rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator

Rijschoolhouders niet verzekerd bij rijtest CBR: SP stelt Kamervragen

De SP heeft Kamervragen gesteld aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur over de vraag of rijschoolhouders verzekerd zijn wanneer een leerling een medische rijtest moet afleggen. Die rijtesten zouden niet meer gedekt worden door de verzekering, merkten rijschoolhouders uit het oosten van het land op. Het CBR doet momenteel onderzoek naar deze kwestie.

De Rijschoolvereniging Regio Oost heeft de polisvoorwaarden van een aantal grote verzekeringsmaatschappijen doorgespit, meldt dagblad Tubantia. Er zou bij de medische testritten geen sprake zijn van rijden onder toezicht. De ‘deskundigen praktische rijgeschiktheid’ van het CBR die naast de bestuurder zitten, beschikken niet over de vereiste bevoegdheidspas WRM. De rijschoolhouders vrezen dat ze daarom moeten opdraaien voor letsel en schade wanneer er tijdens de rijtest iets gebeurt.

Kamervragen

Kamerlid Eric Smaling van de SP vraagt de minister of het klopt dat wanneer iemand een medische rijtest bij het CBR moet afleggen en diegene op dat moment geen rijbewijs (meer) heeft, er geen dekking is voor het voertuig van de rijschool vanuit de verzekeringsmaatschappij omdat er geen sprake is van rijden onder toezicht.

Ook vraagt de partij zich af hoe vaak het CBR testritten afneemt waarbij er geen sprake is van dekking vanuit de verzekeringsmaatschappij. De SP is zelf van mening dat wanneer iemand geen rijbewijs heeft, de rijtest altijd moet worden afgenomen door iemand met een geldige WRM-pas, zodat er wél sprake is van rijden onder toezicht.

Brancheverenigingen verrast

“Dit verraste mij”, zegt Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM, die deze week meteen contact opnam met het bestuur van branchevereniging VRB. “We gaan hier heel diep induiken. Er moet duidelijkheid over komen voor alle instructeurs in Nederland.” Niet alleen rond de rijtesten zijn er vragen over wie er aansprakelijk is; FAM en VRB vragen zich ook af hoe het zit met de dekking wanneer een rijschoolhouder een stagiair, die nog geen WRM-pas heeft, les laat geven in zijn lesauto. “Donderdag hebben we een gesprek met IBKI. We gaan dit onderwerp ook meteen aankaarten.”

“Wij zitten met smart te wachten op antwoorden”, zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. “Het is onduidelijk wat de juridische status is van de deskundigen. Bij een examinator en een rijinstructeur is dat duidelijk, maar bij zo’n deskundige is dat nog de vraag.”

‘Signaal serieus nemen’

Het CBR doet momenteel onderzoek naar de verzekeringskwestie. CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein kan nog niet meer zeggen dan wat ze eerder heeft verklaard. “Een WRM-bevoegdheidspas is alleen nodig om rijles te geven”, stelt zij. “CBR vraagt rijscholen om een verzekering af te sluiten voor examens, toetsen en rijtesten. Hoewel het aan de rijschool is om de juiste verzekering af te sluiten, nemen we dit signaal serieus. Daarom gaan we het verder onderzoeken en nemen we contact op met de relevante partijen.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Rijschoolhouders niet verzekerd bij rijtest CBR: SP stelt Kamervragen”

Roy Zitter|11.10.18|09:41

Inmiddels zijn wij al 2 jaar verder.Hoe staat het met het onderzoek. In de polisvoorwaarden wordt daar niet over gerept.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschoolhouders niet verzekerd bij rijtest CBR: SP stelt Kamervragen | RijschoolPro
rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator

Rijschoolhouders niet verzekerd bij rijtest CBR: SP stelt Kamervragen

De SP heeft Kamervragen gesteld aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur over de vraag of rijschoolhouders verzekerd zijn wanneer een leerling een medische rijtest moet afleggen. Die rijtesten zouden niet meer gedekt worden door de verzekering, merkten rijschoolhouders uit het oosten van het land op. Het CBR doet momenteel onderzoek naar deze kwestie.

De Rijschoolvereniging Regio Oost heeft de polisvoorwaarden van een aantal grote verzekeringsmaatschappijen doorgespit, meldt dagblad Tubantia. Er zou bij de medische testritten geen sprake zijn van rijden onder toezicht. De ‘deskundigen praktische rijgeschiktheid’ van het CBR die naast de bestuurder zitten, beschikken niet over de vereiste bevoegdheidspas WRM. De rijschoolhouders vrezen dat ze daarom moeten opdraaien voor letsel en schade wanneer er tijdens de rijtest iets gebeurt.

Kamervragen

Kamerlid Eric Smaling van de SP vraagt de minister of het klopt dat wanneer iemand een medische rijtest bij het CBR moet afleggen en diegene op dat moment geen rijbewijs (meer) heeft, er geen dekking is voor het voertuig van de rijschool vanuit de verzekeringsmaatschappij omdat er geen sprake is van rijden onder toezicht.

Ook vraagt de partij zich af hoe vaak het CBR testritten afneemt waarbij er geen sprake is van dekking vanuit de verzekeringsmaatschappij. De SP is zelf van mening dat wanneer iemand geen rijbewijs heeft, de rijtest altijd moet worden afgenomen door iemand met een geldige WRM-pas, zodat er wél sprake is van rijden onder toezicht.

Brancheverenigingen verrast

“Dit verraste mij”, zegt Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM, die deze week meteen contact opnam met het bestuur van branchevereniging VRB. “We gaan hier heel diep induiken. Er moet duidelijkheid over komen voor alle instructeurs in Nederland.” Niet alleen rond de rijtesten zijn er vragen over wie er aansprakelijk is; FAM en VRB vragen zich ook af hoe het zit met de dekking wanneer een rijschoolhouder een stagiair, die nog geen WRM-pas heeft, les laat geven in zijn lesauto. “Donderdag hebben we een gesprek met IBKI. We gaan dit onderwerp ook meteen aankaarten.”

“Wij zitten met smart te wachten op antwoorden”, zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. “Het is onduidelijk wat de juridische status is van de deskundigen. Bij een examinator en een rijinstructeur is dat duidelijk, maar bij zo’n deskundige is dat nog de vraag.”

‘Signaal serieus nemen’

Het CBR doet momenteel onderzoek naar de verzekeringskwestie. CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein kan nog niet meer zeggen dan wat ze eerder heeft verklaard. “Een WRM-bevoegdheidspas is alleen nodig om rijles te geven”, stelt zij. “CBR vraagt rijscholen om een verzekering af te sluiten voor examens, toetsen en rijtesten. Hoewel het aan de rijschool is om de juiste verzekering af te sluiten, nemen we dit signaal serieus. Daarom gaan we het verder onderzoeken en nemen we contact op met de relevante partijen.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Rijschoolhouders niet verzekerd bij rijtest CBR: SP stelt Kamervragen”

Roy Zitter|11.10.18|09:41

Inmiddels zijn wij al 2 jaar verder.Hoe staat het met het onderzoek. In de polisvoorwaarden wordt daar niet over gerept.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.