rijschool, VAB, lesauto, België

Rijopleiding zonder rijschool blijft behouden in Brussel

Brussel gooit het systeem van rijopleidingen op de schop. Er zijn in de toekomst vier mogelijke routes die leiden tot het rijbewijs. De vrije begeleiding, waarbij er geen rijschool aan te pas komt, blijft bestaan om het rijbewijs voor iedereen financieel toegankelijk te houden. Wel wordt hierbij de stageperiode verlengd van drie naar negen maanden.

Dat melden Belgische media. België zet vol in op het verbeteren van de rijopleiding in de strijd tegen het te hoge aantal verkeersdoden. Als onderdeel daarvan pakte eerder ook Vlaanderen al de opleiding aan met onder andere het invoeren van een verplichte terugkomdag.

Vier rijopleidingen

De Brusselse regering heeft de rijopleiding gereorganiseerd om het beter af te stemmen ‘op de noden van de stad’. Eerder was er per se een eigen auto nodig om een rijbewijs te kunnen halen, maar dat hoeft in de toekomst niet meer. Inhoudelijk komt er in de opleiding meer aandacht voor ‘respectvol en hoffelijk rijgedrag’, en moet er verplicht een EHBO-cursus worden afgelegd.

Er zijn in plaats van twee nu vier verschillende routes die allemaal leiden tot een rijbewijs:

  • Een geheel vrije opleiding zonder begeleiding van een rijschool. De minimale stageperiode met een begeleider stijgt van drie naar negen maanden. De begeleiders krijgen ook een ondersteuningsaanbod.
  • Een mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool: vanaf 17 jaar mag een leerling 14 uur les volgen bij een rijschool, gevolgd door minimaal zes maanden begeleiding. In dit traject krijgen de begeleiders verplicht een pedagogische vorming.
  • Opleidingstraject met rijschool: 20 uur praktijkles bij de rijschool gevolgd door een stage van minimaal drie maanden.
  • Opleiding zonder stage: 30 uur rijles bij de rijschool, waarna direct het rijexamen volgt.

Geen eigen auto

De opleiding zonder eigen auto is ontwikkeld omdat de regering ziet dat in en rondom Brussel steeds meer mensen er niet over beschikken. “We merken dat jongeren in Brussel steeds langer wachten met het starten van de rijopleiding. Wanneer ze dan plots een wagen nodig hebben (om professionele redenen of door gewijzigde familiale omstandigheden), bieden we hen nu de mogelijkheid om snel een rijbewijs te behalen”, licht staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets toe.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijopleiding zonder rijschool blijft behouden in Brussel | RijschoolPro
rijschool, VAB, lesauto, België

Rijopleiding zonder rijschool blijft behouden in Brussel

Brussel gooit het systeem van rijopleidingen op de schop. Er zijn in de toekomst vier mogelijke routes die leiden tot het rijbewijs. De vrije begeleiding, waarbij er geen rijschool aan te pas komt, blijft bestaan om het rijbewijs voor iedereen financieel toegankelijk te houden. Wel wordt hierbij de stageperiode verlengd van drie naar negen maanden.

Dat melden Belgische media. België zet vol in op het verbeteren van de rijopleiding in de strijd tegen het te hoge aantal verkeersdoden. Als onderdeel daarvan pakte eerder ook Vlaanderen al de opleiding aan met onder andere het invoeren van een verplichte terugkomdag.

Vier rijopleidingen

De Brusselse regering heeft de rijopleiding gereorganiseerd om het beter af te stemmen ‘op de noden van de stad’. Eerder was er per se een eigen auto nodig om een rijbewijs te kunnen halen, maar dat hoeft in de toekomst niet meer. Inhoudelijk komt er in de opleiding meer aandacht voor ‘respectvol en hoffelijk rijgedrag’, en moet er verplicht een EHBO-cursus worden afgelegd.

Er zijn in plaats van twee nu vier verschillende routes die allemaal leiden tot een rijbewijs:

  • Een geheel vrije opleiding zonder begeleiding van een rijschool. De minimale stageperiode met een begeleider stijgt van drie naar negen maanden. De begeleiders krijgen ook een ondersteuningsaanbod.
  • Een mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool: vanaf 17 jaar mag een leerling 14 uur les volgen bij een rijschool, gevolgd door minimaal zes maanden begeleiding. In dit traject krijgen de begeleiders verplicht een pedagogische vorming.
  • Opleidingstraject met rijschool: 20 uur praktijkles bij de rijschool gevolgd door een stage van minimaal drie maanden.
  • Opleiding zonder stage: 30 uur rijles bij de rijschool, waarna direct het rijexamen volgt.

Geen eigen auto

De opleiding zonder eigen auto is ontwikkeld omdat de regering ziet dat in en rondom Brussel steeds meer mensen er niet over beschikken. “We merken dat jongeren in Brussel steeds langer wachten met het starten van de rijopleiding. Wanneer ze dan plots een wagen nodig hebben (om professionele redenen of door gewijzigde familiale omstandigheden), bieden we hen nu de mogelijkheid om snel een rijbewijs te behalen”, licht staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets toe.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.