Tesla Model S van de Belgische politie. foto: Politiekorps Zaventem

Belgische politie kiest voor Tesla, wel verplichte cursus bij rijschool

De agenten van het Belgische politiekorps in Zaventem rijden sinds deze maand in een bijzonder politievoertuig: twee versies van de Tesla Model S. Het politievoertuig rijdt van 0 tot 100 kilometer per uur in 4,5 seconden en haalt een snelheid van 250 kilometer per uur. 

De politie van Zaventem wil met de aanschaf van twee Tesla’s de filosofie van de gemeente nastreven door een milieuvriendelijk beleid te voeren. Er wordt al gereden met hybride wagens en wagens op CNG en elektrische fietsen. De twee uitvoeringen van de Tesla Model S is een primeur voor de Belgische politie.

Eén Tesla is uitgerust zoals elk ander politievoertuig, de andere is zwart van kleur en wordt als anoniem voertuig ingezet. “Wij wilden een volledige elektrische wagen en hebben, zoals dat hoort, een aanbesteding uitgeschreven nadat het gemeentebestuur een budget had vrijgemaakt”, zegt korpschef Jean-Pierre Van Thienen tegen het Nieuwsblad. “De Tesla kwam als beste model uit de bus. Volledig elektrisch en uiterst geschikt als interventievoertuig.”

Opleiding bij rijschool

Hoewel de agenten binnen het korps staan te springen om achter het stuur te kruipen, zal niet iedereen er zomaar mee kunnen rijden. “Elke chauffeur moet eerst een cursus volgen bij een rijschool. We willen geen ongevallen. En ik zal het zeker ook niet pikken dat er onvoorzichtig met de wagens wordt gereden”, aldus de korpschef.

Als de batterijen volledig opgeladen zijn, kunnen de nieuwe Tesla’s 400 kilometer rijden. Kostprijs voor de twee auto’s is ongeveer 180.000 euro.  De korpschef beseft dat veel mensen zich afvragen of zo’n investering wel nodig is, zo vertelt hij aan de krant. “Wij willen ons wagenpark verder ‘vergroenen’ maar moeten tegelijk voertuigen hebben die geschikt zijn als interventievoertuig. En dan is de keuze nog beperkt op dit moment.”

Nederland

Bij de Landelijke Eenheid in Nederland en vijf andere eenheden worden de huidige Volvo’s V70 geleidelijk aan vervangen door Audi A6. Ook hier mag niet  elke politiemedewerker zomaar de weg op met de Audi, vanwege de hoge topsnelheid en het doel waarvoor de auto’s worden ingezet. Er is een speciale rijopleiding voor de medewerkers die de Audi’s gaan besturen.

Lees ook: Agenten krijgen rijopleiding in nieuwe Audi vanwege topsnelheid

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische politie kiest voor Tesla, wel verplichte cursus bij rijschool | RijschoolPro
Tesla Model S van de Belgische politie. foto: Politiekorps Zaventem

Belgische politie kiest voor Tesla, wel verplichte cursus bij rijschool

De agenten van het Belgische politiekorps in Zaventem rijden sinds deze maand in een bijzonder politievoertuig: twee versies van de Tesla Model S. Het politievoertuig rijdt van 0 tot 100 kilometer per uur in 4,5 seconden en haalt een snelheid van 250 kilometer per uur. 

De politie van Zaventem wil met de aanschaf van twee Tesla’s de filosofie van de gemeente nastreven door een milieuvriendelijk beleid te voeren. Er wordt al gereden met hybride wagens en wagens op CNG en elektrische fietsen. De twee uitvoeringen van de Tesla Model S is een primeur voor de Belgische politie.

Eén Tesla is uitgerust zoals elk ander politievoertuig, de andere is zwart van kleur en wordt als anoniem voertuig ingezet. “Wij wilden een volledige elektrische wagen en hebben, zoals dat hoort, een aanbesteding uitgeschreven nadat het gemeentebestuur een budget had vrijgemaakt”, zegt korpschef Jean-Pierre Van Thienen tegen het Nieuwsblad. “De Tesla kwam als beste model uit de bus. Volledig elektrisch en uiterst geschikt als interventievoertuig.”

Opleiding bij rijschool

Hoewel de agenten binnen het korps staan te springen om achter het stuur te kruipen, zal niet iedereen er zomaar mee kunnen rijden. “Elke chauffeur moet eerst een cursus volgen bij een rijschool. We willen geen ongevallen. En ik zal het zeker ook niet pikken dat er onvoorzichtig met de wagens wordt gereden”, aldus de korpschef.

Als de batterijen volledig opgeladen zijn, kunnen de nieuwe Tesla’s 400 kilometer rijden. Kostprijs voor de twee auto’s is ongeveer 180.000 euro.  De korpschef beseft dat veel mensen zich afvragen of zo’n investering wel nodig is, zo vertelt hij aan de krant. “Wij willen ons wagenpark verder ‘vergroenen’ maar moeten tegelijk voertuigen hebben die geschikt zijn als interventievoertuig. En dan is de keuze nog beperkt op dit moment.”

Nederland

Bij de Landelijke Eenheid in Nederland en vijf andere eenheden worden de huidige Volvo’s V70 geleidelijk aan vervangen door Audi A6. Ook hier mag niet  elke politiemedewerker zomaar de weg op met de Audi, vanwege de hoge topsnelheid en het doel waarvoor de auto’s worden ingezet. Er is een speciale rijopleiding voor de medewerkers die de Audi’s gaan besturen.

Lees ook: Agenten krijgen rijopleiding in nieuwe Audi vanwege topsnelheid

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.