rijles, 2toDrive

Bijna één op tien 17-jarigen heeft nu autorijbewijs

Ruim 8 procent van de 17-jarigen heeft een autorijbewijs. Dit is het hoogste percentage sinds het in 2011 voor jongeren van deze leeftijd mogelijk werd om af te rijden. Het aantal 17-jarigen die een bromfietsrijbewijs bezitten en geen autorijbewijs is tussen 2014 en 2016 gedaald. Ook nam het aantal bromfietsen in deze groep af. Dat meldt CBS.

Sinds de start van het project ‘2toDrive’ in 2011 mogen jongeren beginnen met rijlessen als ze 16,5 jaar zijn en afrijden vanaf hun zeventiende verjaardag. Geslaagden mogen autorijden onder begeleiding van een ervaren automobilist die de rol heeft van coach. Zodra ze 18 zijn mogen ze zelfstandig met de auto op pad.

Auto en bromfiets

Vergeleken met andere leeftijdsgroepen heeft een klein deel van de 17-jarigen een autorijbewijs. Begin 2016 ging het om 16,5 duizend jongeren, wat neerkomt op 8,2 procent. Van de 18- en 19-jarigen heeft 44 procent een rijbewijs en bij de 20- tot 25-jarigen gaat het om 70 procent.

17-jarigen, autorijbewijs, 2todrive

Begin 2016 had bijna 18 procent van de 17-jarigen een bromfietsrijbewijs. Vanaf hun 16e verjaardag kunnen jongeren hiervoor een praktijkexamen afleggen. Jongeren die slagen voor het autorijbewijs ontvangen daarbij automatisch ook een bromfietsrijbewijs. Het deel van de 17-jarige jongeren met een bromfietsrijbewijs maar zonder een autorijbewijs daalde tussen 2014 en 2016 van ruim 11 naar 9,6 procent. Over eerdere jaren heeft CBS geen gegevens.

Extra kosten bromfietsrijbewijs

Ten opzichte van vijf jaar geleden is het aantal bromfietsen met een 17-jarige eigenaar met twee derde  gedaald, van 35 duizend naar 11 duizend. Deze daling viel samen met een aantal belangrijke wijzigingen op het gebied van rijbewijzen. In maart 2010 werd het praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs ingevoerd, bovenop het al bestaande theorie-examen. Daardoor moesten jongeren extra kosten maken voor een bromfietsrijbewijs. Daarnaast kregen 17-jarigen in 2011 de mogelijkheid om onder speciale voorwaarden een autorijbewijs te halen.

bromfiets, 2todrive

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Bijna één op tien 17-jarigen heeft nu autorijbewijs”

Willy Davina|27.05.16|17:58

En het is bij het CBR al een puinzooi wat betreft inplannen examens en TTT,s

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bijna één op tien 17-jarigen heeft nu autorijbewijs | RijschoolPro
rijles, 2toDrive

Bijna één op tien 17-jarigen heeft nu autorijbewijs

Ruim 8 procent van de 17-jarigen heeft een autorijbewijs. Dit is het hoogste percentage sinds het in 2011 voor jongeren van deze leeftijd mogelijk werd om af te rijden. Het aantal 17-jarigen die een bromfietsrijbewijs bezitten en geen autorijbewijs is tussen 2014 en 2016 gedaald. Ook nam het aantal bromfietsen in deze groep af. Dat meldt CBS.

Sinds de start van het project ‘2toDrive’ in 2011 mogen jongeren beginnen met rijlessen als ze 16,5 jaar zijn en afrijden vanaf hun zeventiende verjaardag. Geslaagden mogen autorijden onder begeleiding van een ervaren automobilist die de rol heeft van coach. Zodra ze 18 zijn mogen ze zelfstandig met de auto op pad.

Auto en bromfiets

Vergeleken met andere leeftijdsgroepen heeft een klein deel van de 17-jarigen een autorijbewijs. Begin 2016 ging het om 16,5 duizend jongeren, wat neerkomt op 8,2 procent. Van de 18- en 19-jarigen heeft 44 procent een rijbewijs en bij de 20- tot 25-jarigen gaat het om 70 procent.

17-jarigen, autorijbewijs, 2todrive

Begin 2016 had bijna 18 procent van de 17-jarigen een bromfietsrijbewijs. Vanaf hun 16e verjaardag kunnen jongeren hiervoor een praktijkexamen afleggen. Jongeren die slagen voor het autorijbewijs ontvangen daarbij automatisch ook een bromfietsrijbewijs. Het deel van de 17-jarige jongeren met een bromfietsrijbewijs maar zonder een autorijbewijs daalde tussen 2014 en 2016 van ruim 11 naar 9,6 procent. Over eerdere jaren heeft CBS geen gegevens.

Extra kosten bromfietsrijbewijs

Ten opzichte van vijf jaar geleden is het aantal bromfietsen met een 17-jarige eigenaar met twee derde  gedaald, van 35 duizend naar 11 duizend. Deze daling viel samen met een aantal belangrijke wijzigingen op het gebied van rijbewijzen. In maart 2010 werd het praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs ingevoerd, bovenop het al bestaande theorie-examen. Daardoor moesten jongeren extra kosten maken voor een bromfietsrijbewijs. Daarnaast kregen 17-jarigen in 2011 de mogelijkheid om onder speciale voorwaarden een autorijbewijs te halen.

bromfiets, 2todrive

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Bijna één op tien 17-jarigen heeft nu autorijbewijs”

Willy Davina|27.05.16|17:58

En het is bij het CBR al een puinzooi wat betreft inplannen examens en TTT,s

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.