Lesbord, rijles

‘Rijscholen liegen over hun eigen slagingspercentages’

Rijscholen liegen over het aantal leerlingen dat bij hen in één keer slaagt voor het praktijkexamen. Rijscholen die een laag slagingspercentage hebben, durven rustig op hun site te zetten dat ze een percentage van 70 of 80 procent hebben, zei VRB-voorzitter Peter van Neck tegen RTL Nieuws. FAM en BOVAG Rijscholen bevestigen die praktijken.

Slagingspercentages zijn niet geheim. Het CBR heeft Open Data, waarmee iedereen de slagingspercentages per rijschool in kan zien. En daardoor is te zien dat veel rijscholen zich op hun eigen website een stuk rooskleuriger voorstellen dan de realiteit betreft.

IQ Drive

RTL vond in een eerste screening acht rijscholen waarbij de cijfers niet deugden. Als voorbeeld werd de website van rijschool IQ Drive aangehaald. Hierop werd gepretendeerd een slagingspercentage van 65 procent te hebben op het eerste examen. In de Open Data was echter te zien dat slechts 25 procent na lessen bij IQ Drive in één keer slaagt.

Daarnaast stelde de rijschool winnaar te zijn van ‘Het Gouden Stuur’, een prijs voor de veiligste rijschool van Nederland. Van die prijs heeft echter nog nooit iemand gehoord. Na benadering door RTL Nieuws is de prijs verdwenen van de website en het slagingspercentage ook niet meer zichtbaar.

Toename praktijken

De branchevoorzitters van FAM, BOVAG en VRB bevestigen dat de praktijken voorkomen en dat het aantal rijscholen dat leerlingen voorliegt in aantal toeneemt. “Rijscholen doen de gekste dingen om meer leerlingen te werven, omdat de concurrentie blijft toenemen”, vertelt Rutten.

Ook naar aanleiding van dergelijke praktijken benadrukken de brancheverenigingen nog maar eens dat er toezicht nodig is op rijscholen om slechte bedrijven te weren uit de branche. Maar daarin beweegt minister Schultz van Haegen geen millimeter, en zullen rijscholen waarschijnlijk op de volgende kabinetsperiode moeten hopen.

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “‘Rijscholen liegen over hun eigen slagingspercentages’”

Jan Dijen|16.10.16|17:57

Kijk eens op radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=166673 dan zie je pas echt hoe ver IQ Drive gaat met het verkopen van klinkklare onzin. Hier gaan ze zelfs nog een stap verder

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Rijscholen liegen over hun eigen slagingspercentages’ | RijschoolPro
Lesbord, rijles

‘Rijscholen liegen over hun eigen slagingspercentages’

Rijscholen liegen over het aantal leerlingen dat bij hen in één keer slaagt voor het praktijkexamen. Rijscholen die een laag slagingspercentage hebben, durven rustig op hun site te zetten dat ze een percentage van 70 of 80 procent hebben, zei VRB-voorzitter Peter van Neck tegen RTL Nieuws. FAM en BOVAG Rijscholen bevestigen die praktijken.

Slagingspercentages zijn niet geheim. Het CBR heeft Open Data, waarmee iedereen de slagingspercentages per rijschool in kan zien. En daardoor is te zien dat veel rijscholen zich op hun eigen website een stuk rooskleuriger voorstellen dan de realiteit betreft.

IQ Drive

RTL vond in een eerste screening acht rijscholen waarbij de cijfers niet deugden. Als voorbeeld werd de website van rijschool IQ Drive aangehaald. Hierop werd gepretendeerd een slagingspercentage van 65 procent te hebben op het eerste examen. In de Open Data was echter te zien dat slechts 25 procent na lessen bij IQ Drive in één keer slaagt.

Daarnaast stelde de rijschool winnaar te zijn van ‘Het Gouden Stuur’, een prijs voor de veiligste rijschool van Nederland. Van die prijs heeft echter nog nooit iemand gehoord. Na benadering door RTL Nieuws is de prijs verdwenen van de website en het slagingspercentage ook niet meer zichtbaar.

Toename praktijken

De branchevoorzitters van FAM, BOVAG en VRB bevestigen dat de praktijken voorkomen en dat het aantal rijscholen dat leerlingen voorliegt in aantal toeneemt. “Rijscholen doen de gekste dingen om meer leerlingen te werven, omdat de concurrentie blijft toenemen”, vertelt Rutten.

Ook naar aanleiding van dergelijke praktijken benadrukken de brancheverenigingen nog maar eens dat er toezicht nodig is op rijscholen om slechte bedrijven te weren uit de branche. Maar daarin beweegt minister Schultz van Haegen geen millimeter, en zullen rijscholen waarschijnlijk op de volgende kabinetsperiode moeten hopen.

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “‘Rijscholen liegen over hun eigen slagingspercentages’”

Jan Dijen|16.10.16|17:57

Kijk eens op radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=166673 dan zie je pas echt hoe ver IQ Drive gaat met het verkopen van klinkklare onzin. Hier gaan ze zelfs nog een stap verder

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.