Begeleid Rijden, 2toDrive

Duitsland: plannen voor rijbewijs B vanaf 16 jaar, C vanaf 17 jaar

De Duitse deelstaat Nedersaksen wil jongeren de mogelijkheid bieden al op hun zestiende hun rijbewijs te halen door middel van begeleid rijden. De minimumleeftijd voor het B-rijbewijs ligt in Duitsland momenteel nog op 17 jaar, net als in Nederland. De Duitse Veiligheidsraad wil daarnaast dat het begeleid rijden ook wordt ingevoerd voor 17-jarigen bij het C-rijbewijs.

Sinds 2004 wordt het begeleid rijden vanaf 17-jarige leeftijd aangeboden in Duitsland. Sindsdien zou het aantal verkeersongevallen bij jongeren tot 25 jaar met meer dan 20 procent zijn afgenomen. Volgens Verkeersminister Olaf Lies is alles te danken aan de rijervaring van jongeren, schrijft Welt maandag.

Steun

De minister van Verkeer van de federale regering, Alexander Dobrindt, steunt het plan van Nedersaksen. In deze regio vindt eerst een pilot plaats van drie jaar voordat het plan landelijk wordt gelanceerd. Wel is er nog goedkeuring nodig van de Europese Commissie, omdat in de Europese regelgeving de minimumleeftijd staat op 17 jaar. Als die toestemming er komt, gaat het project begin 2018 van start in Nedersaksen.

Rijbewijs C

De Duitse Verkeersveiligheidsraad (DVR) maakte een dag later bekend te pleiten om het begeleid rijden ook in te voeren bij het rijbewijs C/CE. Jongeren zouden dan al vanaf hun zeventiende dit rijbewijs kunnen halen en vervolgens ervaring op kunnen doen met een ervaren beroepschauffeur naast zich. Met deze maatregel moet niet alleen de verkeersveiligheid van beroepschauffeurs worden vergroot; het plan moet ook een oplossing bieden voor het tekort aan beroepschauffeurs.

De DVR wil daarnaast dat de theoretische opleiding nauwer aansluit bij de praktijk. Ook moeten jongeren in dit plan worden gecontroleerd of zij lichamelijk en geestelijk voldoende in staat zijn om een vrachtauto te besturen.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitsland: plannen voor rijbewijs B vanaf 16 jaar, C vanaf 17 jaar | RijschoolPro
Begeleid Rijden, 2toDrive

Duitsland: plannen voor rijbewijs B vanaf 16 jaar, C vanaf 17 jaar

De Duitse deelstaat Nedersaksen wil jongeren de mogelijkheid bieden al op hun zestiende hun rijbewijs te halen door middel van begeleid rijden. De minimumleeftijd voor het B-rijbewijs ligt in Duitsland momenteel nog op 17 jaar, net als in Nederland. De Duitse Veiligheidsraad wil daarnaast dat het begeleid rijden ook wordt ingevoerd voor 17-jarigen bij het C-rijbewijs.

Sinds 2004 wordt het begeleid rijden vanaf 17-jarige leeftijd aangeboden in Duitsland. Sindsdien zou het aantal verkeersongevallen bij jongeren tot 25 jaar met meer dan 20 procent zijn afgenomen. Volgens Verkeersminister Olaf Lies is alles te danken aan de rijervaring van jongeren, schrijft Welt maandag.

Steun

De minister van Verkeer van de federale regering, Alexander Dobrindt, steunt het plan van Nedersaksen. In deze regio vindt eerst een pilot plaats van drie jaar voordat het plan landelijk wordt gelanceerd. Wel is er nog goedkeuring nodig van de Europese Commissie, omdat in de Europese regelgeving de minimumleeftijd staat op 17 jaar. Als die toestemming er komt, gaat het project begin 2018 van start in Nedersaksen.

Rijbewijs C

De Duitse Verkeersveiligheidsraad (DVR) maakte een dag later bekend te pleiten om het begeleid rijden ook in te voeren bij het rijbewijs C/CE. Jongeren zouden dan al vanaf hun zeventiende dit rijbewijs kunnen halen en vervolgens ervaring op kunnen doen met een ervaren beroepschauffeur naast zich. Met deze maatregel moet niet alleen de verkeersveiligheid van beroepschauffeurs worden vergroot; het plan moet ook een oplossing bieden voor het tekort aan beroepschauffeurs.

De DVR wil daarnaast dat de theoretische opleiding nauwer aansluit bij de praktijk. Ook moeten jongeren in dit plan worden gecontroleerd of zij lichamelijk en geestelijk voldoende in staat zijn om een vrachtauto te besturen.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.