Mercedes automaat

Automaatcode rijbewijs vervalt in Zwitserland

Wie in Zwitserland examen doet in een automaat, krijgt geen beperking meer op het rijbewijs. De bestuurder mag dan ook in handgeschakelde auto’s rijden. Dat is een van de nieuwe maatregelen die Zwitserland neemt op het gebied het rijbewijs. Ook in Duitsland wordt er gesproken over het vervallen van de code 78. 

De aanpassing moet het aantrekkelijker maken om in een elektrische lesauto te leren rijden. Zwitsers die al een rijbewijs hebben met deze beperking, kunnen deze laten omwisselen voor het nieuwe rijbewijs, mits er geen gezondheidsproblemen zijn. De nieuwe regeling gaat al op 1 februari 2019 in. Verder is het straks ook voor 17-jarigen in Zwitserland mogelijk om onder begeleiding de weg op te gaan.

EU-regeling

Zwitserland maakt geen onderdeel uit van de Europese Unie. De automaatbeperking is een Europese aangelegenheid. In Nederland wordt binnen de rijschoolbranche ook veel gediscussieerd over het wel of niet vervallen van code 78. Maar of er iets gaat veranderen, is afhankelijk van wat er binnen de EU wordt besloten.

In Duitsland zijn sterke vermoedens dat de code gaat verdwijnen. Voorzitter Dieter Quentin van de landelijke branchevereniging BVF (Bundesvereinigung der Fahrlehrerverbände) vertelde hier vorige maand over tijdens het Fahrlehrerkongress in Berlijn. Hij noemde de automaatregeling ouderwets. “We weten niet precies wanneer er een beslissing valt. Wel is het zeker dat de regelgeving wordt aangepast.”

Lees ook:  Duitsland weet het zeker: automaatcode op rijbewijs wordt afgeschaft

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Automaatcode rijbewijs vervalt in Zwitserland”

Kees Nas|19.12.18|16:11

Ik ben benieuwd wat er in Nederland gaat gebeuren en of dit grote gevolgen gaat hebben. Zodra die code eraf gaat verdwijnt er werk (minder lessen noodzakelijk). Moet je ineens een andere auto kopen (terwijl mijn auto net ingereden is).
Elektrische auto best gaaf is maar aanschaf nog vreselijk duur en wachttijden van ruim een jaar.
Ik nog geen laadpalen heb zien staan bij het CBR.
Wat hangt ons rijinstructeurs nu weer allemaal boven ons hoofd.

Ron van Maaren|21.12.18|10:01

Gewoon meegaan en nu alvast investeren in de toekomst. Kia e Niro komt bij ons in januari. Ik stond als nr 2 op de lijst. Levertijd nu 14 maanden.
Dus dan gaan we daar vol op inzetten. Bij het CBR zitten ze nog te slapen. Na deze winter komen ze daar vast uit de winterslaap. Ik heb bij geen één oproepplaats een laadpaal gezien. Als het CBR nu eerst eens het goede voorbeeld geeft en met het eigen personeel gaat beginnen. De techniek is in elk geval al zo ver. Gr. Snell.nl (privé 4% bijtelling)

Ron van Maaren|21.12.18|10:02

Gewoon meegaan en nu alvast investeren in de toekomst. Kia e Niro komt bij ons in januari. Ik stond als nr 2 op de lijst. Levertijd nu 14 maanden.
Dus dan gaan we daar vol op inzetten. Bij het CBR zitten ze nog te slapen. Na deze winter komen ze daar vast uit de winterslaap. Ik heb bij geen één oproep plaats een laadpaal gezien. Als het CBR nu eerst eens het goede voorbeeld geeft en met het eigen personeel gaat beginnen. De techniek is in elk geval al zo ver. Gr. Snell.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Automaatcode rijbewijs vervalt in Zwitserland | RijschoolPro
Mercedes automaat

Automaatcode rijbewijs vervalt in Zwitserland

Wie in Zwitserland examen doet in een automaat, krijgt geen beperking meer op het rijbewijs. De bestuurder mag dan ook in handgeschakelde auto’s rijden. Dat is een van de nieuwe maatregelen die Zwitserland neemt op het gebied het rijbewijs. Ook in Duitsland wordt er gesproken over het vervallen van de code 78. 

De aanpassing moet het aantrekkelijker maken om in een elektrische lesauto te leren rijden. Zwitsers die al een rijbewijs hebben met deze beperking, kunnen deze laten omwisselen voor het nieuwe rijbewijs, mits er geen gezondheidsproblemen zijn. De nieuwe regeling gaat al op 1 februari 2019 in. Verder is het straks ook voor 17-jarigen in Zwitserland mogelijk om onder begeleiding de weg op te gaan.

EU-regeling

Zwitserland maakt geen onderdeel uit van de Europese Unie. De automaatbeperking is een Europese aangelegenheid. In Nederland wordt binnen de rijschoolbranche ook veel gediscussieerd over het wel of niet vervallen van code 78. Maar of er iets gaat veranderen, is afhankelijk van wat er binnen de EU wordt besloten.

In Duitsland zijn sterke vermoedens dat de code gaat verdwijnen. Voorzitter Dieter Quentin van de landelijke branchevereniging BVF (Bundesvereinigung der Fahrlehrerverbände) vertelde hier vorige maand over tijdens het Fahrlehrerkongress in Berlijn. Hij noemde de automaatregeling ouderwets. “We weten niet precies wanneer er een beslissing valt. Wel is het zeker dat de regelgeving wordt aangepast.”

Lees ook:  Duitsland weet het zeker: automaatcode op rijbewijs wordt afgeschaft

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Automaatcode rijbewijs vervalt in Zwitserland”

Kees Nas|19.12.18|16:11

Ik ben benieuwd wat er in Nederland gaat gebeuren en of dit grote gevolgen gaat hebben. Zodra die code eraf gaat verdwijnt er werk (minder lessen noodzakelijk). Moet je ineens een andere auto kopen (terwijl mijn auto net ingereden is).
Elektrische auto best gaaf is maar aanschaf nog vreselijk duur en wachttijden van ruim een jaar.
Ik nog geen laadpalen heb zien staan bij het CBR.
Wat hangt ons rijinstructeurs nu weer allemaal boven ons hoofd.

Ron van Maaren|21.12.18|10:01

Gewoon meegaan en nu alvast investeren in de toekomst. Kia e Niro komt bij ons in januari. Ik stond als nr 2 op de lijst. Levertijd nu 14 maanden.
Dus dan gaan we daar vol op inzetten. Bij het CBR zitten ze nog te slapen. Na deze winter komen ze daar vast uit de winterslaap. Ik heb bij geen één oproepplaats een laadpaal gezien. Als het CBR nu eerst eens het goede voorbeeld geeft en met het eigen personeel gaat beginnen. De techniek is in elk geval al zo ver. Gr. Snell.nl (privé 4% bijtelling)

Ron van Maaren|21.12.18|10:02

Gewoon meegaan en nu alvast investeren in de toekomst. Kia e Niro komt bij ons in januari. Ik stond als nr 2 op de lijst. Levertijd nu 14 maanden.
Dus dan gaan we daar vol op inzetten. Bij het CBR zitten ze nog te slapen. Na deze winter komen ze daar vast uit de winterslaap. Ik heb bij geen één oproep plaats een laadpaal gezien. Als het CBR nu eerst eens het goede voorbeeld geeft en met het eigen personeel gaat beginnen. De techniek is in elk geval al zo ver. Gr. Snell.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.