2toDrive, CBR, rijschool, lesauto, Peter Boogert

Eén op acht 2toDrivers rijdt onverzekerd zonder begeleider

Meer dan één op de acht 17-jarigen rijdt in hun begeleidingsperiode wel eens of regelmatig zonder rijcoach. Opvallend meer vaders dan moeders staan dit bij hun kinderen toe. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, dat bij ouders en kinderen na ging in hoeverre de illegale situatie voorkomt. Het gaat dus om zelfbeoordeling; de daadwerkelijke cijfers kunnen nog hoger liggen.

In Nederland mogen jongeren binnen het project 2toDrive vanaf hun 17e rijexamen doen. Zij moeten dan wel tot hun 18e verjaardag rijden met een begeleider. Dat blijkt dus niet in alle gevallen te gebeuren.

Onverzekerd rijden

13 procent van de ouders heeft aangegeven hun kind van 17 wel eens te laten rijden zonder begeleidend coach. Het rijden van een 17-jarige zonder begeleidend coach is niet verzekerd. Maakt de 17-jarige in dat geval schade, dan is dit niet gedekt op de verzekering.

Vooral de vaders knijpen vaker een oogje dicht; 18 procent van de vaders laat zijn zoon of dochter wel eens zonder coach rijden en maar 5 procent van de moeders doet dit. Wellicht komt dat ook door de manier hoe ouders het ervaren om bij hun kind in de auto te zitten: één op de drie ouders zegt dit absoluut niet te willen.

BOB

Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is het aantal ouders dat hun kind (17-24 jaar) wel eens terug laat rijden na een feestje als BOB. 64 procent van de ouders laat hun kind weleens bobben.  Het is onduidelijk in welke mate hier ook 17-jarigen voor worden ingezet. Ook hierbij geldt dat een 17-jarige niet is verzekerd. Het alcoholpromillage van de begeleidend coach mag niet boven de wettelijk toegestane norm uitkomen.

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Eén op acht 2toDrivers rijdt onverzekerd zonder begeleider”

Willy Davina|20.07.16|23:48

Ik was hier wel bang voor maar ze zullen maar een ongeluk krijgen, gaan er later heel wat financiele traantjes vallen

Amptenaar|23.07.16|00:31

En als we nu eens teruggaan naar de basis. Waar heeft dit waardeloos plan zijn oorsprong, juist o.a. het UWV die 7000 rijinstructeurs heeft opgeleid waar de markt niet op zat te wachten. Moesten allemaal werk hebben en maar geen leerlingen. Dan doe je toch 17 jarigen die er nog niet aan toe zijn, maar het gewoon interessant vinden. Ouders niet gevraagd of ze het wel willen. Laten we dan maar de verkeersveiligheid maar vergeten. Is toch niet belangrijk!!!!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eén op acht 2toDrivers rijdt onverzekerd zonder begeleider | RijschoolPro
2toDrive, CBR, rijschool, lesauto, Peter Boogert

Eén op acht 2toDrivers rijdt onverzekerd zonder begeleider

Meer dan één op de acht 17-jarigen rijdt in hun begeleidingsperiode wel eens of regelmatig zonder rijcoach. Opvallend meer vaders dan moeders staan dit bij hun kinderen toe. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, dat bij ouders en kinderen na ging in hoeverre de illegale situatie voorkomt. Het gaat dus om zelfbeoordeling; de daadwerkelijke cijfers kunnen nog hoger liggen.

In Nederland mogen jongeren binnen het project 2toDrive vanaf hun 17e rijexamen doen. Zij moeten dan wel tot hun 18e verjaardag rijden met een begeleider. Dat blijkt dus niet in alle gevallen te gebeuren.

Onverzekerd rijden

13 procent van de ouders heeft aangegeven hun kind van 17 wel eens te laten rijden zonder begeleidend coach. Het rijden van een 17-jarige zonder begeleidend coach is niet verzekerd. Maakt de 17-jarige in dat geval schade, dan is dit niet gedekt op de verzekering.

Vooral de vaders knijpen vaker een oogje dicht; 18 procent van de vaders laat zijn zoon of dochter wel eens zonder coach rijden en maar 5 procent van de moeders doet dit. Wellicht komt dat ook door de manier hoe ouders het ervaren om bij hun kind in de auto te zitten: één op de drie ouders zegt dit absoluut niet te willen.

BOB

Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is het aantal ouders dat hun kind (17-24 jaar) wel eens terug laat rijden na een feestje als BOB. 64 procent van de ouders laat hun kind weleens bobben.  Het is onduidelijk in welke mate hier ook 17-jarigen voor worden ingezet. Ook hierbij geldt dat een 17-jarige niet is verzekerd. Het alcoholpromillage van de begeleidend coach mag niet boven de wettelijk toegestane norm uitkomen.

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Eén op acht 2toDrivers rijdt onverzekerd zonder begeleider”

Willy Davina|20.07.16|23:48

Ik was hier wel bang voor maar ze zullen maar een ongeluk krijgen, gaan er later heel wat financiele traantjes vallen

Amptenaar|23.07.16|00:31

En als we nu eens teruggaan naar de basis. Waar heeft dit waardeloos plan zijn oorsprong, juist o.a. het UWV die 7000 rijinstructeurs heeft opgeleid waar de markt niet op zat te wachten. Moesten allemaal werk hebben en maar geen leerlingen. Dan doe je toch 17 jarigen die er nog niet aan toe zijn, maar het gewoon interessant vinden. Ouders niet gevraagd of ze het wel willen. Laten we dan maar de verkeersveiligheid maar vergeten. Is toch niet belangrijk!!!!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.