Proef onder Finse rijscholen met halvering van rijlessen

Rijscholen in Finland draaien een pilot waarbij het aantal rij- en theorielessen is gehalveerd bij categorie B. Wie in Finland zijn rijbewijs wil halen, is verplicht achttien uur rijles te volgen plus negentien theorielessen. De rijscholen bieden nu een pakket aan met tien uur rijles en tien uur theorie om meer flexibiliteit te bieden en hoge kosten voor leerlingen te voorkomen. 

Er was veel belangstelling voor de proef die in december van start ging: 130 rijscholen uit heel Finland doen mee met ongeveer 5000 cursisten, meldt de Finse nieuwszender Yle Uutiset. Alle leerlingen van de rijscholen worden twee opties aangeboden: het standaard traject of de kortere versie.

De korte cursussen behandelen allemaal hetzelfde materiaal, maar dan in een veel hoger tempo. Wel is het van belang dat leerlingen ook aan zelfstudie doen. Daarnaast wordt in de pilot gewerkt met een volgsysteem in de lesauto waarbij het gedrag van de cursist wordt vastgelegd tijdens de rijles.

Basisvaardigheden

Het korte traject is met name interessant voor de leerlingen die al basisvaardigheden in huis hebben, bijvoorbeeld omdat zij al in bezit zijn van een motorrijbewijs. Zij hoeven geen onnodige hoge kosten meer te maken. De rijinstructeur blijft bepalen of de leerling na tien rijlessen en tien theorielessen daadwerkelijk klaar is voor het rijexamen.

In het voorjaar moeten de resultaten van de pilot worden verzameld, daarna moet bepaald worden of de nieuwe methode een permanente optie kan worden binnen het rijexamen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Proef onder Finse rijscholen met halvering van rijlessen | RijschoolPro

Proef onder Finse rijscholen met halvering van rijlessen

Rijscholen in Finland draaien een pilot waarbij het aantal rij- en theorielessen is gehalveerd bij categorie B. Wie in Finland zijn rijbewijs wil halen, is verplicht achttien uur rijles te volgen plus negentien theorielessen. De rijscholen bieden nu een pakket aan met tien uur rijles en tien uur theorie om meer flexibiliteit te bieden en hoge kosten voor leerlingen te voorkomen. 

Er was veel belangstelling voor de proef die in december van start ging: 130 rijscholen uit heel Finland doen mee met ongeveer 5000 cursisten, meldt de Finse nieuwszender Yle Uutiset. Alle leerlingen van de rijscholen worden twee opties aangeboden: het standaard traject of de kortere versie.

De korte cursussen behandelen allemaal hetzelfde materiaal, maar dan in een veel hoger tempo. Wel is het van belang dat leerlingen ook aan zelfstudie doen. Daarnaast wordt in de pilot gewerkt met een volgsysteem in de lesauto waarbij het gedrag van de cursist wordt vastgelegd tijdens de rijles.

Basisvaardigheden

Het korte traject is met name interessant voor de leerlingen die al basisvaardigheden in huis hebben, bijvoorbeeld omdat zij al in bezit zijn van een motorrijbewijs. Zij hoeven geen onnodige hoge kosten meer te maken. De rijinstructeur blijft bepalen of de leerling na tien rijlessen en tien theorielessen daadwerkelijk klaar is voor het rijexamen.

In het voorjaar moeten de resultaten van de pilot worden verzameld, daarna moet bepaald worden of de nieuwe methode een permanente optie kan worden binnen het rijexamen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.