Bovag positief over voorgestelde franchisewet

Bovag is positief over de ‘Wet franchise’ die is voorgesteld door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. De branchevereniging hoopt dat deze met een paar aanpassingen snel in werking treedt. De wet moet met name de positie van franchisenemers versterken. 

Het wetsvoorstel van Mona Keijzer is gericht op een goede samenwerking tussen franchisegever en franchisenemers. Het moet de Nederlandse Franchise Code vervangen. Franchisegevers hebben namelijk aangegeven liever formele wetgeving te zien in plaats van een gedragscode.

Ongelijkwaardig

“Binnen de franchiserelatie bestaat van nature een zeker overwicht bij de franchisegever ten opzichte van de franchisenemer”, aldus Keijzer. Volgens haar is de franchisenemer formeel weliswaar een zelfstandige ondernemer, maar in de praktijk is hij relatief afhankelijk van de franchisegever. De franchiserelatie is in zekere zin ongelijkwaardig.

De staatssecretaris spreekt over een gebrek aan transparantie, eenzijdige wijzigingen van de franchiseovereenkomst en onredelijke eisen. “Vaak kan de franchisenemer vervolgens niet zonder kleerscheuren uit een ‘ongezonde’ franchiserelatie stappen.” Desondanks streeft Keijzer naar een evenwicht tussen bescherming en contractvrijheid, zodat er ruimte blijft voor innovatie.

Informatieverstrekking

De nieuwe wet heeft onder meer betrekking op informatieverstrekking, vooral door de franchisegever aan de franchisenemer, zowel voorafgaand aan als na de sluiting van de franchiseovereenkomst. Daarnaast ziet de regeling op tussentijdse wijzigingen van de overeenkomst, beëindiging van de samenwerking en het overleg tussen partijen.

Wanneer de belangen onderling botsen, moeten partijen het gesprek met elkaar aangaan om een oplossing te zoeken. Daarbij wordt van de de franchisenemer verwacht dat hij zich constructief opstelt en meedenkt in het belang van de franchiseketen.

Bij de werving en selectie van nieuwe franchisenemers mag de franchisegever zich niet uitsluitend laten leiden door zijn eigen belang bij het uitbreiden van zijn formule. Hij moet er ook op letten dat de franchisenemer beschikt over voldoende ondernemerschapsvaardigheden. Lees ook de volledige toelichting (pdf) op de wet.

‘Betere balans’

Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter Bovag: “De wet zal in de praktijk leiden tot een betere balans tussen de belangen van franchisegevers en franchisenemers”. Wel zijn er volgens Eckhardt een paar verbeterpunten die Bovag vorige week heeft ingediend bij de consultatieronde van het wetsvoorstel.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.