ambulance, sirene, zwaailicht, voorrangsvoertuig, ziekenwagen

CDA wil omgaan met hulpdiensten aan rijexamen toevoegen

De omgang met ambulances op de weg moet onderdeel worden van het rijexamen. Daarvoor pleit CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Volgens de politicus gebeuren er veel te veel ongelukken met hulpdiensten dan nodig omdat automobilisten geen idee hebben hoe ze moeten handelen. 

Het Kamerlid deed de uitspraken tegenover de camera van EditieNL. “Het belangrijkste is dat we de regels veranderen. Als we in het RVV opnemen dat automobilisten naar buiten toe moeten gaan, dan kun je dat leren als je een rijbewijs haalt. Maar je moet natuurlijk ook een voorlichtingscampagne beginnen.”

Ongevallen

In de afgelopen vier jaar hebben er tweehonderd ongevallen plaatsgevonden met voorrangsvoertuigen zoals ambulances en brandweerauto’s. Daarbij vielen 6 doden en maar liefst 155 gewonden. Dat is veel te veel, zo vindt Bruins Slot. “Dat aantal kan en moet naar beneden.”

Ambulancebestuurder Neal Snaterse herkent de onwetendheid en zelfs de lichte paniek die bestuurders vaak uitstralen. “Ik zeg niet dat ze gelijk allemaal in de stress schieten, maar we zien wel heel veel hele vreemde reacties omdat mensen gewoon niet weten wat ze moeten doen als wij met spoed naderen.”

Simulator

Daarom wil het CDA de regelgeving in het RVV hiertoe aanpassen en het zodoende laten toetsen in het praktijkexamen. Rijschool Bruinsma mocht in het item laten zien hoe zij met rijsimulatoren van Green Dino al kunnen oefenen op situaties waarin een ambulance nadert. George Mirror van Bruinsma legt uit dat het in de berm rijden vaak niet de beste optie is. “Als het een paar dagen geregend heeft en de berm is helemaal zacht, dan kan je alle kanten op schieten en kan de ambulance jou meenemen.”

Lees ook: 3 tips om leerlingen goed te laten reageren op hulpdiensten

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.