Spoorwegovergang Breda

Flitsmeister-app waarschuwt voor gevaarlijke overwegen

Gebruikers van de app van Flitsmeister krijgen sinds kort een melding als ze een spoorwegovergang naderen. Het gaat om proef van spoorbeheerder ProRail en Flitsmeister, waarmee ze de veiligheid bij overwegen willen verbeteren door automobilisten extra alert te maken.

Beide partijen sloten eind vorig jaar al een samenwerkingsovereenkomst, waarin ze afspraken maakten om deze nieuwe functie in de app te integreren. Door automobilisten tijdig te waarschuwen dat ze in de buurt komen van een overweg, verwacht ProRail dat ze daarop anticiperen door rustig af te remmen.

Bewaakt en onbewaakt

Uit onderzoek blijkt volgens de spoorbeheerder dat automobilisten bij een niet actief beveiligde overweg nu vaak plotseling afremmen en later reageren dan bij een actief beveiligde overweg. De melding wordt overigens niet alleen gedaan bij onbeveiligde overwegen, maar ook bij gevaarlijke bewaakte overwegen.

Of de app ook echt het verwachte effect heeft, moet blijken uit een data-analyse van Flitsmeister. Ook gaat het bedrijf de gebruikers om hun reactie vragen om te kijken of er nog aanpassingen nodig zijn. In eerste instantie zal de app waarschuwen bij zo’n 300 overwegen: ongeveer de helft onbewaakte overwegen en de andere helft overwegen waarbij meerdere incidenten zijn geweest. Als de app goed bevalt, is het de bedoeling om alle openbare overwegen in Nederland op te nemen in de app.

De app van Flitsmeister heeft 1,4 miljoen gebruikers. De app biedt meerdere informatiediensten. Zo worden gebruikers onder meer gewaarschuwd als ze een mobiele flitser of flitspaal naderen.

Lees ook: ‘Extra gaspedaal in de lesauto had mogelijk zijn leven kunnen redden’

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.