Rijschool België

Vlamingen mogen straks zelf kiezen waar ze rijexamen doen

De Vlaamse overheid gaat de regelgeving wijzigen om mogelijk te maken dat leerlingen zelf mogen kiezen waar ze hun praktijkrijexamen voor de categorie B afleggen. Dat heeft de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts laten weten in een antwoord op vragen van parlementslid Lorin Parys van de fractie N-VA. Op dit moment hebben Vlamingen die keuzevrijheid niet, in tegenstelling tot in Nederland.

Parys wilde dat de minister duidelijkheid zou verschaffen omdat er verwarring was ontstaan na de zesde staatshervorming. Eén van de veranderingen na die hervorming is dat de organisatie van de rijscholen voortaan een bevoegdheid is van de afzonderlijke gewesten in België. Parys: “Als Vlaming kun je vandaag dus een vrije keuze maken in een ander gewest, maar niet in je eigen gewest: pure Kafka!”

Taalproblemen

Minister Weyts geeft hem gelijk. “De Vlaamse overheid bepaalt de kwaliteit van het rijexamen, maar de locatie moet iedereen zelf kunnen kiezen”, aldus Weyts. Op dit moment is de keuze in Vlaanderen niet vrij. Kandidaten moeten examen afleggen in het examencentrum dat gekoppeld is aan hun woonplaats of aan dat van de rijschool. Dat betekent dat ze hooguit twee examencentra kunnen kiezen. Meestal is er zelfs helemaal geen keuze.

In de andere Belgische gewesten – Wallonië en Brussel – bestaat die keuzevrijheid al wel. Dat verschil leidt in de praktijk tot ongelijkheid. Sommige Vlaamse kandidaten, die op de grens met Brussel wonen, zijn nu verplicht om rijexamen te doen in Brussel, wat voor sommigen taalproblemen oplevert.

Nederland

In Nederland mag een kandidaat net als in Wallonië en Brussel ook eventueel in een andere regio afrijden dan waar ze wonen of waar de rijschool gevestigd is. “We zien het in de praktijk weinig gebeuren”, zegt woordvoerster Nathalie Dingeldein van het CBR. “Mensen vinden het prettig af te rijden in een omgeving die ze kennen.” Elders afrijden, bijvoorbeeld om de drukte van een grote stad te ontlopen, is al gauw onhandig en duur vanwege de extra reistijd om daar te gaan lessen.

Groepen die soms wel op een andere locatie afrijden zijn studenten. Studenten die op kamers wonen lessen bijvoorbeeld nog in hun oude woonplaats en doen daar ook in de buurt rijexamen. Andersom komt ook voor: studenten die thuis wonen, maar juist lessen en afrijden in hun studiestad.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Vlamingen mogen straks zelf kiezen waar ze rijexamen doen”

John Willemsen|22.04.15|19:57

In Brussel hebben leerlingen geen keuzevrijheid; ze rijden ofwel af in het examencentrum dat gekoppeld is aan hun woonplaats, ofwel het centrum in wiens gebied de rijschool ligt. In Brussel zijn dit de examencentra in Evere (vaak wordt dit foutief het “Centrum Schaarbeek” genoemd omdat het dicht bij de grens met Schaarbeek ligt) en in Anderlecht.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.