Speed pedelec. foto: ANP

Speed pedelec wordt onderdeel van theorie-examen

Foto voor eenmalig gebruik

De speed pedelec wordt vanaf 1 juli 2017 onderdeel van het theorie-examen. Voor de bestuurders van deze snelle e-bikes gelden vanaf 1 januari dezelfde regels als voor bromfietsers. Vanaf volgend jaar kunnen bromfietsers dus met hetzelfde rijbewijs ook een speed pedelec besturen. Omdat de nieuwe regels voor meerdere weggebruikers gelden, neemt het CBR de snelle fiets op in de theorie-examens AM, A en B.

De nieuwe vragen over de speed pedelec vallen onder onderwerp J: ‘Risico’s in verband met aanwezigheid en gedrag ander verkeer’. Het nieuwe onderdeel wordt pas vanaf 1 juli geintroduceerd, omdat het CBR kandidaten, opleiders en uitgevers van verkeersleermiddelen de tijd wil geven zich voor te bereiden op de nieuwe ontwikkelingen in het examen. Daarnaast geldt voor speed pedelecs die al in gebruik zijn genomen een overgangsregeling tot 1 juli 2017.

Nieuwe regels

Speed pedelecs worden nu nog gezien als een snorfiets, waarvoor een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur geldt. De snelle fietsen mogen vanaf 1 januari buiten de bebouwde kom maximaal 45 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom op het fiets/bromfietspad maximaal 30 kilometer per uur. Als er geen fiets/bromfietspad is, rijden speed pedelecs op de rijbaan.Ook is vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken verplicht en moeten de bestuurders een goedgekeurde helm dragen.

Examen op ‘normale’ bromfiets

Het examen wordt overigens nog steeds afgelegd met een ‘normale’ bromfiets. De speed pedelec wordt straks gezien als een elektrische bromfiets met trapondersteuning. De speed pedelec valt hiermee dus niet onder de definitie van een bromfiets (die volgens de definitie geen trapondersteuning heeft), waardoor een examen op de speed pedelec niet toegestaan is, meldt het CBR.

Lees ook: Nieuwe speed pedelecs vanaf 1 januari gezien als bromfiets

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Speed pedelec wordt onderdeel van theorie-examen”

Wim Steintjes|07.12.16|08:33

Op een racefiets heb je hier dus niet mee te maken en mag je dus gerust 45 op het fietspad blijven rijden?

Kees Bleeker|08.12.16|19:51

Deze nieuwe regelgeving vind ik maar moeilijk te begrijpen. De meeste speed pedelec fietsers halen zelden de 45 km per uur. Dan moet je echt flink trappen en over een heel goede conditie beschikken. Ik zelf gebruik hem voor woon/werk en spreek dus uit ervaring. Mijn gemiddelde snelheid is +/- 32 km per uur. De speed pedelec is een goed alternatief voor de auto. Werp nu geen drempels op waardoor het gemak weer teniet gedaan wordt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.