CBR en RDW in finale Automotive Innovation Award

ADAS. foto: Here

Het CBR en de RDW hebben de finale gehaald van de Automotive Innovation Award met het experiment ‘het voertuigrijbewijs’, beter bekend als het rijexamen voor de zelfrijdende auto. 

De prijsuitreiking is een initiatief van ANWB, AutomotiveNL, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging en Roland Berger om meer bekendheid te geven aan de innovatiekracht van de automotive sector. De awards worden uitgereikt aan veelbelovende innovaties die mobiliteit slimmer, schoner en/of efficiënter maken.

CBR en RDW zijn finalist in de categorie ‘Challenging Concepts’. De verkiezing is op 11 februari 2019.

Voertuigrijbewijs

Het CBR werkt samen met RDW, Rijkswaterstaat en RobotTuner aan het voertuigrijbewijs: het rijexamen voor de zelfrijdende auto. Hier legt niet de bestuurder, maar de software examen af.  Eerst wordt het voertuig op verschillende virtuele verkeerssituaties getest. Daarna volgt een proef op een fysieke testbaan. Tot slot volgt een echt rijexamen op de openbare weg waarbij in eerste instantie relatief simpele verkeerssituaties worden getest. Bij goed resultaat reikt het CBR een rijbewijs uit; het voertuig wordt dan toegelaten op verkeerssituaties waarvoor het examen is afgelegd.

Na de toelating wordt met behulp van data gecontroleerd of het voertuig zich ook na bijvoorbeeld software updates nog steeds ‘goed gedraagt’ en of het zich aan de verkeersregels houdt. Wanneer de methodiek eenmaal ontwikkeld is, kunnen de voertuigen in complexere situaties getoetst worden.

Lees ook: ‘Ook zelfrijdende auto’s hebben een rijbewijs nodig’

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR en RDW in finale Automotive Innovation Award | RijschoolPro

CBR en RDW in finale Automotive Innovation Award

ADAS. foto: Here

Het CBR en de RDW hebben de finale gehaald van de Automotive Innovation Award met het experiment ‘het voertuigrijbewijs’, beter bekend als het rijexamen voor de zelfrijdende auto. 

De prijsuitreiking is een initiatief van ANWB, AutomotiveNL, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging en Roland Berger om meer bekendheid te geven aan de innovatiekracht van de automotive sector. De awards worden uitgereikt aan veelbelovende innovaties die mobiliteit slimmer, schoner en/of efficiënter maken.

CBR en RDW zijn finalist in de categorie ‘Challenging Concepts’. De verkiezing is op 11 februari 2019.

Voertuigrijbewijs

Het CBR werkt samen met RDW, Rijkswaterstaat en RobotTuner aan het voertuigrijbewijs: het rijexamen voor de zelfrijdende auto. Hier legt niet de bestuurder, maar de software examen af.  Eerst wordt het voertuig op verschillende virtuele verkeerssituaties getest. Daarna volgt een proef op een fysieke testbaan. Tot slot volgt een echt rijexamen op de openbare weg waarbij in eerste instantie relatief simpele verkeerssituaties worden getest. Bij goed resultaat reikt het CBR een rijbewijs uit; het voertuig wordt dan toegelaten op verkeerssituaties waarvoor het examen is afgelegd.

Na de toelating wordt met behulp van data gecontroleerd of het voertuig zich ook na bijvoorbeeld software updates nog steeds ‘goed gedraagt’ en of het zich aan de verkeersregels houdt. Wanneer de methodiek eenmaal ontwikkeld is, kunnen de voertuigen in complexere situaties getoetst worden.

Lees ook: ‘Ook zelfrijdende auto’s hebben een rijbewijs nodig’

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.