CBR verandert Eigen Verklaring in Gezondheidsverklaring

De Eigen Verklaring van het CBR heet vanaf 1 november Gezondheidsverklaring. Vanaf die datum moeten examenkandidaten bovendien zelf hun verklaring indienen bij het CBR. Rijschoolhouders kunnen deze niet meer voor hen indienen via TOP internet. Rijopleiders hebben donderdag een mail van het CBR met een reminder over deze verandering. 

Deze maand verspreidt het CBR via de 53 examencentra flyers over de verandering. Daarnaast is er een animatievideo gemaakt met uitleg over de gezondheidsverklaring. Vrijdag start het CBR bovendien met een social media-campagne, waarin het CBR tips geeft aan jongeren over de rijopleiding en het examen. Een van de tips is dat de examenkandidaten op tijd de gezondheidsverklaring moeten opsturen.

Medisch onderzoek

Volgens het CBR komt het nu nog te vaak voor dat de Eigen Verklaring niet juist wordt ingevuld, waardoor veel kandidaten na het rijexamen alsnog een medisch onderzoek moeten ondergaan. De examinator kreeg dan tijdens het examen het vermoeden dat de kandidaat niet voldeed aan de wettelijke eisen van geschiktheid.

Vorig jaar kwam het tweeduizend keer voor dat een kandidaat na het examen alsnog moesten deelnemen aan een medisch onderzoek. Het CBR stelt dat dit probleem zich 50 procent minder voordoet als een kandidaat zélf zijn gezondheidsverklaring indient. “Door zelf de Gezondheidsverklaring in te vullen, denkt een kandidaat bewust na over de vragen over zijn gezondheid. Bovendien zijn deze gegevens persoonlijk en zeer vertrouwelijk”, aldus het CBR.

Verdienmodel

Doordat veel rijschoolhouders de Eigen Verklaring voor hun leerlingen indienen, berekenen zij de kosten (momenteel 33,80 euro) door naar de leerling, al dan niet met een marge. Doordat de leerling nu rechtstreeks bij het CBR afrekent, verdwijnt dit verdienmodel.

Lees ook: Examenkandidaat moet Eigen Verklaring voortaan zelf indienen bij CBR

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “CBR verandert Eigen Verklaring in Gezondheidsverklaring”

Rijschool van Ark|13.10.17|14:23

Was altijd al vreemd dat wij dit moesten doen. Scheelt nog werk ook, ik zeg, goed bezig!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR verandert Eigen Verklaring in Gezondheidsverklaring | RijschoolPro

CBR verandert Eigen Verklaring in Gezondheidsverklaring

De Eigen Verklaring van het CBR heet vanaf 1 november Gezondheidsverklaring. Vanaf die datum moeten examenkandidaten bovendien zelf hun verklaring indienen bij het CBR. Rijschoolhouders kunnen deze niet meer voor hen indienen via TOP internet. Rijopleiders hebben donderdag een mail van het CBR met een reminder over deze verandering. 

Deze maand verspreidt het CBR via de 53 examencentra flyers over de verandering. Daarnaast is er een animatievideo gemaakt met uitleg over de gezondheidsverklaring. Vrijdag start het CBR bovendien met een social media-campagne, waarin het CBR tips geeft aan jongeren over de rijopleiding en het examen. Een van de tips is dat de examenkandidaten op tijd de gezondheidsverklaring moeten opsturen.

Medisch onderzoek

Volgens het CBR komt het nu nog te vaak voor dat de Eigen Verklaring niet juist wordt ingevuld, waardoor veel kandidaten na het rijexamen alsnog een medisch onderzoek moeten ondergaan. De examinator kreeg dan tijdens het examen het vermoeden dat de kandidaat niet voldeed aan de wettelijke eisen van geschiktheid.

Vorig jaar kwam het tweeduizend keer voor dat een kandidaat na het examen alsnog moesten deelnemen aan een medisch onderzoek. Het CBR stelt dat dit probleem zich 50 procent minder voordoet als een kandidaat zélf zijn gezondheidsverklaring indient. “Door zelf de Gezondheidsverklaring in te vullen, denkt een kandidaat bewust na over de vragen over zijn gezondheid. Bovendien zijn deze gegevens persoonlijk en zeer vertrouwelijk”, aldus het CBR.

Verdienmodel

Doordat veel rijschoolhouders de Eigen Verklaring voor hun leerlingen indienen, berekenen zij de kosten (momenteel 33,80 euro) door naar de leerling, al dan niet met een marge. Doordat de leerling nu rechtstreeks bij het CBR afrekent, verdwijnt dit verdienmodel.

Lees ook: Examenkandidaat moet Eigen Verklaring voortaan zelf indienen bij CBR

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “CBR verandert Eigen Verklaring in Gezondheidsverklaring”

Rijschool van Ark|13.10.17|14:23

Was altijd al vreemd dat wij dit moesten doen. Scheelt nog werk ook, ik zeg, goed bezig!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.