Ook de ANWB heeft een franchise model voor de rijscholen

Nederlandse Franchise Code wordt opgenomen in wet

De Nederlandse Franchise Code wordt verankerd in de wet. Op die manier worden de omgangsregels tussen franchisenemers en franchisegevers vanuit de overheid bepaald. Dit heeft minister Henk Kamp deze week bevestigd. Ook in de rijschoolbranche is franchise-ondernemerschap een veelgebruikte formule.

De code werd begin dit jaar gepresenteerd. Een commissie bestaande uit franchisegevers en -nemers heeft de code opgesteld. In het document staan gedragsregels voor franchisegevers en franchisenemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een overeenkomst. Ook de rechten en plichten staan in de code opgenomen.

Het opstellen van de code verliep niet helemaal zonder weerstand. Onder andere Albert Heijn, Jumbo en Coop hadden grote bezwaren. Het document zou franchisenemers te veel beschermen en de franchisegevers te veel verplichten. 

Rijschoolbranche

Franchisenemers zijn zelfstandige ondernemers die gebruikmaken van een formule van een grotere keten. In de rijschoolbranche wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van het franchise model. Voorbeelden hiervan zijn NXXT, Easy2Drive en ANWB. Een voordeel voor de franchisenemer is bijvoorbeeld dat het opstarten van een rijschool makkelijker wordt: het publiek is al vertrouwd met het merk. Ook kan de franchisenemer meteen een compleet pakket aanbieden.

Een nadeel is soms dat de franchisenemer zich moet houden aan de richtlijnen van de franchisegever. Daarnaast zijn er de kosten verbonden aan dit model. Zo betaalt een beginnende franchisenemer bij de ANWB eenmalige entreekosten van 10.000 euro. 

Plichten franchisegevers en -nemers

Veel onderdelen uit de code zijn gericht op bescherming van de franchisenemer aan de hand va een lijst met plichten van de franchisegever. Zo mag de franchisegever de verlenging van de overeenkomst niet zomaar weigeren en een tussentijdse beëindiging van de onderneming ook niet zomaar dwarsliggen.

Daarnaast moet de franchisegever de franchisenemer een toegespitste aanvangsopleiding geven en goede begeleiding verlenen tijdens de loop van de overeenkomst. Ook moet de franchisegever op verzoek van de franchisenemer advies geven wanneer omzet en winst van de franchisenemer structureel achterblijven, om zo de situatie verbeteren. Andersom moet de franchisenemer ook relevante bedrijfsgegevens overleggen wanneer de franchisegever hierom vraagt.

Lees ook: Steun voor franchisenemers in Nationale Franchise Code

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nederlandse Franchise Code wordt opgenomen in wet | RijschoolPro
Ook de ANWB heeft een franchise model voor de rijscholen

Nederlandse Franchise Code wordt opgenomen in wet

De Nederlandse Franchise Code wordt verankerd in de wet. Op die manier worden de omgangsregels tussen franchisenemers en franchisegevers vanuit de overheid bepaald. Dit heeft minister Henk Kamp deze week bevestigd. Ook in de rijschoolbranche is franchise-ondernemerschap een veelgebruikte formule.

De code werd begin dit jaar gepresenteerd. Een commissie bestaande uit franchisegevers en -nemers heeft de code opgesteld. In het document staan gedragsregels voor franchisegevers en franchisenemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een overeenkomst. Ook de rechten en plichten staan in de code opgenomen.

Het opstellen van de code verliep niet helemaal zonder weerstand. Onder andere Albert Heijn, Jumbo en Coop hadden grote bezwaren. Het document zou franchisenemers te veel beschermen en de franchisegevers te veel verplichten. 

Rijschoolbranche

Franchisenemers zijn zelfstandige ondernemers die gebruikmaken van een formule van een grotere keten. In de rijschoolbranche wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van het franchise model. Voorbeelden hiervan zijn NXXT, Easy2Drive en ANWB. Een voordeel voor de franchisenemer is bijvoorbeeld dat het opstarten van een rijschool makkelijker wordt: het publiek is al vertrouwd met het merk. Ook kan de franchisenemer meteen een compleet pakket aanbieden.

Een nadeel is soms dat de franchisenemer zich moet houden aan de richtlijnen van de franchisegever. Daarnaast zijn er de kosten verbonden aan dit model. Zo betaalt een beginnende franchisenemer bij de ANWB eenmalige entreekosten van 10.000 euro. 

Plichten franchisegevers en -nemers

Veel onderdelen uit de code zijn gericht op bescherming van de franchisenemer aan de hand va een lijst met plichten van de franchisegever. Zo mag de franchisegever de verlenging van de overeenkomst niet zomaar weigeren en een tussentijdse beëindiging van de onderneming ook niet zomaar dwarsliggen.

Daarnaast moet de franchisegever de franchisenemer een toegespitste aanvangsopleiding geven en goede begeleiding verlenen tijdens de loop van de overeenkomst. Ook moet de franchisegever op verzoek van de franchisenemer advies geven wanneer omzet en winst van de franchisenemer structureel achterblijven, om zo de situatie verbeteren. Andersom moet de franchisenemer ook relevante bedrijfsgegevens overleggen wanneer de franchisegever hierom vraagt.

Lees ook: Steun voor franchisenemers in Nationale Franchise Code

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.