kinderen, spelen, straat, bewegen

Start vernieuwde campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’

De campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ van Veilig Verkeer Nederland (VVN) vestigt dit jaar de aandacht op de kwetsbaarheid van kinderen doordat zij zowel fysiek als mentaal nog volop in ontwikkeling zijn. Maandag 17 augustus werd het startschot gegeven voor de jaarlijkse campagne omdat voor veel scholen de zomervakantie weer voorbij is.

‘De scholen zijn weer begonnen’ wordt ieder jaar door VVN opgezet binnen een ander thema. Het doel van de campagne is om iedereen op te roepen om extra rekening te houden met kinderen in het verkeer. “Veel mensen realiseren zich niet dat kinderen het verkeer heel anders inschatten van volwassenen”, zo stelt de organisatie voor verkeersveiligheid in Nederland.

In ontwikkeling

Sinds maandag zijn de scholen in het noorden van Nederland weer begonnen. Het midden en zuiden zullen volgende week en de week daarop volgen. Voor VVN is dit ieder jaar een reden weggebruikers te vragen om extra waakzaam te zijn op schoolgaande kinderen die dan weer de weg op gaan.

Dit jaar gaat de specifieke aandacht uit naar het feit dat kinderen fysiek en mentaal nog volop in ontwikkeling zijn. “Dit maakt hen erg kwetsbaar”, zo stelt de organisatie. “Kinderen zijn bijvoorbeeld impulsief, doen soms onverwachte dingen en hebben een beperkt besef van gevaar. Jonge kinderen hebben moeite met het inschatten van afstand en snelheid. Pas vanaf ongeveer 10 jaar kunnen kinderen goed in een rechte lijn fietsen, zonder te slingeren achterom kijken en hun hand uitsteken.

Ansichtkaart

VVN wil dat weggebruikers extra oplettend zijn als het gaat om kinderen en hun handelen in het verkeer. Om dit te versterken, is aan kinderen in heel het land gevraagd om een tekening te maken van een verkeerssituatie in de buurt van hun school die zij zelf gevaarlijk of lastig vinden. “Een kindertekening maakt volwassen weggebruikers extra bewust van het feit dat kinderen het verkeer heel anders beleven”, zo wordt gesteld.

In iedere provincie is een winnende tekening gekozen die bij de start van het nieuwe schooljaar prijkt op honderden ansichtkaarten en sandwichborden. Hierop is ook de boodschap weergegeven om extra alert te zijn op kinderen in het verkeer. Hierbij gaat het vaak om zien en gezien worden.

Aftrap

Het landelijke startsein voor de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ is 17 augustus gegeven door leerlingen van basisschool De Korenbloem uit Raalte, samen met wethouder Frank Niens en gedeputeerde Bert Boerman. “De leerlingen delen hun eigen ontworpen ansichtkaart uit aan verkeersdeelnemers”, legt VVN uit in een verklaring. “Daarnaast krijgt groep 8 een les over het belang van goed zien en zorgen voor meer zichtbaarheid in het verkeer.”

Daarnaast laat een speciale lesbrief kinderen met behulp van allerlei grappige vragen en opdrachtjes nadenken over hun eigen zichtbaarheid in het verkeer en of automobilisten de kinderen wel goed genoeg kunnen zien.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Start vernieuwde campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ | RijschoolPro
kinderen, spelen, straat, bewegen

Start vernieuwde campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’

De campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ van Veilig Verkeer Nederland (VVN) vestigt dit jaar de aandacht op de kwetsbaarheid van kinderen doordat zij zowel fysiek als mentaal nog volop in ontwikkeling zijn. Maandag 17 augustus werd het startschot gegeven voor de jaarlijkse campagne omdat voor veel scholen de zomervakantie weer voorbij is.

‘De scholen zijn weer begonnen’ wordt ieder jaar door VVN opgezet binnen een ander thema. Het doel van de campagne is om iedereen op te roepen om extra rekening te houden met kinderen in het verkeer. “Veel mensen realiseren zich niet dat kinderen het verkeer heel anders inschatten van volwassenen”, zo stelt de organisatie voor verkeersveiligheid in Nederland.

In ontwikkeling

Sinds maandag zijn de scholen in het noorden van Nederland weer begonnen. Het midden en zuiden zullen volgende week en de week daarop volgen. Voor VVN is dit ieder jaar een reden weggebruikers te vragen om extra waakzaam te zijn op schoolgaande kinderen die dan weer de weg op gaan.

Dit jaar gaat de specifieke aandacht uit naar het feit dat kinderen fysiek en mentaal nog volop in ontwikkeling zijn. “Dit maakt hen erg kwetsbaar”, zo stelt de organisatie. “Kinderen zijn bijvoorbeeld impulsief, doen soms onverwachte dingen en hebben een beperkt besef van gevaar. Jonge kinderen hebben moeite met het inschatten van afstand en snelheid. Pas vanaf ongeveer 10 jaar kunnen kinderen goed in een rechte lijn fietsen, zonder te slingeren achterom kijken en hun hand uitsteken.

Ansichtkaart

VVN wil dat weggebruikers extra oplettend zijn als het gaat om kinderen en hun handelen in het verkeer. Om dit te versterken, is aan kinderen in heel het land gevraagd om een tekening te maken van een verkeerssituatie in de buurt van hun school die zij zelf gevaarlijk of lastig vinden. “Een kindertekening maakt volwassen weggebruikers extra bewust van het feit dat kinderen het verkeer heel anders beleven”, zo wordt gesteld.

In iedere provincie is een winnende tekening gekozen die bij de start van het nieuwe schooljaar prijkt op honderden ansichtkaarten en sandwichborden. Hierop is ook de boodschap weergegeven om extra alert te zijn op kinderen in het verkeer. Hierbij gaat het vaak om zien en gezien worden.

Aftrap

Het landelijke startsein voor de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ is 17 augustus gegeven door leerlingen van basisschool De Korenbloem uit Raalte, samen met wethouder Frank Niens en gedeputeerde Bert Boerman. “De leerlingen delen hun eigen ontworpen ansichtkaart uit aan verkeersdeelnemers”, legt VVN uit in een verklaring. “Daarnaast krijgt groep 8 een les over het belang van goed zien en zorgen voor meer zichtbaarheid in het verkeer.”

Daarnaast laat een speciale lesbrief kinderen met behulp van allerlei grappige vragen en opdrachtjes nadenken over hun eigen zichtbaarheid in het verkeer en of automobilisten de kinderen wel goed genoeg kunnen zien.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.