CBR zoekt schrijvers examenvragen voor wegvervoer en binnenvaart

De divisie CCV van het CBR is op zoek naar mensen die in hun vrije tijd kunnen helpen bij het maken van goede vragen voor een aantal verschillende soorten examens. Het gaat om auteurs die kennis hebben op het gebied van een of meerdere examens van het CCV.

Jaarlijks maakt de afdeling Productmanagement van het CCV zo’n duizend nieuwe examenvragen. Het CCV verzorgt examens in het wegvervoer, logistiek en binnenvaart. Er gaat een heel proces aan vooraf voordat een vraag goed genoeg bevonden worden voor een examen. Zo moet de vraag aansluiten bij de toetsterm uit de toetsmatrijs. Voor elke examen is vastgesteld op welk niveau de examenvragen gesteld moeten worden. Ook dat ligt vast in de toetsmatrijs. Daar komt bij dat er verschillende soorten vragen zijn: open vragen en meerkeuzevragen met elk hun eigen criteria.

Beoordeling

Nieuwe en gewijzigde vragen die door de itemauteurs bedacht zijn eerst beoordeeld door productmanager. Daarna vindt een inhoudelijke beoordeling plaats door een college van deskundigen. Als deze deskundigen akkoord zijn, kijkt een neerlandicus nog eens kritisch naar een vraag. Pas daarna, kan een vraag opgenomen worden in een databank en gebruikt worden voor het examen.

CCV neemt zo’n zeventig verschillende examens af en voor al die examens moeten vragen bedacht worden. Als er een nieuw examen bijkomt, zoals nu voor het T-rijbewijs, moeten er in korte tijd veel vragen ontwikkeld worden. Maar ook de veranderende wetgeving zorgt ervoor dat er soms extra examenvragen nodig zijn.

Categorieën

Hoewel de groep itemauteurs redelijk constant is, zijn er toch wel eens nieuwe schrijvers nodig. Op dit moment heeft het CBR concreet behoefte aan schrijvers voor de volgende examens:

 • Binnenvaart
 • Chauffeur Geconditioneerd vervoer
 • Chauffeur Sierteelt
 • Directiechauffeur
 • Ondernemersexamens
 • T-rijbewijs
 • Vrachtwagen- en buschauffeur
 • ADR
 • Veiligheidsadviseur

Auteurs met kennis van een van deze vakgebieden krijgen voordat ze aan de slag gaan eerst een training gericht op het schrijven van examens. Ook krijgen ze duidelijke richtlijnen waaraan de examenvragen moeten voldoen. Externe auteurs die vragen bedenken voor de examens van het CBR krijgen daarvoor een vergoeding. Meer informatie is te krijgen bij Ellen Valckx: [email protected].

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR zoekt schrijvers examenvragen voor wegvervoer en binnenvaart | RijschoolPro

CBR zoekt schrijvers examenvragen voor wegvervoer en binnenvaart

De divisie CCV van het CBR is op zoek naar mensen die in hun vrije tijd kunnen helpen bij het maken van goede vragen voor een aantal verschillende soorten examens. Het gaat om auteurs die kennis hebben op het gebied van een of meerdere examens van het CCV.

Jaarlijks maakt de afdeling Productmanagement van het CCV zo’n duizend nieuwe examenvragen. Het CCV verzorgt examens in het wegvervoer, logistiek en binnenvaart. Er gaat een heel proces aan vooraf voordat een vraag goed genoeg bevonden worden voor een examen. Zo moet de vraag aansluiten bij de toetsterm uit de toetsmatrijs. Voor elke examen is vastgesteld op welk niveau de examenvragen gesteld moeten worden. Ook dat ligt vast in de toetsmatrijs. Daar komt bij dat er verschillende soorten vragen zijn: open vragen en meerkeuzevragen met elk hun eigen criteria.

Beoordeling

Nieuwe en gewijzigde vragen die door de itemauteurs bedacht zijn eerst beoordeeld door productmanager. Daarna vindt een inhoudelijke beoordeling plaats door een college van deskundigen. Als deze deskundigen akkoord zijn, kijkt een neerlandicus nog eens kritisch naar een vraag. Pas daarna, kan een vraag opgenomen worden in een databank en gebruikt worden voor het examen.

CCV neemt zo’n zeventig verschillende examens af en voor al die examens moeten vragen bedacht worden. Als er een nieuw examen bijkomt, zoals nu voor het T-rijbewijs, moeten er in korte tijd veel vragen ontwikkeld worden. Maar ook de veranderende wetgeving zorgt ervoor dat er soms extra examenvragen nodig zijn.

Categorieën

Hoewel de groep itemauteurs redelijk constant is, zijn er toch wel eens nieuwe schrijvers nodig. Op dit moment heeft het CBR concreet behoefte aan schrijvers voor de volgende examens:

 • Binnenvaart
 • Chauffeur Geconditioneerd vervoer
 • Chauffeur Sierteelt
 • Directiechauffeur
 • Ondernemersexamens
 • T-rijbewijs
 • Vrachtwagen- en buschauffeur
 • ADR
 • Veiligheidsadviseur

Auteurs met kennis van een van deze vakgebieden krijgen voordat ze aan de slag gaan eerst een training gericht op het schrijven van examens. Ook krijgen ze duidelijke richtlijnen waaraan de examenvragen moeten voldoen. Externe auteurs die vragen bedenken voor de examens van het CBR krijgen daarvoor een vergoeding. Meer informatie is te krijgen bij Ellen Valckx: [email protected].

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.