Examengeld vergoed bij rood lampje tijdens praktijkexamen

Doorrijden met een rood lampje in het dashboard tijdens een praktijkexamen of Tussentijdse Toets, is een onnodig risico nemen. Want als de lesauto tijdens een examen of toets langs de weg moet worden gezet en de rit als gevolg van het probleem niet kan worden afgemaakt, vergoedt de verzekeraar standaard het examengeld aan de leerling en daarbovenop het lesgeld voor 3 keer 60 minuten rijles. Dat stelt Koen Janssen van Bovemij Bedrijfsverzekeringen. Dit terwijl doorrijden met een rood lampje bijvoorbeeld een kapotte motor kan betekenen. Iets wat door een verzekeraar niet vergoed wordt.

“Het is heel vervelend voor de leerling als een examenrit moet worden afgebroken, maar door de examendekking wordt de kandidaat in ieder geval financieel niet de dupe”, zo laat Janssen weten. “Als er besloten wordt door te rijden en de motor begeeft het, dan is de rijschool verder van huis. De schade wordt immers niet gedekt omdat het een technisch mankement is. Dat wordt als een ondernemersrisico gezien.”

Lampje

Janssen reageert hiermee op een zaak waarbij een auto uitbrandde en Rijkswaterstaat vervolgens via de rechter een schadevergoeding van 14.000 euro van de automobilist eiste. Dit vanwege beschadigingen aan het wegdek. De chauffeur zou te lang zijn waarschuwingslampje genegeerd hebben. En als hij op tijd gestopt was met rijden, dan was er met het asfalt niets gebeurd, zo betoogde het agentschap. De verzekeraar in kwestie wilde niet betalen en heeft dan ook vijf jaar lang geprocedeerd voordat ze haar gelijk kreeg.

Het gerechtshof heeft daarbij wel aangemerkt dat de schade bij een goede onderbouwing voor een causaal verband wel op de bestuurder verhaald kan worden, zo wordt in de uitspraak aangegeven.

Oorzaak

“De soep werd in dit geval dus niet zo heet gegeten als hij werd opgediend”, zo stelt Janssen. “Rijkswaterstaat moest immers een direct verband tussen de brand en het doorrijden met het lampje aantonen, maar dat is gewoonweg een lastige zaak. De brand kon namelijk vele oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een eigen gebrek aan de motor. In zo’n geval is de automobilist niet direct schuldig aan de schade aan het wegdek.”

In het geval van een rijschool mag dan ook gelden dat de oorzaak van bijvoorbeeld in zo’n geval lastig aan te tonen is, feit blijft dat het hoe dan ook aan te raden is om met een rood lampje de les- of examensituatie te onderbreken, zo geeft Janssen aan. “Het rode lampje geeft aan dat er een probleem is. Voorkomen door niet verder te rijden kan een hoop geld schelen en nare gevolgen voorkomen. Daarbij is het hetgeen de rijinstructeur ook aan zijn rijbewijskandidaat leert. Dus waarom zou hij dat zelf niet in de praktijk brengen?”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Examengeld vergoed bij rood lampje tijdens praktijkexamen”

Martin plopsla|20.03.15|13:30

is dit niet gewoon een ondernemingrisico van de rijschool .
Die zal het examen opnieuw moeten aanvragen en de kandidaat hoeft niets te betalen.
Als ik met een taxi op pad bent en de auto krijgt pech krijg de klant dan ook z,n geld terug?????? nee.
Deze taxi belt een andere en krijgt toch gewoon z,n geld .
Het is altijd wat in deze branche

Nuku Mori|08.04.15|02:07

@Martin:
“Het is altijd wat in deze branche”
Noem mij één branche waar ’t niet “altijd wat” is?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.