boete, bekeuring, politie

Rijscholen worstelen met parkeerboetes tijdens les

Het is rijinstructeur Miranda van Biene nu al drie keer overkomen binnen een halfjaar: een parkeerbon tijdens het geven van een rijles. Terwijl ze even stilstaat om instructies te geven aan een leerling, heeft een parkeerwacht haar al te pakken. Van Biene, die rijdt voor Verkeersschool Tempo in Rotterdam, heeft nu hulp ingeschakeld van een advocaat om bezwaar te maken.

Van Biene reageert op de situatie in Amsterdam. Maandag bleek dat rijinstructeurs daar ook regelmatig worden beboet tijdens de les. Ze zijn vastgelegd door ‘scanauto’s’: die rijden langs geparkeerde auto’s en controleren met een speciaal scansysteem de kentekens. Alle kentekens waarvoor niet is betaald binnen vijf minuten na controle, worden geregistreerd. 

Leerlingen wisselen

Niet alleen Amsterdamse rijscholen hebben hier dus mee te maken, ook hun Rotterdamse collega’s vallen regelmatig ten prooi aan de controleurs. “Soms sta je even stil om leerlingen te wisselen, zodat de een voorin gaat zitten en de ander achterin. Sommigen doen er gewoon wat langer over voordat ze klaar zijn om te rijden: ze moeten hun stoel en spiegels verstellen en hebben instructies nodig”, vertelt Van Biene.

“Ook komt het voor dat je wat eerder op de locatie van de volgende leerling aanwezig bent. Voordat je stopt voor het huis, geef je de leerling die op dat moment in de auto zit nog een laatste opdracht.” De rijinstructeur is al twee maal gepakt op dezelfde locatie toen ze stond te wachten voor de volgende les. “Ik heb twee boetes gekregen op dezelfde plaats waar ik een mevrouw moest ophalen. Ik vraag haar nu maar om buiten klaar te staan en direct weg te rijden, maar erg klantvriendelijk is dat niet.”

Uitzondering

Een woordvoerder in Amsterdam laat weten aan De Telegraaf te onderzoeken of er uitzonderingen te maken zijn voor rijscholen. In Rotterdam hoeven de de rijinstructeurs niet op een voorkeursbehandeling te rekenen, laat een woordvoerder desgevraagd weten. “De algemene regels gelden ook voor rijschoolhouders. Als ze ergens stil willen staan, moeten ze maar even vijftig meter verder rijden waar dat wel mag.”

Achter de scanauto’s rijden bovendien twee scooters die na zo’n tien minuten een tweede check doen om de situatie te beoordelen, vertelt de Rotterdamse woordvoerder. “Dat in- en uitstappen moet binnen die tien minuten echt wel lukken.” Miranda van Biene laat overigens weten dat ze die scooters nooit heeft zien rijden.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Rijscholen worstelen met parkeerboetes tijdens les”

Kelly de Groot|13.10.16|12:54

Amsterdam: Sinds de scanauto’s er zijn (dus ECHT geen mensen op scooters meer) krijg je die boete gewoon. Voorheen snapte de controleur wel wat er aan de hand was.
Dit betekend dat alle lesauto’s binnen de ring niet kunnen parkeren. Ik zet mijn auto met alarmlichten op de openbare weg. Geen mooie oplossing..
Het is zelfs zo, dat mijn auto binnen de ring tijdens het rijexamen een boete kan krijgen voor een parkeeropdracht.

Dit is niet wenselijk. Ik wil mij hard maken om hier iets aan te doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen worstelen met parkeerboetes tijdens les | RijschoolPro
boete, bekeuring, politie

Rijscholen worstelen met parkeerboetes tijdens les

Het is rijinstructeur Miranda van Biene nu al drie keer overkomen binnen een halfjaar: een parkeerbon tijdens het geven van een rijles. Terwijl ze even stilstaat om instructies te geven aan een leerling, heeft een parkeerwacht haar al te pakken. Van Biene, die rijdt voor Verkeersschool Tempo in Rotterdam, heeft nu hulp ingeschakeld van een advocaat om bezwaar te maken.

Van Biene reageert op de situatie in Amsterdam. Maandag bleek dat rijinstructeurs daar ook regelmatig worden beboet tijdens de les. Ze zijn vastgelegd door ‘scanauto’s’: die rijden langs geparkeerde auto’s en controleren met een speciaal scansysteem de kentekens. Alle kentekens waarvoor niet is betaald binnen vijf minuten na controle, worden geregistreerd. 

Leerlingen wisselen

Niet alleen Amsterdamse rijscholen hebben hier dus mee te maken, ook hun Rotterdamse collega’s vallen regelmatig ten prooi aan de controleurs. “Soms sta je even stil om leerlingen te wisselen, zodat de een voorin gaat zitten en de ander achterin. Sommigen doen er gewoon wat langer over voordat ze klaar zijn om te rijden: ze moeten hun stoel en spiegels verstellen en hebben instructies nodig”, vertelt Van Biene.

“Ook komt het voor dat je wat eerder op de locatie van de volgende leerling aanwezig bent. Voordat je stopt voor het huis, geef je de leerling die op dat moment in de auto zit nog een laatste opdracht.” De rijinstructeur is al twee maal gepakt op dezelfde locatie toen ze stond te wachten voor de volgende les. “Ik heb twee boetes gekregen op dezelfde plaats waar ik een mevrouw moest ophalen. Ik vraag haar nu maar om buiten klaar te staan en direct weg te rijden, maar erg klantvriendelijk is dat niet.”

Uitzondering

Een woordvoerder in Amsterdam laat weten aan De Telegraaf te onderzoeken of er uitzonderingen te maken zijn voor rijscholen. In Rotterdam hoeven de de rijinstructeurs niet op een voorkeursbehandeling te rekenen, laat een woordvoerder desgevraagd weten. “De algemene regels gelden ook voor rijschoolhouders. Als ze ergens stil willen staan, moeten ze maar even vijftig meter verder rijden waar dat wel mag.”

Achter de scanauto’s rijden bovendien twee scooters die na zo’n tien minuten een tweede check doen om de situatie te beoordelen, vertelt de Rotterdamse woordvoerder. “Dat in- en uitstappen moet binnen die tien minuten echt wel lukken.” Miranda van Biene laat overigens weten dat ze die scooters nooit heeft zien rijden.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Rijscholen worstelen met parkeerboetes tijdens les”

Kelly de Groot|13.10.16|12:54

Amsterdam: Sinds de scanauto’s er zijn (dus ECHT geen mensen op scooters meer) krijg je die boete gewoon. Voorheen snapte de controleur wel wat er aan de hand was.
Dit betekend dat alle lesauto’s binnen de ring niet kunnen parkeren. Ik zet mijn auto met alarmlichten op de openbare weg. Geen mooie oplossing..
Het is zelfs zo, dat mijn auto binnen de ring tijdens het rijexamen een boete kan krijgen voor een parkeeropdracht.

Dit is niet wenselijk. Ik wil mij hard maken om hier iets aan te doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.