgeschiktheid van de kandidaat, is hij wettelijk verplicht dat te melden aan de medisch adviseur van het CBR. Gevolg hiervan is dat een geslaagde kandidaat het rijbewijs nog niet kan aanvragen bij de gemeente waar hij staat ingeschreven. En voor een gezakte kandidaat kan dan nog geen herexamen worden aangevraagd.”

“Om deze vertraging te voorkomen, raden we opleiders aan om al in het begin van de opleiding te checken of een leerling gezond genoeg is om te rijden. Moet de leerling een van de vragen op de Eigen verklaring met ‘ja’ beantwoorden, laat hem dan meteen een Eigen verklaring indienen bij het CBR”, zo liet hij weten.

Overleg

Na de overleggen in december en februari, vinden ook deze maand twee examenplaats-overleggen plaats. In Groningen wordt op 11 maart in de avonduren bijeengekomen. Op 18 maart staat Winschoten op de planning, zo laat het CBR weten.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.