NXXT, FIRSTT, lesauto, catsburg

Nieuwe vestigingen voor rijinstructeursopleiding FIRSTT

FIRSTT heeft onlangs twee nieuwe locaties geopend voor de opleiding tot rijinstructeur. Naast Eindhoven, Rotterdam en Zwolle heeft het opleidingsinstituut nu ook vestigingen in Drachten en Utrecht. FIRSTT is voortgekomen uit rijschoolketen NXXT. Ongeveer de helft van de instructeurs die de cursus heeft afgerond, kiest uiteindelijke voor deze franchiseformule.

Sinds de introductie van FIRSTT in 2012 volgen er jaarlijks 150 cursisten de opleiding tot rijinstructeur. De docenten leiden de aspirant-rijinstructeurs in zes tot acht maanden op voor het IBKI-examen. Naast de wekelijkse klassikale lessen biedt de opleiding ook een flextraject aan waarbij de cursist vanuit huis zijn opleiding kan volgen en ook thuis een docent kan ontvangen.

Eigen kweek

“Met de opening van de cursuslocaties in Utrecht en Drachten zetten we een volgende stap in de uitrol van een landelijk netwerk van rijopleidingen”, aldus Jan Catsburg. De NXXT-directeur windt er geen doekjes om: “De opleiding is puur voor eigen kweek opgericht. Het is in ons eigen belang dat de rijinstructeurs goed worden opgeleid en dat we daarop kunnen sturen.” Desondanks kiest lang niet elke cursist voor de franchiseformule. Catsburg schat dat ongeveer 40 tot 50 procent na de cursus wil werken onder het NXXT-label.

De opleiding staat dan ook los van het franchisemodel. “Pas na het afronden van de cursus kunnen de instructeurs tekenen. Het staat mensen vrij te kiezen welke kant ze op willen gaan, we gaan ze zeker niet dwingen. Het kan ook dat een cursist ons als opleidingsinstituut kiest, maar dat daarna gaat werken in een familiebedrijf.”

Stage

Dat NXXT een eigen instructeursopleiding heeft, biedt ook voordelen voor de cursisten, vertelt Catsburg. “We hebben veel contact met IBKI, waardoor onze opleiding zo dicht mogelijk aansluit op wat IBKI van hen wil zien.”

Ook op het gebied van stage ziet Catsburg een groot pluspunt: “Wanneer je zelf een stage moet regelen, is de kwaliteit niet altijd gegarandeerd. Ook staat niet elke rijschoolhouder te springen om een concurrent op te leiden. Wij regelen de stage voor de cursisten. Binnen een week kunnen ze terecht bij een van onze RIS-instructeurs. Al onze lesauto’s zijn wekelijks met veertig uur rijles gevuld.”

100 rijscholen

De franchiseformule NXXT is in 2009 in Stellendam opgericht door Jan Catsburg en heeft inmiddels tachtig rijscholen. In 2017 verwacht het bedrijf zelfs door te groeien naar honderd vestigingen. “We merken dat ouders vaak eerst naar de grotere, bekende rijscholen kijken, zoals de ANWB en NXXT. Als ze daar niet kunnen slagen, kijken ze pas verder. Omdat we alles collectief doen, kunnen we goedkoper inkopen waardoor we de lesprijzen lager kunnen houden. Dat speelt mee voor ouders.”

Een grote organisatie geeft bovendien vertrouwen, zegt Catsburg. “Want wat doe je als het niet klikt met de rijinstructeur bij een zelfstandige rijschool? Bij wie kun je dan met je klacht terecht? Bij een grote organisatie is hier een aanspreekpunt voor en kun je om een overplaatsing vragen.”

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Nieuwe vestigingen voor rijinstructeursopleiding FIRSTT”

Paolo Kloeth|30.01.17|19:40

Tja, er zijn vast nog niet genoeg instructeurs en rijscholen…..

Youran van Ark|03.02.17|07:38

wayt kunnen ze collectief goedkoper inkopen? Benzine? Examens? Wat een bullshit. Die Catsburg speelt gewoon in op de angst om helemaal zelfstandig te werken, terwijl je dat bij NXXT eigenlijk toch al doet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe vestigingen voor rijinstructeursopleiding FIRSTT | RijschoolPro
NXXT, FIRSTT, lesauto, catsburg

Nieuwe vestigingen voor rijinstructeursopleiding FIRSTT

FIRSTT heeft onlangs twee nieuwe locaties geopend voor de opleiding tot rijinstructeur. Naast Eindhoven, Rotterdam en Zwolle heeft het opleidingsinstituut nu ook vestigingen in Drachten en Utrecht. FIRSTT is voortgekomen uit rijschoolketen NXXT. Ongeveer de helft van de instructeurs die de cursus heeft afgerond, kiest uiteindelijke voor deze franchiseformule.

Sinds de introductie van FIRSTT in 2012 volgen er jaarlijks 150 cursisten de opleiding tot rijinstructeur. De docenten leiden de aspirant-rijinstructeurs in zes tot acht maanden op voor het IBKI-examen. Naast de wekelijkse klassikale lessen biedt de opleiding ook een flextraject aan waarbij de cursist vanuit huis zijn opleiding kan volgen en ook thuis een docent kan ontvangen.

Eigen kweek

“Met de opening van de cursuslocaties in Utrecht en Drachten zetten we een volgende stap in de uitrol van een landelijk netwerk van rijopleidingen”, aldus Jan Catsburg. De NXXT-directeur windt er geen doekjes om: “De opleiding is puur voor eigen kweek opgericht. Het is in ons eigen belang dat de rijinstructeurs goed worden opgeleid en dat we daarop kunnen sturen.” Desondanks kiest lang niet elke cursist voor de franchiseformule. Catsburg schat dat ongeveer 40 tot 50 procent na de cursus wil werken onder het NXXT-label.

De opleiding staat dan ook los van het franchisemodel. “Pas na het afronden van de cursus kunnen de instructeurs tekenen. Het staat mensen vrij te kiezen welke kant ze op willen gaan, we gaan ze zeker niet dwingen. Het kan ook dat een cursist ons als opleidingsinstituut kiest, maar dat daarna gaat werken in een familiebedrijf.”

Stage

Dat NXXT een eigen instructeursopleiding heeft, biedt ook voordelen voor de cursisten, vertelt Catsburg. “We hebben veel contact met IBKI, waardoor onze opleiding zo dicht mogelijk aansluit op wat IBKI van hen wil zien.”

Ook op het gebied van stage ziet Catsburg een groot pluspunt: “Wanneer je zelf een stage moet regelen, is de kwaliteit niet altijd gegarandeerd. Ook staat niet elke rijschoolhouder te springen om een concurrent op te leiden. Wij regelen de stage voor de cursisten. Binnen een week kunnen ze terecht bij een van onze RIS-instructeurs. Al onze lesauto’s zijn wekelijks met veertig uur rijles gevuld.”

100 rijscholen

De franchiseformule NXXT is in 2009 in Stellendam opgericht door Jan Catsburg en heeft inmiddels tachtig rijscholen. In 2017 verwacht het bedrijf zelfs door te groeien naar honderd vestigingen. “We merken dat ouders vaak eerst naar de grotere, bekende rijscholen kijken, zoals de ANWB en NXXT. Als ze daar niet kunnen slagen, kijken ze pas verder. Omdat we alles collectief doen, kunnen we goedkoper inkopen waardoor we de lesprijzen lager kunnen houden. Dat speelt mee voor ouders.”

Een grote organisatie geeft bovendien vertrouwen, zegt Catsburg. “Want wat doe je als het niet klikt met de rijinstructeur bij een zelfstandige rijschool? Bij wie kun je dan met je klacht terecht? Bij een grote organisatie is hier een aanspreekpunt voor en kun je om een overplaatsing vragen.”

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Nieuwe vestigingen voor rijinstructeursopleiding FIRSTT”

Paolo Kloeth|30.01.17|19:40

Tja, er zijn vast nog niet genoeg instructeurs en rijscholen…..

Youran van Ark|03.02.17|07:38

wayt kunnen ze collectief goedkoper inkopen? Benzine? Examens? Wat een bullshit. Die Catsburg speelt gewoon in op de angst om helemaal zelfstandig te werken, terwijl je dat bij NXXT eigenlijk toch al doet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.