CDA-plan: zzp-rijschoolhouders verzekerd bij langdurige ziekte

Er moet een basisverzekering loondoorbetaling bij ziekte komen die ook gaat gelden voor zzp’ers, waarvan er ongeveer 6.500 zijn in de rijschoolbranche. Daarnaast moet de loondoorbetaling aan werknemers radicaal verkort worden naar ongeveer acht weken. Met die hervormingen hoopt het CDA de arbeidsmarkt open te breken. Werkgevers moeten dan weer gemakkelijker vaste contracten gaan verstrekken aan 55-plussers, het aantal flexcontracten van jongeren kan worden verminderd en zzp’ers lopen geen grote risico’s als zij onverhoopt ziek worden.

Het plan wordt uiteengezet door CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sybrand Buma en Kamerlid Pieter Heerma in een ingezonden stuk in de Volkskrant. “Het draagvlak voor cao’s neemt af, de vlucht naar zzp neemt toe en normale mkb’s durven bijna geen personeel aan te nemen vanwege de risico’s. Uiteindelijk zal een toenemend beroep van deze groep op het sociale vangnet een probleem veroorzaken”, is te lezen in de brief.

Twee grote problemen

Volgens het CDA heeft de Nederlandse arbeidsmarkt momenteel twee grote problemen. Ten eerste kunnen werkgevers in het mkb zich nauwelijks veroorloven om werknemers in vaste dienst te nemen, vooral omdat bij ziekte het loon twee jaar doorbetaald moet worden. Ten tweede kunnen werknemers geen baan meer krijgen door de huiver bij de werkgevers, waardoor zij vluchten naar een zzp-constructie. Zzp’ers zijn aantrekkelijker voor de werkgever, maar lopen zelf grote risico’s als zij onverhoopt ziek worden.

Daardoor raakt de Nederlandse arbeidsmarkt steeds meer uit het lood, stellen Buma en Heerma. “Vooral oudere werknemers zien zich genoodzaakt te starten als flexwerker of zzp’er, wat neerkomt op hetzelfde werk maar dan zonder verzekering. Een risicogroep kan zich moeilijk verzekeren, en zelfstandigen kunnen het risico op langdurige ziekte niet betalen of helemaal niet afdekken en zijn daardoor vaak onvoldoende verzekerd.”

Wettelijk verplichte verzekering

Daarom pleit het CDA voor een basisverzekering loondoorbetaling bij ziekte. Die kan volgens de partij worden ingericht naar het model van de bestaande zorgverzekering: met een wettelijke verplichting, onder voor iedereen gelijke voorwaarden en zonder risicoselectie. “Deze verzekering voorziet in het afdekken van het inkomensdervingsrisico voor een periode van maximaal twee jaar, nadat een wachtperiode van bijvoorbeeld maximaal acht weken is verstreken.”

De verzekering zou moeten gelden voor iedereen die inkomen uit arbeid verwerft, dus voor zowel werknemers als zzp’ers. Loondoorbetaling bij ziekte van een werkgever zou in het plan radicaal worden verkort van twee jaar naar acht weken. “Daardoor worden zij gestimuleerd ouderen en vaklieden weer in vaste dienst te houden of zelfs aan te nemen”, stelt het CDA.

Door de gelijke eisen voor iedere verzekering worden de risico’s gedeeld, wordt de premie aanvaardbaar voor alle deelnemers en worden zelfstandigen met een hoger risico niet meer uitgesloten. “Daarmee zal ook valse concurrentie op arbeidskosten voor een groot deel worden vermeden.”

Zelfstandige rijschoolhouders

De rijschoolbranche bestaat voor het overgrote deel uit zzp’ers. Het CDA stelt dat deze bewust zelfstandige ondernemers minder concurrentie ondervinden op tarief als gevolg van schijnconstructies. “Daartoe nemen minder bedrijven hun toevlucht omdat het perspectief voor werknemers op werkzekerheid wordt vergroot en er daardoor meer evenwicht op de arbeidsmarkt komt.”

Daarnaast is in het plan volgens het CDA het inkomensrisico van langdurige ziekte gedurende een overbruggingsperiode betaalbaar afgedekt. Buma: “Alleen als we bereid zijn gezamenlijk dit soort stappen te zetten en deelbelangen achter ons te laten, kunnen we de arbeidsmarkt hervormen en uit het slop trekken.”

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “CDA-plan: zzp-rijschoolhouders verzekerd bij langdurige ziekte”

Henk Brauers|01.12.15|16:05

Val van de ene verbazing in de andere! Notabene die politieke partij die destijds onder het Kabinet Balkenende de arbeidsongeschiktheidsregeling voor zelfstandigen de nek omdraaide, komt nu met naar hun zeggen dit lumineuze plan. Tot 2005 was er voor iedere zelfstandige die na 1 jaar ziek zijn, arbeidsongeschiktheid bleef een financiele tegemoetkoming. Je moest het eerste jaars risico zelf verzekeren daarna kreeg je als ondernemer een uitkering op basis van de WAOZ. En nu het Ei van Columbus?

Jan Nonnekes|03.12.15|10:49

Pensioen voor deze groep werknemers is er ook nog steeds niet, ontslag bescherming pas sinds vorig jaar. Kosten drukken dat doe ik door lid te zijn van een vakbond, kortingen op ziekte kosten, incasso kosten, rechtsbijstand enz, hierdoor is het lidmaatschap al vlug terug verdiend. Verder ben ik voor mijn ziektekosten lid geworden van een Brood Fonds.
Kortom er is voor onze beroepsgroep nog genoeg te doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CDA-plan: zzp-rijschoolhouders verzekerd bij langdurige ziekte | RijschoolPro

CDA-plan: zzp-rijschoolhouders verzekerd bij langdurige ziekte

Er moet een basisverzekering loondoorbetaling bij ziekte komen die ook gaat gelden voor zzp’ers, waarvan er ongeveer 6.500 zijn in de rijschoolbranche. Daarnaast moet de loondoorbetaling aan werknemers radicaal verkort worden naar ongeveer acht weken. Met die hervormingen hoopt het CDA de arbeidsmarkt open te breken. Werkgevers moeten dan weer gemakkelijker vaste contracten gaan verstrekken aan 55-plussers, het aantal flexcontracten van jongeren kan worden verminderd en zzp’ers lopen geen grote risico’s als zij onverhoopt ziek worden.

Het plan wordt uiteengezet door CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sybrand Buma en Kamerlid Pieter Heerma in een ingezonden stuk in de Volkskrant. “Het draagvlak voor cao’s neemt af, de vlucht naar zzp neemt toe en normale mkb’s durven bijna geen personeel aan te nemen vanwege de risico’s. Uiteindelijk zal een toenemend beroep van deze groep op het sociale vangnet een probleem veroorzaken”, is te lezen in de brief.

Twee grote problemen

Volgens het CDA heeft de Nederlandse arbeidsmarkt momenteel twee grote problemen. Ten eerste kunnen werkgevers in het mkb zich nauwelijks veroorloven om werknemers in vaste dienst te nemen, vooral omdat bij ziekte het loon twee jaar doorbetaald moet worden. Ten tweede kunnen werknemers geen baan meer krijgen door de huiver bij de werkgevers, waardoor zij vluchten naar een zzp-constructie. Zzp’ers zijn aantrekkelijker voor de werkgever, maar lopen zelf grote risico’s als zij onverhoopt ziek worden.

Daardoor raakt de Nederlandse arbeidsmarkt steeds meer uit het lood, stellen Buma en Heerma. “Vooral oudere werknemers zien zich genoodzaakt te starten als flexwerker of zzp’er, wat neerkomt op hetzelfde werk maar dan zonder verzekering. Een risicogroep kan zich moeilijk verzekeren, en zelfstandigen kunnen het risico op langdurige ziekte niet betalen of helemaal niet afdekken en zijn daardoor vaak onvoldoende verzekerd.”

Wettelijk verplichte verzekering

Daarom pleit het CDA voor een basisverzekering loondoorbetaling bij ziekte. Die kan volgens de partij worden ingericht naar het model van de bestaande zorgverzekering: met een wettelijke verplichting, onder voor iedereen gelijke voorwaarden en zonder risicoselectie. “Deze verzekering voorziet in het afdekken van het inkomensdervingsrisico voor een periode van maximaal twee jaar, nadat een wachtperiode van bijvoorbeeld maximaal acht weken is verstreken.”

De verzekering zou moeten gelden voor iedereen die inkomen uit arbeid verwerft, dus voor zowel werknemers als zzp’ers. Loondoorbetaling bij ziekte van een werkgever zou in het plan radicaal worden verkort van twee jaar naar acht weken. “Daardoor worden zij gestimuleerd ouderen en vaklieden weer in vaste dienst te houden of zelfs aan te nemen”, stelt het CDA.

Door de gelijke eisen voor iedere verzekering worden de risico’s gedeeld, wordt de premie aanvaardbaar voor alle deelnemers en worden zelfstandigen met een hoger risico niet meer uitgesloten. “Daarmee zal ook valse concurrentie op arbeidskosten voor een groot deel worden vermeden.”

Zelfstandige rijschoolhouders

De rijschoolbranche bestaat voor het overgrote deel uit zzp’ers. Het CDA stelt dat deze bewust zelfstandige ondernemers minder concurrentie ondervinden op tarief als gevolg van schijnconstructies. “Daartoe nemen minder bedrijven hun toevlucht omdat het perspectief voor werknemers op werkzekerheid wordt vergroot en er daardoor meer evenwicht op de arbeidsmarkt komt.”

Daarnaast is in het plan volgens het CDA het inkomensrisico van langdurige ziekte gedurende een overbruggingsperiode betaalbaar afgedekt. Buma: “Alleen als we bereid zijn gezamenlijk dit soort stappen te zetten en deelbelangen achter ons te laten, kunnen we de arbeidsmarkt hervormen en uit het slop trekken.”

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “CDA-plan: zzp-rijschoolhouders verzekerd bij langdurige ziekte”

Henk Brauers|01.12.15|16:05

Val van de ene verbazing in de andere! Notabene die politieke partij die destijds onder het Kabinet Balkenende de arbeidsongeschiktheidsregeling voor zelfstandigen de nek omdraaide, komt nu met naar hun zeggen dit lumineuze plan. Tot 2005 was er voor iedere zelfstandige die na 1 jaar ziek zijn, arbeidsongeschiktheid bleef een financiele tegemoetkoming. Je moest het eerste jaars risico zelf verzekeren daarna kreeg je als ondernemer een uitkering op basis van de WAOZ. En nu het Ei van Columbus?

Jan Nonnekes|03.12.15|10:49

Pensioen voor deze groep werknemers is er ook nog steeds niet, ontslag bescherming pas sinds vorig jaar. Kosten drukken dat doe ik door lid te zijn van een vakbond, kortingen op ziekte kosten, incasso kosten, rechtsbijstand enz, hierdoor is het lidmaatschap al vlug terug verdiend. Verder ben ik voor mijn ziektekosten lid geworden van een Brood Fonds.
Kortom er is voor onze beroepsgroep nog genoeg te doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.