Dashcam verovert de rijschoolbranche

Nu de beeldkwaliteit de afgelopen jaren sterk verbeterd is, rukt de dashcam op in de auto en in andere voertuigen. Terwijl eerst vooral particulieren interesse hadden in deze camera, is nu ook de beroepschauffeur overstag. Ook veel rijscholen ontdekken de dashcam als hulpmiddel tijdens de rijles.

Webshop MiniDashcam Europe zag de afzet bij beroepschauffeurs het afgelopen jaar stijgen met maar liefst 225 procent. Die toename is volgens directeur en initiatiefnemer Mark Putman met name te danken aan rijscholen en taxichauffeurs. Terwijl die laatste groep de dashcam vooral installeert uit veiligheidsoogpunt, heeft de rijinstructeur meer oog voor de educatieve voordelen.

Verhelderend

“In de praktijk werkt het bekijken van een video als uitbreiding op de rijopleiding zeer verhelderend voor een cursist. Men kan in alle rust en met alle tijd voor de uitleg van de instructeur dingen leren die in het verkeer niet zo snel besproken konden worden in de les”, aldus Putman. Instructeurs gebruiken de opgenomen beelden niet alleen om ze na een praktijkles met een leerling door te nemen, maar sommigen geven de beelden ook mee.

MiniDashCam Europe begon vijftien jaar met het online verkopen van camera’s en is naar eigen zeggen inmiddels de grootste dashcamshop van Europa. De techniek is in die periode enorm verbeterd, constateert Putman. “De beeldkwaliteit van dashcams is verbeterd naar Full HD. GPS en WDR zijn vaak standaard aanwezig en ook extra features als Lane Departure Warning System en Forward Collision Warning System hebben hun intrede gedaan bij de betere dashcams.” Aanvankelijk had het bedrijf vooral particulieren in de klantenkring. Die kochten de camera vooral om zich in te dekken voor onterechte claims bij aanrijdingen. Tegenwoordig zijn de klanten overwegend taxichauffeurs, rijscholen, koeriersbedrijven, busbedrijven en transportondernemers.

Forse toename

In de rijschoolbranche is de dashcam nog relatief nieuw, maar de rijscholen lopen hun achterstand snel in, merken ze bij MiniDashcam Europe. Putman schat in dat zijn bedrijf het afgelopen jaar 700 tot 800 Nederlandse rijscholen heeft voorzien van een of meerdere camera’s. “De komende tijd verwachten we dat deze trend doorzet en dat dit jaar het aantal opnieuw zal verveelvoudigen. We horen van rijscholen: we hebben het in één auto geprobeerd en willen het nu ook in onze andere auto’s.”

De ervaring leert dat de meeste rijscholen kiezen voor een kleine dashcam die het zicht in de auto niet belemmert. Sommige kiezen niet alleen voor een camera die de voorkant filmt, maar ook ook voor een achtercamera waarbij zowel de voor- als achterkant synchroon wordt opgenomen. Die achtercamera is onder meer te gebruiken om de leerling zelf te filmen. Putman: “Deze beelden worden vaak gebruikt om aan te tonen dat een cursist verkeerd kijkgedrag heeft en niet of te weinig kijkt naar een bepaalde kant of spiegel.”

Regelgeving

Binnen Europa zijn er geen uniforme regels voor het gebruik van een dashcam. Terwijl het apparaat in Engeland standaard in de huurauto zit, is de dashcam in Portugal en Oostenrijk bijvoorbeeld verboden. In Nederland en de meeste andere landen in Europa is het gebruik wel toegestaan, zolang de beelden maar niet op internet gezet worden. Gebruik voor lessen, verzekeringskwesties of rechtszaken is wel toegestaan.

Als het aan minister Van der Steur van Justitie ligt mogen burgers en bedrijven in de toekomst wel camerabeelden publiceren die kunnen helpen bij het opsporen van criminaliteit. Hij wil de wet aanpassen zodat dat onder voorwaarden mogelijk wordt. Zo moet er aangifte gedaan zijn van het misdrijf en moeten de beelden ook ter beschikking gesteld worden aan de politie. Het wetsvoorstel is onlangs naar verschillende adviesinstanties gestuurd.

Yvonne Ton

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Dashcam verovert de rijschoolbranche”

Jan Ijzendoorn|04.05.15|16:13

Gewoon doen voor de kosten hoef je het niet te laten.Fiscaal volledig aftrekbaar.Zowel voor als achter prima geeft je een fijn gevoel bij onrechtmatigheden.Harteljke en veilige groet Jan.IJzendoorn Ik heb geen enkel belang bij deze TIP.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Dashcam verovert de rijschoolbranche | RijschoolPro

Dashcam verovert de rijschoolbranche

Nu de beeldkwaliteit de afgelopen jaren sterk verbeterd is, rukt de dashcam op in de auto en in andere voertuigen. Terwijl eerst vooral particulieren interesse hadden in deze camera, is nu ook de beroepschauffeur overstag. Ook veel rijscholen ontdekken de dashcam als hulpmiddel tijdens de rijles.

Webshop MiniDashcam Europe zag de afzet bij beroepschauffeurs het afgelopen jaar stijgen met maar liefst 225 procent. Die toename is volgens directeur en initiatiefnemer Mark Putman met name te danken aan rijscholen en taxichauffeurs. Terwijl die laatste groep de dashcam vooral installeert uit veiligheidsoogpunt, heeft de rijinstructeur meer oog voor de educatieve voordelen.

Verhelderend

“In de praktijk werkt het bekijken van een video als uitbreiding op de rijopleiding zeer verhelderend voor een cursist. Men kan in alle rust en met alle tijd voor de uitleg van de instructeur dingen leren die in het verkeer niet zo snel besproken konden worden in de les”, aldus Putman. Instructeurs gebruiken de opgenomen beelden niet alleen om ze na een praktijkles met een leerling door te nemen, maar sommigen geven de beelden ook mee.

MiniDashCam Europe begon vijftien jaar met het online verkopen van camera’s en is naar eigen zeggen inmiddels de grootste dashcamshop van Europa. De techniek is in die periode enorm verbeterd, constateert Putman. “De beeldkwaliteit van dashcams is verbeterd naar Full HD. GPS en WDR zijn vaak standaard aanwezig en ook extra features als Lane Departure Warning System en Forward Collision Warning System hebben hun intrede gedaan bij de betere dashcams.” Aanvankelijk had het bedrijf vooral particulieren in de klantenkring. Die kochten de camera vooral om zich in te dekken voor onterechte claims bij aanrijdingen. Tegenwoordig zijn de klanten overwegend taxichauffeurs, rijscholen, koeriersbedrijven, busbedrijven en transportondernemers.

Forse toename

In de rijschoolbranche is de dashcam nog relatief nieuw, maar de rijscholen lopen hun achterstand snel in, merken ze bij MiniDashcam Europe. Putman schat in dat zijn bedrijf het afgelopen jaar 700 tot 800 Nederlandse rijscholen heeft voorzien van een of meerdere camera’s. “De komende tijd verwachten we dat deze trend doorzet en dat dit jaar het aantal opnieuw zal verveelvoudigen. We horen van rijscholen: we hebben het in één auto geprobeerd en willen het nu ook in onze andere auto’s.”

De ervaring leert dat de meeste rijscholen kiezen voor een kleine dashcam die het zicht in de auto niet belemmert. Sommige kiezen niet alleen voor een camera die de voorkant filmt, maar ook ook voor een achtercamera waarbij zowel de voor- als achterkant synchroon wordt opgenomen. Die achtercamera is onder meer te gebruiken om de leerling zelf te filmen. Putman: “Deze beelden worden vaak gebruikt om aan te tonen dat een cursist verkeerd kijkgedrag heeft en niet of te weinig kijkt naar een bepaalde kant of spiegel.”

Regelgeving

Binnen Europa zijn er geen uniforme regels voor het gebruik van een dashcam. Terwijl het apparaat in Engeland standaard in de huurauto zit, is de dashcam in Portugal en Oostenrijk bijvoorbeeld verboden. In Nederland en de meeste andere landen in Europa is het gebruik wel toegestaan, zolang de beelden maar niet op internet gezet worden. Gebruik voor lessen, verzekeringskwesties of rechtszaken is wel toegestaan.

Als het aan minister Van der Steur van Justitie ligt mogen burgers en bedrijven in de toekomst wel camerabeelden publiceren die kunnen helpen bij het opsporen van criminaliteit. Hij wil de wet aanpassen zodat dat onder voorwaarden mogelijk wordt. Zo moet er aangifte gedaan zijn van het misdrijf en moeten de beelden ook ter beschikking gesteld worden aan de politie. Het wetsvoorstel is onlangs naar verschillende adviesinstanties gestuurd.

Yvonne Ton

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Dashcam verovert de rijschoolbranche”

Jan Ijzendoorn|04.05.15|16:13

Gewoon doen voor de kosten hoef je het niet te laten.Fiscaal volledig aftrekbaar.Zowel voor als achter prima geeft je een fijn gevoel bij onrechtmatigheden.Harteljke en veilige groet Jan.IJzendoorn Ik heb geen enkel belang bij deze TIP.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.