Rijscholen bieden uniek ritje in auto aan honderden beperkten

REVI

Het enthousiasme en de waardering van de deelnemers is zó groot, dat rijscholen in de rij staan om vrijwillig iets te kunnen bijdragen. Honderden visueel en verstandelijk beperkten voor wie autorijden in het normale leven onmogelijk is, beleven de dag van hun leven als ze onder toeziend oog van een rijinstructeur voor één keer achter het stuur kunnen kruipen tijdens ‘Drive for Once’.

In 2015 startte de Stichting Rij Ervaring Voor Iedereen (REVI) met de organisatie van één zo’n dag waarop rijscholen uit de regio Deurne meehielpen om beperkten een uniek ritje met de auto te laten maken. Door het immense succes en de interesse uit andere delen van het land werden in april vijf van deze dagen op drie verschillende locaties (Deurne, Drachten en Emmen) georganiseerd. De plannen worden nu gemaakt om andere regio’s aan te gaan boren.

Rijscholen van hun beste kant

Het is de rijschoolbranche op zijn best. Even zijn de betrokken rijinstructeurs en rijschoolhouders geen concurrenten, maar werken ze zij aan zij aan hetzelfde doel; het creëren van een unieke dag voor de honderden visueel en verstandelijk beperkten die gestoken in shirtjes met de tekst ‘Ik ga autorijden, net als jij’ staan te trappelen om het portier in te stappen.

“Ze mogen allemaal twee keer 25 minuten rijden”, vertelt Daphne Brouwers van de Stichting REVI. Op een afgesloten parcours uiteraard, en onder begeleiding van dezelfde rijinstructeur. “Het eerste blok merk je dat het erg spannend is voor hen”, legt Brouwers uit. “Dan is het goed dat ze een vertrouwensband met de instructeur kunnen opbouwen. De tweede keer gaat het dan een stuk soepeler.”

Wensenlijst

Het initiatief ontstond in 2011 waar een groep van het huidige bestuur aanwezig was bij een soortgelijk evenement op het TT Circuit in Assen. Zo werd REVI opgericht om zoveel mogelijk beperkten de kans te geven om een keer het autorijden zelf te ervaren. “Het is voor ons zo gewoon, maar het staat bij hen vaak bovenaan de wensenlijst”, zegt Brouwers.

Na het succes in Deurne vorig jaar werden Drachten en Emmen toegevoegd aan het programma. In de twee eerstgenoemde plaatsen werd een heel weekend benut om zo de visueel en verstandelijk beperkten op andere dagen te kunnen ontvangen. Brouwers: “Het is een andere doelgroep, daar kun je op verschillende dagen beter op inspelen.” In totaal beleefden 300 visueel en verstandelijk beperkten in april een unieke dag dankzij REVI.

Deelnemende rijscholen

En daar genieten de deelnemende rijinstructeurs opzichtig van. Voorafgaand aan deelname is er nog wel wat argwaan, weet de REVI-woordvoerder. “Het is ook niet zomaar wat. Je geeft er je zaterdag voor op, wanneer je meestal rijles geeft en daardoor nu dus inkomsten mist. En we hebben nog niet heel veel sponsoren, waardoor de rijscholen zelf naast het beschikbaar stellen van hun lesauto ook nog een eigen bijdrage leveren om het evenement mogelijk te maken.” Een van de stuwende krachten achter REVI is Peter Claassen Dubbele Bedieningen.

Toch staan de betrokken rijinstructeurs na afloop in de rij om zich aan te melden voor de volgende editie. De waardering die de deelnemers hen bieden voor het mogelijk maken van deze unieke ervaring, geeft de doorslag. “Een 70-jarige vrouw die nog nooit achter het stuur had gezeten, was bijna in tranen van geluk”, vertelt Brouwers. “Ze bleef maar zeggen: ‘kun je de tijd niet stopzetten?’ Daar doe je het voor.”

In Deurne namen in totaal 22 rijscholen deel aan het evenement van REVI, in Emmen 10 en in Drachten 8. Op deze locaties gaat ook in 2017 waarschijnlijk weer gereden worden. Ondertussen verkent REVI de mogelijkheden om het evenement naar andere plaatsen te brengen. “Rijscholen die dit een mooi initiatief vinden, kunnen zich bij ons melden”, vertelt Brouwers. “We hopen dan dat zij ook kunnen meedenken over een geschikte locatie in hun regio. Het zou geweldig zijn om door heel Nederland deze doelgroep de unieke ervaring van een eenmalige autorit achter het stuur te kunnen bieden.”

Rijscholen die mee willen doen, kunnen zich via e-mail melden: [email protected]

Lars Verpalen

revi drachten

revi deurne revi emmen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen bieden uniek ritje in auto aan honderden beperkten | RijschoolPro

Rijscholen bieden uniek ritje in auto aan honderden beperkten

REVI

Het enthousiasme en de waardering van de deelnemers is zó groot, dat rijscholen in de rij staan om vrijwillig iets te kunnen bijdragen. Honderden visueel en verstandelijk beperkten voor wie autorijden in het normale leven onmogelijk is, beleven de dag van hun leven als ze onder toeziend oog van een rijinstructeur voor één keer achter het stuur kunnen kruipen tijdens ‘Drive for Once’.

In 2015 startte de Stichting Rij Ervaring Voor Iedereen (REVI) met de organisatie van één zo’n dag waarop rijscholen uit de regio Deurne meehielpen om beperkten een uniek ritje met de auto te laten maken. Door het immense succes en de interesse uit andere delen van het land werden in april vijf van deze dagen op drie verschillende locaties (Deurne, Drachten en Emmen) georganiseerd. De plannen worden nu gemaakt om andere regio’s aan te gaan boren.

Rijscholen van hun beste kant

Het is de rijschoolbranche op zijn best. Even zijn de betrokken rijinstructeurs en rijschoolhouders geen concurrenten, maar werken ze zij aan zij aan hetzelfde doel; het creëren van een unieke dag voor de honderden visueel en verstandelijk beperkten die gestoken in shirtjes met de tekst ‘Ik ga autorijden, net als jij’ staan te trappelen om het portier in te stappen.

“Ze mogen allemaal twee keer 25 minuten rijden”, vertelt Daphne Brouwers van de Stichting REVI. Op een afgesloten parcours uiteraard, en onder begeleiding van dezelfde rijinstructeur. “Het eerste blok merk je dat het erg spannend is voor hen”, legt Brouwers uit. “Dan is het goed dat ze een vertrouwensband met de instructeur kunnen opbouwen. De tweede keer gaat het dan een stuk soepeler.”

Wensenlijst

Het initiatief ontstond in 2011 waar een groep van het huidige bestuur aanwezig was bij een soortgelijk evenement op het TT Circuit in Assen. Zo werd REVI opgericht om zoveel mogelijk beperkten de kans te geven om een keer het autorijden zelf te ervaren. “Het is voor ons zo gewoon, maar het staat bij hen vaak bovenaan de wensenlijst”, zegt Brouwers.

Na het succes in Deurne vorig jaar werden Drachten en Emmen toegevoegd aan het programma. In de twee eerstgenoemde plaatsen werd een heel weekend benut om zo de visueel en verstandelijk beperkten op andere dagen te kunnen ontvangen. Brouwers: “Het is een andere doelgroep, daar kun je op verschillende dagen beter op inspelen.” In totaal beleefden 300 visueel en verstandelijk beperkten in april een unieke dag dankzij REVI.

Deelnemende rijscholen

En daar genieten de deelnemende rijinstructeurs opzichtig van. Voorafgaand aan deelname is er nog wel wat argwaan, weet de REVI-woordvoerder. “Het is ook niet zomaar wat. Je geeft er je zaterdag voor op, wanneer je meestal rijles geeft en daardoor nu dus inkomsten mist. En we hebben nog niet heel veel sponsoren, waardoor de rijscholen zelf naast het beschikbaar stellen van hun lesauto ook nog een eigen bijdrage leveren om het evenement mogelijk te maken.” Een van de stuwende krachten achter REVI is Peter Claassen Dubbele Bedieningen.

Toch staan de betrokken rijinstructeurs na afloop in de rij om zich aan te melden voor de volgende editie. De waardering die de deelnemers hen bieden voor het mogelijk maken van deze unieke ervaring, geeft de doorslag. “Een 70-jarige vrouw die nog nooit achter het stuur had gezeten, was bijna in tranen van geluk”, vertelt Brouwers. “Ze bleef maar zeggen: ‘kun je de tijd niet stopzetten?’ Daar doe je het voor.”

In Deurne namen in totaal 22 rijscholen deel aan het evenement van REVI, in Emmen 10 en in Drachten 8. Op deze locaties gaat ook in 2017 waarschijnlijk weer gereden worden. Ondertussen verkent REVI de mogelijkheden om het evenement naar andere plaatsen te brengen. “Rijscholen die dit een mooi initiatief vinden, kunnen zich bij ons melden”, vertelt Brouwers. “We hopen dan dat zij ook kunnen meedenken over een geschikte locatie in hun regio. Het zou geweldig zijn om door heel Nederland deze doelgroep de unieke ervaring van een eenmalige autorit achter het stuur te kunnen bieden.”

Rijscholen die mee willen doen, kunnen zich via e-mail melden: [email protected]

Lars Verpalen

revi drachten

revi deurne revi emmen

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.