Compact WRM-bijscholing

Nieuwe WRM-bijscholing over ondersteunende systemen auto

Er wordt een nieuwe WRM-bijscholing voor rijinstructeurs ontwikkeld voor het hanteren van moderne ondersteunende systemen tijdens de rijles. Tijdens een vergadering van het IBKI is het advies afgegeven om vier nieuwe WRM-bijscholingen te ontwikkelen voor de periode tot en met 2019, waarvan ‘ADAS’ (Advanced Drivers Assistance Systems) er één is. Het gaat daarnaast om ‘Verkeerseducatie voor professionele weggebruikers C en D’, ‘Hogere orde-vaardigheden’ en ‘Basiskennis NLP tijdens de rijles’.

Het gebruik van ondersteunende systemen in lesauto’s is per 1 januari toegestaan door het CBR tijdens het praktijkexamen. Systemen die het rijden van de automobilist overnemen, zoals automatisch inparkeren, blijven voorlopig verboden. Tijdens de CEC WRM-vergadering is geadviseerd om ‘ADAS’ toe te voegen aan het arsenaal theoretische bijscholingen. Net als van de andere onderwerpen is van de inhoud nog niets bekend.

Afstemmingsoverleg

Op 17 september is er een afstemmingsoverleg geweest vanuit het IBKI waarin geadviseerd is de genoemde vier nieuwe bijscholingsonderwerpen nader uit te werken voor vaststelling. Iedereen was uitgenodigd om een nieuw onderwerp in te dienen. De indieners van de gekozen onderwerpen gaan nu met de adviezen aan de slag om te komen tot een definitief voorstel voor de WRM-bijscholing.

Op 17 december komen de vier nieuwe bijscholingen aan de orde in een volgende CEC WRM-vergadering. Als de bijscholingen goed bevonden worden, dan worden ze ter plekke vastgesteld en direct daarna openbaar gemaakt.

Cursussen 3 dagdelen verdwijnen

Naast de nieuwe bijscholingen wordt in december gesproken over een voorstel om de bestaande 3 dagdelen-cursus WRM 31, ‘Autisme en AD(H)D en aanverwante stoornissen tijdens de rijles, gevorderden uit te breiden tot 4 dagdelen. “Hierdoor kunnen instructeurs efficiënter hun verplichte blok van 6 dagdelen vullen”, zo stelt Henk Burghout van het IBKI. Naar aanleiding van dit voorstel is besloten in het vervolg geen cursusonderwerpen van 3 dagdelen meer vast te stellen.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe WRM-bijscholing over ondersteunende systemen auto | RijschoolPro
Compact WRM-bijscholing

Nieuwe WRM-bijscholing over ondersteunende systemen auto

Er wordt een nieuwe WRM-bijscholing voor rijinstructeurs ontwikkeld voor het hanteren van moderne ondersteunende systemen tijdens de rijles. Tijdens een vergadering van het IBKI is het advies afgegeven om vier nieuwe WRM-bijscholingen te ontwikkelen voor de periode tot en met 2019, waarvan ‘ADAS’ (Advanced Drivers Assistance Systems) er één is. Het gaat daarnaast om ‘Verkeerseducatie voor professionele weggebruikers C en D’, ‘Hogere orde-vaardigheden’ en ‘Basiskennis NLP tijdens de rijles’.

Het gebruik van ondersteunende systemen in lesauto’s is per 1 januari toegestaan door het CBR tijdens het praktijkexamen. Systemen die het rijden van de automobilist overnemen, zoals automatisch inparkeren, blijven voorlopig verboden. Tijdens de CEC WRM-vergadering is geadviseerd om ‘ADAS’ toe te voegen aan het arsenaal theoretische bijscholingen. Net als van de andere onderwerpen is van de inhoud nog niets bekend.

Afstemmingsoverleg

Op 17 september is er een afstemmingsoverleg geweest vanuit het IBKI waarin geadviseerd is de genoemde vier nieuwe bijscholingsonderwerpen nader uit te werken voor vaststelling. Iedereen was uitgenodigd om een nieuw onderwerp in te dienen. De indieners van de gekozen onderwerpen gaan nu met de adviezen aan de slag om te komen tot een definitief voorstel voor de WRM-bijscholing.

Op 17 december komen de vier nieuwe bijscholingen aan de orde in een volgende CEC WRM-vergadering. Als de bijscholingen goed bevonden worden, dan worden ze ter plekke vastgesteld en direct daarna openbaar gemaakt.

Cursussen 3 dagdelen verdwijnen

Naast de nieuwe bijscholingen wordt in december gesproken over een voorstel om de bestaande 3 dagdelen-cursus WRM 31, ‘Autisme en AD(H)D en aanverwante stoornissen tijdens de rijles, gevorderden uit te breiden tot 4 dagdelen. “Hierdoor kunnen instructeurs efficiënter hun verplichte blok van 6 dagdelen vullen”, zo stelt Henk Burghout van het IBKI. Naar aanleiding van dit voorstel is besloten in het vervolg geen cursusonderwerpen van 3 dagdelen meer vast te stellen.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.