Oplaadstekker voor elektrische auto

Rijopleiding vereist bij proef met B-rijbewijs voor zware bestelauto

Volledig elektrische bestelauto’s tot 4.250 kilo kunnen in de loop van dit jaar worden bestuurd met rijbewijs B in plaats van C. Naar verwachting gaat de nieuwe vrijstellingsregeling op 1 november in, meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Bestuurders hebben hier wel een aanvullende rijopleiding van vijf uur nodig.

Steeds vaker worden bedrijven in stedelijke gebieden door elektrische bestelauto’s bevoorraad. De auto’s worden omgebouwd tot elektrische voertuigen, maar vanwege het batterijpakket loopt het gewicht op tot boven de grens van 3.500 kilo, waarmee deze alleen nog maar met een C-rijbewijs mogen worden bestuurd.

Rijopleiding

De nieuwe vrijstellingsregeling start naar verwachting op 1 november van dit jaar. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit bekendgemaakt aan TLN. ​De nieuwe regeling geldt voor volledig elektrisch aangedreven bestelauto’s (zonder aanhangwagen) tot een gewicht van 4.250 kg.

Op basis van de nieuwe regeling mogen deze voertuigen met een B-rijbewijs worden bestuurd. Bestuurders hebben daarvoor wel een aanvullende rijopleiding van vijf uur nodig. Momenteel wordt nog bekeken hoe deze opleiding er precies uit komt. “We zijn hiervoor nog in gesprek met het ministerie”, vertelt Quinten Snijders, woordvoerder van TLN. “Het CBR en TNO zijn hier ook bij betrokken. Wel is duidelijk dat de aanvullende opleiding door de rijschoolbranche verzorgd gaat worden.”

Proef

Nederland heeft voor de nieuwe regeling toestemming gekregen van de Europese Commissie. Het gaat om een proef die alleen in Nederland geldt en loopt tot 31 december 2022. Het ministerie is inmiddels druk bezig met de benodigde wijzigingsbesluiten voor het aanpassen van de rijbewijsregelgeving, meldt TLN.

Ook loopt er ook een Europees traject inzake wijzigingsvoorstellen voor de Europese rijbewijsregelgeving. De wijzigingsvoorstellen hebben onder andere betrekking op de vrijstelling van het C-rijbewijs voor voertuigen met een alternatieve aandrijflijn tot 4.250 kg. Volgens TLN zal de proef die tot eind 2022 loopt door deze nieuwe EU-rijbewijsregelgeving voor een langere termijn gelden.

Belangrijke stimulans

TLN is blij met de vrijstellingsregeling voor elektrische bestelauto’s. De organisatie ziet het als een belangrijke stimulans om de inzet van volledig elektrische bestelauto’s te versnellen om zo de uitstoot van schadelijke emissies en broeikasgassen te verminderen.

Lees ook: Proef met B-rijbewijs voor elektrische bestelauto boven 3.500 kg

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.