Waarschuwingssysteem Flister wordt landelijk uitgerold

Weggebruikers kunnen binnenkort een waarschuwing krijgen wanneer zij een bijzondere situatie naderen zoals wegwerkzaamheden of een incident. Voertuigen van Rijkswaterstaat worden de komende maanden hiervoor uitgerust met het waarschuwingssysteem Flister. In september hoopt Rijkswaterstaat alle voertuigen te voorzien van de nieuwe functionaliteit.

De kastjes zijn de afgelopen tijd in Flevoland met succes getest. Als zich een gevaarlijke situatie voordoet stuurt de weginspecteur een signaal naar een centraal systeem. Het centrale systeem stelt aan alle serviceproviders de informatie ter beschikking. Vanaf de provider wordt de informatie via het bekende 3G/4G mobiele netwerk doorgezonden naar de weggebruiker.

Onveilig werk

De laatste jaren zijn er meerdere maatregelen genomen om het werk van de weginspecteur veiliger te maken. De pilot in Flevoland is een voorbeeld van zo’n maatregel. Daarnaast heeft de weginspecteur sinds november 2015 een blauw zwaailicht, en sommige inspecteurs hebben zelfs de bevoegdheid een proces verbaal op te stellen als iemand een rood kruis negeert.

Dit zorgt volgens minister Melanie Scultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu voor minder ongelukken. De minister onderbouwt: ”Het aantal ongevallen met auto’s van weginspecteurs is gedaald van 21 in 2014 naar 10 in 2015”. Er zijn geen cijfers bekent over 2016 maar de minister concludeert dat deze effecten het gevolg zijn van de hierboven genoemde maatregelen en wil Flister daarom landelijk uitrollen.

Twee projecten

‘Collision risk warning’ is het project dat weggebruikers moet waarschuwen voor een stilstaand voertuig. Het stilstaande voertuig neemt vaak maatregelen om rommel van de weg te halen of een ongevalsplaats te beveiligen.

Het tweede project ‘road works warning’ assisteert inspecteurs die wegwerkzaamheden plegen. Ook in dit project worden weggebruikers attent gemaakt op bijvoorbeeld afzettingen. Bepaalde in-car waarschuwingen bevatten gedetailleerde verkeersinformatie en zorgen hierdoor voor extra veiligheid op de weg.

Kastjes

Het bedrijf Flister is verantwoordelijk voor de kastjes en begon ongeveer tien jaar geleden met het installeren van transmitters in ambulances. Via de radio werd het overig verkeer gewaarschuwd voor een voorbijrijden ambulance. Tegenwoordig worden ondere andere apps ingezet om deze informatie te verspreiden. Toine van Buul, directeur van Flister geeft aan dat er ook projecten in België, Frankrijk en Duitsland gestart zijn.

Ambulancezorg Nederland en Flister ontwikkelen momenteel een kastje dat niet alleen informeert maar ook beïnvloedt. Het kastje zal in de toekomst niet alleen zorgen dat de weggebruiker in de auto op de hoogte wordt gebracht, maar ook zal de ambulance communiceren met verkeerslichten om zo nog sneller op plaats van bestemming te komen.

Lees ook: Pilot rond Flevoland moet verkeersveiligheid op de weg vergroten

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Waarschuwingssysteem Flister wordt landelijk uitgerold | RijschoolPro

Waarschuwingssysteem Flister wordt landelijk uitgerold

Weggebruikers kunnen binnenkort een waarschuwing krijgen wanneer zij een bijzondere situatie naderen zoals wegwerkzaamheden of een incident. Voertuigen van Rijkswaterstaat worden de komende maanden hiervoor uitgerust met het waarschuwingssysteem Flister. In september hoopt Rijkswaterstaat alle voertuigen te voorzien van de nieuwe functionaliteit.

De kastjes zijn de afgelopen tijd in Flevoland met succes getest. Als zich een gevaarlijke situatie voordoet stuurt de weginspecteur een signaal naar een centraal systeem. Het centrale systeem stelt aan alle serviceproviders de informatie ter beschikking. Vanaf de provider wordt de informatie via het bekende 3G/4G mobiele netwerk doorgezonden naar de weggebruiker.

Onveilig werk

De laatste jaren zijn er meerdere maatregelen genomen om het werk van de weginspecteur veiliger te maken. De pilot in Flevoland is een voorbeeld van zo’n maatregel. Daarnaast heeft de weginspecteur sinds november 2015 een blauw zwaailicht, en sommige inspecteurs hebben zelfs de bevoegdheid een proces verbaal op te stellen als iemand een rood kruis negeert.

Dit zorgt volgens minister Melanie Scultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu voor minder ongelukken. De minister onderbouwt: ”Het aantal ongevallen met auto’s van weginspecteurs is gedaald van 21 in 2014 naar 10 in 2015”. Er zijn geen cijfers bekent over 2016 maar de minister concludeert dat deze effecten het gevolg zijn van de hierboven genoemde maatregelen en wil Flister daarom landelijk uitrollen.

Twee projecten

‘Collision risk warning’ is het project dat weggebruikers moet waarschuwen voor een stilstaand voertuig. Het stilstaande voertuig neemt vaak maatregelen om rommel van de weg te halen of een ongevalsplaats te beveiligen.

Het tweede project ‘road works warning’ assisteert inspecteurs die wegwerkzaamheden plegen. Ook in dit project worden weggebruikers attent gemaakt op bijvoorbeeld afzettingen. Bepaalde in-car waarschuwingen bevatten gedetailleerde verkeersinformatie en zorgen hierdoor voor extra veiligheid op de weg.

Kastjes

Het bedrijf Flister is verantwoordelijk voor de kastjes en begon ongeveer tien jaar geleden met het installeren van transmitters in ambulances. Via de radio werd het overig verkeer gewaarschuwd voor een voorbijrijden ambulance. Tegenwoordig worden ondere andere apps ingezet om deze informatie te verspreiden. Toine van Buul, directeur van Flister geeft aan dat er ook projecten in België, Frankrijk en Duitsland gestart zijn.

Ambulancezorg Nederland en Flister ontwikkelen momenteel een kastje dat niet alleen informeert maar ook beïnvloedt. Het kastje zal in de toekomst niet alleen zorgen dat de weggebruiker in de auto op de hoogte wordt gebracht, maar ook zal de ambulance communiceren met verkeerslichten om zo nog sneller op plaats van bestemming te komen.

Lees ook: Pilot rond Flevoland moet verkeersveiligheid op de weg vergroten

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.