rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Seksueel contact met rijschoolleerling is in Engeland einde carrière

Engelse instructeurs die seksueel contact met minderjarige leerlingen hebben, verliezen hun lesbevoegdheid. Dat benadrukt het DVSA, het Engelse CBR. Zelfs in gevallen waarbij er instemming is van beide partijen, wordt het gezien als machtsmisbruik en riskeert de instructeur inname van de bevoegdheidspas.

Net als in Nederland verschaft het Engelse toetsingsorgaan actief informatie over het kiezen van een juiste rijschool. The Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) gaat zelfs een stap verder, want leerlingen kunnen rijscholen aangeven bij het toetsingsorgaan rijvaardigheid als zij zich misdragen.

Er staan momenteel 39.000 instructeurs geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. Van april 2016 tot maart 2017 zijn er 109 Engelse instructeurs veroordeeld. Deze veroordeelde instructeurs verloren vervolgens de lesbevoegdheid. De Verklaring Omtrent Gedrag is in Groot-Brittannië al jaren vereist om de bevoegdheidspas te verkrijgen en te verlengen. Elke vier jaar wordt het criminele verleden van de rijinstructeur getoetst.

Rijinstructeur aangeven

Leerlingen in Engeland hebben de mogelijkheid om hun rijinstructeur of rijschool aan te geven bij DVSA. Zij gaan met rijschoolhouders in gesprek als blijkt dat er niet naar behoren wordt gehandeld. Als het nodig is, bemiddelt de organisatie tussen leerling en rijschoolhouder.

“Wij nemen de veiligheid van leerlingen heel serieus”, zegt Andy Rice, hoofd afdeling fraude en onderzoek bij DVSA. “Rijinstructeurs die over de schreef gaan, worden onmiddellijk op het matje geroepen.” DVSA schetst voorbeelden zoals fysiek contact, ongewenste berichtjes via WhatsApp, of ongepaste opmerkingen tijdens de rijlessen.

Wanneer een rijschoolhouder of rijinstructeur herhaaldelijk in de fout gaat, draagt DVSA de zaak over aan de politie. Als blijkt dat de rijinstructeur in kwestie een misdrijf heeft begaan, loopt hij of zij de kans de lesbevoegdheid te verliezen.

CBR geeft alleen voorlichting

In tegenstelling tot DVSA, speelt het CBR geen formele rol in dit soort situaties. Het CBR heeft de laatste jaren een professionaliseringsslag gemaakt, maar het is niet mogelijk om rijschoolhouders aan te geven bij het exameninstituut. “Als een leerling zoiets overkomt is dat heel vervelend. Wij adviseren dan om de klacht eerst neer te leggen bij de rijschool zelf”, zegt een woordvoerder van het CBR. “Daarna kan iemand zich wenden tot de belangenorganisatie waarbij de rijschool is aangesloten, zoals Bovag, FAM of VRB.”

Mocht dit niet werken dan kunnen leerlingen terecht bij de Geschillencommissie, adviseert het CBR. Die is onafhankelijk en onpartijdig. Verder kunnen leerlingen via ConsuWijzer, het loket van de overheid voor consumenten, klachten en vragen over hun rijschool indienen.

Lees ook: 

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

1 reactie op “Seksueel contact met rijschoolleerling is in Engeland einde carrière”

Annelies Hurkmans|17.12.20|17:26

En zo moeten ze het hier ook doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Seksueel contact met rijschoolleerling is in Engeland einde carrière | RijschoolPro
rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Seksueel contact met rijschoolleerling is in Engeland einde carrière

Engelse instructeurs die seksueel contact met minderjarige leerlingen hebben, verliezen hun lesbevoegdheid. Dat benadrukt het DVSA, het Engelse CBR. Zelfs in gevallen waarbij er instemming is van beide partijen, wordt het gezien als machtsmisbruik en riskeert de instructeur inname van de bevoegdheidspas.

Net als in Nederland verschaft het Engelse toetsingsorgaan actief informatie over het kiezen van een juiste rijschool. The Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) gaat zelfs een stap verder, want leerlingen kunnen rijscholen aangeven bij het toetsingsorgaan rijvaardigheid als zij zich misdragen.

Er staan momenteel 39.000 instructeurs geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. Van april 2016 tot maart 2017 zijn er 109 Engelse instructeurs veroordeeld. Deze veroordeelde instructeurs verloren vervolgens de lesbevoegdheid. De Verklaring Omtrent Gedrag is in Groot-Brittannië al jaren vereist om de bevoegdheidspas te verkrijgen en te verlengen. Elke vier jaar wordt het criminele verleden van de rijinstructeur getoetst.

Rijinstructeur aangeven

Leerlingen in Engeland hebben de mogelijkheid om hun rijinstructeur of rijschool aan te geven bij DVSA. Zij gaan met rijschoolhouders in gesprek als blijkt dat er niet naar behoren wordt gehandeld. Als het nodig is, bemiddelt de organisatie tussen leerling en rijschoolhouder.

“Wij nemen de veiligheid van leerlingen heel serieus”, zegt Andy Rice, hoofd afdeling fraude en onderzoek bij DVSA. “Rijinstructeurs die over de schreef gaan, worden onmiddellijk op het matje geroepen.” DVSA schetst voorbeelden zoals fysiek contact, ongewenste berichtjes via WhatsApp, of ongepaste opmerkingen tijdens de rijlessen.

Wanneer een rijschoolhouder of rijinstructeur herhaaldelijk in de fout gaat, draagt DVSA de zaak over aan de politie. Als blijkt dat de rijinstructeur in kwestie een misdrijf heeft begaan, loopt hij of zij de kans de lesbevoegdheid te verliezen.

CBR geeft alleen voorlichting

In tegenstelling tot DVSA, speelt het CBR geen formele rol in dit soort situaties. Het CBR heeft de laatste jaren een professionaliseringsslag gemaakt, maar het is niet mogelijk om rijschoolhouders aan te geven bij het exameninstituut. “Als een leerling zoiets overkomt is dat heel vervelend. Wij adviseren dan om de klacht eerst neer te leggen bij de rijschool zelf”, zegt een woordvoerder van het CBR. “Daarna kan iemand zich wenden tot de belangenorganisatie waarbij de rijschool is aangesloten, zoals Bovag, FAM of VRB.”

Mocht dit niet werken dan kunnen leerlingen terecht bij de Geschillencommissie, adviseert het CBR. Die is onafhankelijk en onpartijdig. Verder kunnen leerlingen via ConsuWijzer, het loket van de overheid voor consumenten, klachten en vragen over hun rijschool indienen.

Lees ook: 

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

1 reactie op “Seksueel contact met rijschoolleerling is in Engeland einde carrière”

Annelies Hurkmans|17.12.20|17:26

En zo moeten ze het hier ook doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.