2toDrive, CBR, rijschool, lesauto, Peter Boogert

Wet 2toDrive niet rond: deel van jongeren moet wachten

Er zijn problemen bij het project 2toDrive. Het experiment waarbij jongeren op hun 17e al hun rijbewijs kunnen halen, eindigt op 31 oktober terwijl de definitieve invoering van de wet nog niet rond is. Voor jongeren die op 1 november 16 jaar zijn, verandert er niets. Jongeren die op die datum nog geen 16 jaar zijn, moeten echter wachten tot de wet in werking is getreden. Dat gebeurt naar verwachting begin 2018. De gevolgen zijn daarom klein, verwacht het CBR.

Bij 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar rijles volgen en op hun 17e het rijexamen afleggen. Tot hun 18e rijden ze onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Sinds de start van begeleid rijden in november 2011 hebben ruim 220.000 17-jarigen het rijexamen met succes afgelegd. Het experiment loopt tot en met 31 oktober 2017. Oud-minister Schultz van Haegen heeft eerder aangekondigd dat begeleid rijden definitief wordt ingevoerd in de wet, maar deze invoering blijkt nog niet rond te zijn.

Overgangsregeling

Voor jongeren die op 1 november 2017 wel 16 jaar of ouder zijn, geldt een overgangsregeling. Zij kunnen nog steeds hun rijbewijs halen vanaf hun 17e. Voor hen verandert er niets. Jongeren die op 1 november 2017 nog geen 16 jaar zijn, kunnen niet starten met 2toDrive. Zij moeten wachten tot begeleid rijden definitief is ingevoerd. De verwachting is dat dit begin 2018 rond is. Voor de leeftijdsgrens van zestien jaar is gekozen omdat dit de leeftijd is binnen het huidige experiment waarop jongeren het theorie-examen mogen afleggen.

Jongeren die pas na 1 november 16 worden, kunnen met een gerust hart aan hun theorielessen beginnen, is de boodschap van het CBR. “De wet zal naar verwachting definitief ingevoerd zijn voordat deze jongeren 16,5 jaar zijn. Als ze 16,5 jaar zijn, kunnen ze ook met hun praktijklessen beginnen”, vertelt woordvoerster Irene Heldens van het CBR. Volgens het CBR heeft de overgangsregeling van 2toDrive maar voor een kleine groep gevolgen. “Het gaat om ongeveer twintig leerlingen per maand die normaal gesproken direct na hun 16e verjaardag zouden beginnen aan het theorie-examen.”

Andere opties

Oud-minister Schultz van Haegen heeft meerdere opties laten onderzoeken nadat bleek dat het aflopen van het experiment en de inwerkingtreding van de wet niet op elkaar zouden aansluiten. “Gekozen is voor de optie dat de jongere die op 31 oktober 2017 de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt nog onder het overgangsrecht valt. Op deze wijze kan het beste worden voorkomen dat jongeren tevergeefs hebben geïnvesteerd in het opleidingstraject. Tevens zijn in deze optie de financiële en organisatorische gevolgen voor het CBR en de rijschoolbranche het kleinst”, aldus Schultz van Haegen in het Staatsblad.

2toDrive

Voor wie op 1 november al 16 jaar is, verandert er dus niks. Voor deze groep blijft het volgende schema van kracht:

  • Is de leerling 16 jaar? Dan mag hij starten met het halen van het theorie-examen.
  • Vanaf 16,5 jaar mag hij praktijklessen volgen en de begeleiderspas aanvragen.
  • Wanneer de leerling 17 jaar is geworden, mag hij rijexamen doen.
  • Heeft hij zijn rijbewijs gehaald? Dan kan hij tot zijn 18e in de auto rijden samen met zijn coach(es).
  • Vanaf zijn 18e mag hij zelfstandig de weg op.

Lees ook: Rijexamen op 17-jarige leeftijd in wet vastgelegd

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Wet 2toDrive niet rond: deel van jongeren moet wachten”

gerrit|27.10.17|13:53

Dat “dingetje” heb ik op de WRM bijscholing 4 jaar geleden nog nooit gehoord
blijkbaar waren die WRM bijscholingen ook niet zo bijzonder deskundig opgesteld,
ik heb toen wel ongeveer 7 uur verplicht youtube filmpjes over de puberteit moeten bekijken
voor ze me weer vrij lieten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wet 2toDrive niet rond: deel van jongeren moet wachten | RijschoolPro
2toDrive, CBR, rijschool, lesauto, Peter Boogert

Wet 2toDrive niet rond: deel van jongeren moet wachten

Er zijn problemen bij het project 2toDrive. Het experiment waarbij jongeren op hun 17e al hun rijbewijs kunnen halen, eindigt op 31 oktober terwijl de definitieve invoering van de wet nog niet rond is. Voor jongeren die op 1 november 16 jaar zijn, verandert er niets. Jongeren die op die datum nog geen 16 jaar zijn, moeten echter wachten tot de wet in werking is getreden. Dat gebeurt naar verwachting begin 2018. De gevolgen zijn daarom klein, verwacht het CBR.

Bij 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar rijles volgen en op hun 17e het rijexamen afleggen. Tot hun 18e rijden ze onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Sinds de start van begeleid rijden in november 2011 hebben ruim 220.000 17-jarigen het rijexamen met succes afgelegd. Het experiment loopt tot en met 31 oktober 2017. Oud-minister Schultz van Haegen heeft eerder aangekondigd dat begeleid rijden definitief wordt ingevoerd in de wet, maar deze invoering blijkt nog niet rond te zijn.

Overgangsregeling

Voor jongeren die op 1 november 2017 wel 16 jaar of ouder zijn, geldt een overgangsregeling. Zij kunnen nog steeds hun rijbewijs halen vanaf hun 17e. Voor hen verandert er niets. Jongeren die op 1 november 2017 nog geen 16 jaar zijn, kunnen niet starten met 2toDrive. Zij moeten wachten tot begeleid rijden definitief is ingevoerd. De verwachting is dat dit begin 2018 rond is. Voor de leeftijdsgrens van zestien jaar is gekozen omdat dit de leeftijd is binnen het huidige experiment waarop jongeren het theorie-examen mogen afleggen.

Jongeren die pas na 1 november 16 worden, kunnen met een gerust hart aan hun theorielessen beginnen, is de boodschap van het CBR. “De wet zal naar verwachting definitief ingevoerd zijn voordat deze jongeren 16,5 jaar zijn. Als ze 16,5 jaar zijn, kunnen ze ook met hun praktijklessen beginnen”, vertelt woordvoerster Irene Heldens van het CBR. Volgens het CBR heeft de overgangsregeling van 2toDrive maar voor een kleine groep gevolgen. “Het gaat om ongeveer twintig leerlingen per maand die normaal gesproken direct na hun 16e verjaardag zouden beginnen aan het theorie-examen.”

Andere opties

Oud-minister Schultz van Haegen heeft meerdere opties laten onderzoeken nadat bleek dat het aflopen van het experiment en de inwerkingtreding van de wet niet op elkaar zouden aansluiten. “Gekozen is voor de optie dat de jongere die op 31 oktober 2017 de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt nog onder het overgangsrecht valt. Op deze wijze kan het beste worden voorkomen dat jongeren tevergeefs hebben geïnvesteerd in het opleidingstraject. Tevens zijn in deze optie de financiële en organisatorische gevolgen voor het CBR en de rijschoolbranche het kleinst”, aldus Schultz van Haegen in het Staatsblad.

2toDrive

Voor wie op 1 november al 16 jaar is, verandert er dus niks. Voor deze groep blijft het volgende schema van kracht:

  • Is de leerling 16 jaar? Dan mag hij starten met het halen van het theorie-examen.
  • Vanaf 16,5 jaar mag hij praktijklessen volgen en de begeleiderspas aanvragen.
  • Wanneer de leerling 17 jaar is geworden, mag hij rijexamen doen.
  • Heeft hij zijn rijbewijs gehaald? Dan kan hij tot zijn 18e in de auto rijden samen met zijn coach(es).
  • Vanaf zijn 18e mag hij zelfstandig de weg op.

Lees ook: Rijexamen op 17-jarige leeftijd in wet vastgelegd

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Wet 2toDrive niet rond: deel van jongeren moet wachten”

gerrit|27.10.17|13:53

Dat “dingetje” heb ik op de WRM bijscholing 4 jaar geleden nog nooit gehoord
blijkbaar waren die WRM bijscholingen ook niet zo bijzonder deskundig opgesteld,
ik heb toen wel ongeveer 7 uur verplicht youtube filmpjes over de puberteit moeten bekijken
voor ze me weer vrij lieten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.