LV

Rijscholen hebben vertrouwen in omzetstijging begin 2016

Rijscholen worden steeds positiever over de verwachte omzet- en winststijging. Ze waren al positief in 2015 en ze verwachten dat deze positieve ontwikkeling door zal zetten in het eerste halfjaar van 2016. Het ondernemersvertrouwen is dan ook verder gestegen. Dit blijkt uit de conjunctuurpeiling van BOVAG over het tweede halfjaar van 2015 waaraan 113 rijscholen hebben deelgenomen.

In de BOVAG Conjunctuurpeiling worden BOVAG-leden twee keer per jaar gevraagd hoe hun bedrijf het afgelopen halfjaar heeft gepresteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. En wat hun verwachting is voor het komende half jaar. Op alle onderwerpen kunnen ondernemers slechts aangeven of er sprake is van een toename, afname of geen verschil.

Omzet neemt toe

De totale omzet is in het tweede halfjaar van 2015 bij 40 procent van de rijscholen toegenomen ten opzichte van het tweede halfjaar in 2014, zo blijkt uit de peiling. Daartegenover zag nog 19 procent de totale omzet afnemen. De ontwikkeling van de winstgevendheid laat een vergelijkbaar beeld zien. Zo zag 40 procent een toename van de winst in het tweede halfjaar van 2015 en zag 14 procent de winst afnemen ten opzichte van de tweede helft van 2014.

De positieve ontwikkeling van de resultaten worden onderbouwd met de examencijfers van het CBR. Uit de cijfers blijkt dat het totaal aantal eerste examens in de eerste helft van 2015 met 7,4 procent is toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal eerste examens in categorie B nam met 3,4 procent toe. Daarnaast was de groei in categorieën A en D het grootst. De gemiddelde lesprijzen zijn in het tweede halfjaar van 2015 wel gezakt (-0,4%) ten opzichte van een jaar geleden.

2016

Voor de eerste helft van 2016 verwachten de rijscholen wederom een positieve ontwikkeling van de resultaten. Zo verwacht 30 procent een omzetgroei ten opzichte van de eerste helft van 2015 en verwacht 33 procent een positieve ontwikkeling van de winst. Daartegenover verwacht 16 procent een afname van de omzet en 13 procent minder winst.

Het ondernemersvertrouwen, dat de verwachtingen ten aanzien van de prestaties in de komende zes maanden meet, stijgt dan ook verder van +7 naar +13. Dit is het hoogste niveau sinds de start van de conjunctuurpeiling in 2009.

Bovagkrant

In de Bovagkrant wordt gesteld dat na jaren van krimp en stagnatie de bestedingen aan rijopleidingen weer aan het toenemen zijn sinds medio 2015. “Dat uit zich in rijscholen die overvolle agenda’s hebben en voor het eerst in jaren weer op zoek zijn naar rijinstructeurs. Het is lang geleden dat er vacatures waren in de rijschoolbranche”, zo is te lezen.

Volgens de peiling nam niet alleen de vraag naar motoropleidingen toe. “Door de gunstige economische ontwikkeling zitten de transportondernemers te springen om vrachtwagenchauffeurs. Dat is te zien in de stijging van het aantal rijopleidingen voor het rijbewijs CE.”

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Rijscholen hebben vertrouwen in omzetstijging begin 2016”

Kenny Willemsen|04.03.16|11:42

Het spijt me hoor maar om uit een onderzoek onder 113 instructeurs deze conclusie te trekken is wel lekker kort door de bocht. Dat het in sommige steden iets zal aantrekken dat zal wel maar bij onze regio is het nog steeds niet jofel. En nog als de prijzen nog steeds dalen moet je aantal leerlingen wel explosief stijgen om er positief van te worden. Als dit soort zaken ook bij de kennisbank van de bovag hoort heb ik ernstig mijn twijfels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen hebben vertrouwen in omzetstijging begin 2016 | RijschoolPro
LV

Rijscholen hebben vertrouwen in omzetstijging begin 2016

Rijscholen worden steeds positiever over de verwachte omzet- en winststijging. Ze waren al positief in 2015 en ze verwachten dat deze positieve ontwikkeling door zal zetten in het eerste halfjaar van 2016. Het ondernemersvertrouwen is dan ook verder gestegen. Dit blijkt uit de conjunctuurpeiling van BOVAG over het tweede halfjaar van 2015 waaraan 113 rijscholen hebben deelgenomen.

In de BOVAG Conjunctuurpeiling worden BOVAG-leden twee keer per jaar gevraagd hoe hun bedrijf het afgelopen halfjaar heeft gepresteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. En wat hun verwachting is voor het komende half jaar. Op alle onderwerpen kunnen ondernemers slechts aangeven of er sprake is van een toename, afname of geen verschil.

Omzet neemt toe

De totale omzet is in het tweede halfjaar van 2015 bij 40 procent van de rijscholen toegenomen ten opzichte van het tweede halfjaar in 2014, zo blijkt uit de peiling. Daartegenover zag nog 19 procent de totale omzet afnemen. De ontwikkeling van de winstgevendheid laat een vergelijkbaar beeld zien. Zo zag 40 procent een toename van de winst in het tweede halfjaar van 2015 en zag 14 procent de winst afnemen ten opzichte van de tweede helft van 2014.

De positieve ontwikkeling van de resultaten worden onderbouwd met de examencijfers van het CBR. Uit de cijfers blijkt dat het totaal aantal eerste examens in de eerste helft van 2015 met 7,4 procent is toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal eerste examens in categorie B nam met 3,4 procent toe. Daarnaast was de groei in categorieën A en D het grootst. De gemiddelde lesprijzen zijn in het tweede halfjaar van 2015 wel gezakt (-0,4%) ten opzichte van een jaar geleden.

2016

Voor de eerste helft van 2016 verwachten de rijscholen wederom een positieve ontwikkeling van de resultaten. Zo verwacht 30 procent een omzetgroei ten opzichte van de eerste helft van 2015 en verwacht 33 procent een positieve ontwikkeling van de winst. Daartegenover verwacht 16 procent een afname van de omzet en 13 procent minder winst.

Het ondernemersvertrouwen, dat de verwachtingen ten aanzien van de prestaties in de komende zes maanden meet, stijgt dan ook verder van +7 naar +13. Dit is het hoogste niveau sinds de start van de conjunctuurpeiling in 2009.

Bovagkrant

In de Bovagkrant wordt gesteld dat na jaren van krimp en stagnatie de bestedingen aan rijopleidingen weer aan het toenemen zijn sinds medio 2015. “Dat uit zich in rijscholen die overvolle agenda’s hebben en voor het eerst in jaren weer op zoek zijn naar rijinstructeurs. Het is lang geleden dat er vacatures waren in de rijschoolbranche”, zo is te lezen.

Volgens de peiling nam niet alleen de vraag naar motoropleidingen toe. “Door de gunstige economische ontwikkeling zitten de transportondernemers te springen om vrachtwagenchauffeurs. Dat is te zien in de stijging van het aantal rijopleidingen voor het rijbewijs CE.”

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Rijscholen hebben vertrouwen in omzetstijging begin 2016”

Kenny Willemsen|04.03.16|11:42

Het spijt me hoor maar om uit een onderzoek onder 113 instructeurs deze conclusie te trekken is wel lekker kort door de bocht. Dat het in sommige steden iets zal aantrekken dat zal wel maar bij onze regio is het nog steeds niet jofel. En nog als de prijzen nog steeds dalen moet je aantal leerlingen wel explosief stijgen om er positief van te worden. Als dit soort zaken ook bij de kennisbank van de bovag hoort heb ik ernstig mijn twijfels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.